Αλεχάντρο Κάστρο Εσπίν: Ταξιδεύοντας με την «Αλκυονίδα» στους δρόμους του ελληνικού πολιτισμού και της ιστορίας
Ενθουσιασμένος από το ταξίδι του στην Ελλάδα, αναχώρησε εχθές ο Αλεχάνδρο Κάστρο Εσπίν για την Κούβα. Ο κ. Κάστρο έφτασε στην Ελλάδα το απόγευμα της 7ης Ιανουαρίου, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Ανελί και ολιγομελή αντιπροσωπεία, όπου τον υποδέχθηκαν ο Πρέσβης της Δημοκρατίας της Κούβας κ. Οσβάλντο Κομπάτσο Μαρτίνεζ και ο κ. Βελισσάριος Κοσσυβάκης καλλιτεχνικός διευθυντής της «Αλκυονίς New Star art cinema», οι οποίοι τον συνόδευσαν σε όλες τις επισκέψεις του σε χώρους ιστορικής σημασίας και στις προγραμματισμένες εκδηλώσεις.
Η επίσκεψή του συνέπεσε με το θλιβερό γεγονός του αιματοβαμμένου τρομοκρατικού χτυπήματος κατά του Charlie Hebdo στο Παρίσι. «Καταδικάζουμε την τρομοκρατία. Η Κούβα έχει δείξει την απέχθειά της στις τρομοκρατικές ενέργειες. Ακόμα χειρότερο είναι το γεγονός όταν αυτές (σ.σ.οι τρομοκρατικές ενέργειες) έχουν τη στήριξη κυβερνήσεων όπως των ΗΠΑ, που πολλές φορές προώθησαν τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον της Κούβας. Αυτά δεν μπορούν να αμφισβητηθούν», τόνισε και συνέχισε: «υπάρχουν πολλοί τρομοκράτες που κυκλοφορούν ελεύθεροι και ανενόχλητοι στο έδαφος των ΗΠΑ».
O κ. Κάστρο, το πρωί της Πέμπτης 8 Ιανουαρίου έδωσε συνέντευξη τύπου στους δημοσιογράφους, στην «Αλκυονίδα». Το απόγευμα επισκέφθηκε τον Μίκη Θεοδωράκη. Ο Αλεχάντρο Κάστρο του δώρισε το βιβλίο του «Το τίμημα της ισχύος-Η αυτοκρατορία του τρόμου» και συζήτησαν πάνω στο περιεχόμενό του. Για τις τελευταίες εξελίξεις στην Κούβα, ο κ. Κάστρο είπε, ότι θεωρεί σημαντικό το γεγονός ότι ο Ομπάμα αναγνώρισε ότι ήταν λάθος η πολιτική των προηγούμενων 10 Προέδρων.
Την επόμενη το πρωί, 9/1, επισκέφθηκε τη Νέα Ιωνία, το Μπλόκο της Καλογρέζας, όπου τον υποδέχθηκαν αντιπροσωπεία του Δήμου με επικεφαλής τον Δήμαρχο κ. Ηρακλή Γκότση, ο κ. Στάθης Παναγούλης εκ μέρους του Σύριζα και ο κ. Π. Τσουκαλάς εκ μέρους του ΚΚΕ. Στο Μνημείο του Μπλόκου της Καλογρέζας κατέθεσε στεφάνι και, έπειτα από επιθυμία του, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στην μνήμη των εκτελεσθέντων. «Όσοι έφυγαν στον αγώνα, είτε στην Ελλάδα, είτε στην Κούβα, είτε αλλού, τους έχουμε πάντα στην καρδιά μας», τόνισε.
Ερωτηθείς για τις σχέσεις ΗΠΑ-Κούβας ο κ. Κάστρο επεσήμανε: «Όπως είπε ο Ραούλ Κάστρο, ούτε οι ΗΠΑ θα αλλάξουν, αλλά ούτε και οι Κουβανοί» και συμπλήρωσε ότι «θα δουλέψουμε σκληρά για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μεταξύ του κουβανικού και του αμερικάνικου λαού». Αποχωρώντας από την Καλογρέζα τόνισε: «Χαιρόμαστε που βρισκόμαστε μαζί με τους Έλληνες, μάθαμε πολλά από την ιστορία τους και τους χρωστάμε πολλά, θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας στην Κούβα με τον ίδιο ενθουσιασμό».
Στη συνέχεια, ο κ. Κάστρο επισκέφθηκε το Δήμο Χαϊδαρίου, όπου τον υποδέχθηκαν ο Δήμαρχος κ. Μιχάλης Σελέκος, οι Αντιδήμαρχοι, εκπρόσωποι μαζικών φορέων και δημότες. Ο κ. Κάστρο ευχαρίστησε τον ελληνικό λαό για την αδιάλειπτη αλληλεγγύη του στον κουβανικό λαό και εξέφρασε τον θαυμασμό του για την ελληνική ιστορία, τονίζοντας ότι «σε κάθε ενέργεια του κουβανικού λαού η ελληνική ιστορία ήταν πάντα παρούσα». Στη συνέχεια επισκέφθηκε το Στρατόπεδο Χαϊδαρίου, όπου τον υποδέχθηκε ο διοικητής του στρατοπέδου Ταξίαρχος Κωνσταντίνος Καμπούρης, επισκέφθηκε το Μπλοκ 15, όπου συνομίλησε με Αντιστασιακούς της Εθνικής Αντίστασης, κατέθεσε στεφάνι και έπειτα από επιθυμία του τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στην μνήμη των εκτελεσθέντων. Ειδικά για την ελληνική Αντίσταση ο κ. Κάστρο επεσήμανε ότι «για τους Κουβανούς η ιστορία της ελληνικής αντίστασης, από την εποχή της Σπάρτης μέχρι πρόσφατα, ήταν πάντα ένα παράδειγμα για την δική τους αντίσταση».
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο κ. Κάστρο, συμμετείχε, ως τιμητικός καλεσμένος, στην εκδήλωση διεθνούς αλληλεγγύης για τα 56 χρόνια της Κουβανικής Επανάστασης στον κινηματογράφο Studio με ομιλητή τον ίδιο, τον πρόεδρο του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης κ. Νίκο Καρανδρέα. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρέσβης της Κούβας στην Ελλάδα Οσβάλντο Κομπάτσο Μαρτίνεζ . Ο κ. Κάστρο, παρακολούθησε την προβολή της ταινίας Kangamba και απόλαυσε την Μπέττυ Χαρλαύτη και τον Δημήτρη Κάσσαρη, που τραγούδησαν συνοδευόμενοι από τον πιανίστα Γιώργο Κομπογιαννη.
Το Σάββατο 10 Ιανουαρίου, ο κ. Κάστρο επισκέφθηκε την Φθιώτιδα με πρώτη στάση τις Θερμοπύλες, όπου τον υποδέχθηκε ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Κώστας Αποστολόπουλος. Στάθηκε με σεβασμό μπροστά στο άγαλμα του Λεωνίδα και τόνισε ότι « το παράδειγμα των 300 Σπαρτιατών και των 700 Θεσπιέων δείχνει ότι οι στρατιώτες είναι αποτελεσματικοί και ανίκητοι όταν έχουν στην πράξη την ηθική υποστήριξη του λαού τους. Προστατεύουν τη γη τους, τα ιδανικά τους, την ίδια τους την αυτοκυριαρχία. Εκ μέρους του κουβανικού λαού να ευχαριστήσω τον ελληνικό λαό που έδωσε στην ανθρωπότητα το παράδειγμα της μάχης των Στενών των Θερμουλών γιατί αποτέλεσε για εμάς ένα παράδειγμα, ότι, ναι είναι εφικτό, ένας μικρός λαός μπορεί να προστατεύει την ίδια του την πατρίδα, να αντισταθεί και να πετύχει να παραμείνει όρθιος απέναντι στις δυνάμεις της αυτοκρατορίας».
Στη συνέχεια ο κ. Κάστρο επισκέφθηκε το Καινοτομικό Μουσείο Θερμοπυλών, τον Γοργοπόταμο, το άγαλμα του Άρη Βελουχιώτη στην Πλατεία Λαού, το Αρχαιολογικό Μουσείο, συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Λαμιέων κ. Νίκο Σταυρόγιαννη. Στη συνέχεια επισκέφθηκε το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, το Δημαρχείο και την Περιφέρεια, όπου συνομίλησε με τον περιφερειάρχη κ. Κώστα Μπακογιάννη.
Την Κυριακή 11 Ιανουαρίου ο κ. Κάστρο επισκέφθηκε το Μουσείο της Ακρόπολης συνοδευόμενος από τον Κουβανό Πρέσβη, τον κύριο Κοσσυβάκη της NewStar και την κουβανική αντιπροσωπεία. Θαύμασε τα γλυπτά και τα ευρήματα του Μουσείου και ιδιαίτερα τις Καρυάτιδες. Στη συνέχεια επισκέφθηκε το Μουσείο εξορίστων της Μακρονήσου, όπου τον υποδέχθηκαν ο πρόεδρος της ΠΕΚΑΜ (Πανελλήνια Ένωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου) Γρηγόρης Ριζόπουλος, αντιπροσωπεία της ΠΕΑΕΑ με επικεφαλής τον κ. Χρήστο Σιντζιλώνη και πλήθος παλαιών εξορίστων.
Το απόγευμα της ίδια ημέρας παραβρέθηκε στην εκδήλωση του ΚΚΕ στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.
Το απόγευμα της Δευτέρας, 12 Ιανουαρίου, ο Αλεχάντρο Κάστρο Εσπίν παρουσίασε το βιβλίο του «Το τίμημα της ισχύος-Η αυτοκρατορία του τρόμου» στον κινηματογράφο «Αλκυονίς», παρουσία πρεσβευτών ξένων χωρών (ανάμεσά τους ο Πρέσβης της Αγκόλας, και της Παλαιστίνης) εκπροσώπων κομμάτων, καθηγητών Πανεπιστημίου, πλήθος καλλιτεχνών και εκπροσώπων μαζικών φορέων. Απαντώντας σε ερωτήσεις του κοινού, τόνισε, ότι ο κουβανικός και ο αμερικάνικος λαό επιθυμούν την μεταξύ τους επικοινωνία και θέλουν να έχουν φιλικές σχέσεις.
Την Τρίτη 13 Ιανουαρίου ο κ. Κάστρο επισκέφθηκε την Αργολίδα. Πρώτος σταθμός του η πόλη του Άργους όπου τον υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Άργους κ. Δημήτρης Καμπόσος και τον ξενάγησε στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών.
Στη συνέχεια ο κ. Κάστρο επισκέφθηκε το Ναύπλιο όπου τον υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Ναυπλιέων κ. Δημήτρης Κωστούρος. Ξεναγήθηκε στους ιστορικούς χώρους του Ναυπλίου, μεταξύ αυτών και στο Παλαμήδι. «Πέρα από την φυσική ομορφιά του τοπίου, είπε, βρίσκω εδώ και την μεγαλειότητα και την ομορφιά της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου» και τόνισε ότι η Κούβα, αλλά και όλος ο κόσμος μαθαίνει από την ιστορία της Ελλάδας. «Βρισκόμαστε μπροστά σε δυσκολίες αλλά οι λαοί μας βρίσκουν πάντα τη λύση να προχωρήσουν. Ειδικά η Ελλάδα, μπροστά στις δυσκολίες θα βρει τη λύση και αυτό το έχει αποδείξει εδώ και 3.000 χρόνια. Σαν Κουβανός μαθαίνω και βλέπω το μεγαλείο της ιστορίας της Ελλάδας, που με περικλείει σε κάθε στιγμή της επίσκεψής μου». Ο κ. Κάστρο επισκέφθηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, όπου έμεινε έκθαμβος, όπως είπε, από το κάλλος των Αρχαιοτήτων και συγκλονισμένος από την πανέμορφη διαδρομή μέχρι την Επίδαυρο, όπως τόνισε.
Το απόγευμα της ίδιας μέρα, ο κ. Κάστρο παρέθεσε διάλεξη, για το βιβλίο του, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, την οποία διοργάνωσε το μεταπτυχιακό τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας στα πλαίσια των εκδηλώσεων του με θέμα «Ζητήματα ιστορίας και ιστοριογραφίας», με επικεφαλής τον Ομότιμο καθηγητή Ιστορίας κ. Προκόπη Παπαστράτη.
Στην διάλεξη παρευρέθηκαν η Αντιπρύτανης καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Επιστημών Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης, κ. Ισμήνη Α. Κριάρη, μεταπτυχιακοί φοιτητές αλλά και πολίτες .
«Επισκέφθηκα το Μουσείο της Ακρόπολης και διαπίστωσα πόσα αντίγραφα βρίσκονται στο Μουσείο, τόσο των αγαλμάτων όσο και από τις μετώπες του Παρθενώνα, που αποτελούν την πολιτιστική κληρονομιά του ελληνικού λαού . Τα γλυπτά λείπουν, βρίσκονται στο εξωτερικό και επιδεικνύονται σε άλλα Μουσεία. Είναι λυπηρό ότι στον 21ο αιώνα δεν έχει δοθεί μια σχετική λύση. Θα έπρεπε να υπάρχει μια διεθνής νομοθεσία προκειμένου οι πολιτιστικοί θησαυροί να επιστρέφονται σ’ εκείνους που ανήκουν. Δεν υπάρχουν, όμως, οι αντίστοιχες διεθνείς συμφωνίες προκειμένου να προστατεύεται η πολιτιστική κληρονομιά των λαών και να επιστρέφεται στις χώρες από τις οποίες έχει απαχθεί. Η Κούβα δρα αποφασιστικά προς την κατεύθυνση της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, όχι μόνο της δικής της αλλά, και όπου έχει την ευκαιρία, και άλλων λαών. Ο ιμπεριαλισμός ένα δεν μπορεί να μας πάρει: τον πολιτισμό, τις ιδέες και την δημιουργικότητα. Γιατί ο κάθε δημιουργός φέρει εντός του την σφραγίδα του έθνους από το οποίο κατάγεται και για το οποίο παράγει πολιτισμό», τόνισε, απαντώντας σε ερωτήσεις φοιτητών.
Τελευταίος σταθμός του ταξιδιού του κ. Κάστρο το Ηράκλειο της Κρήτης, 14/1 όπου τον υποδέχθηκε ο Δήμαρχος κ. Βασίλης Λαμπρινός, ενώ παραβρέθηκε και ο επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» κ. Μανόλης Συντυχάκης.
Ο κ. Κάστρο εξέφρασε την ικανοποίησή του που βρέθηκε στο νησί γιατί ,όπως είπε, η Κούβα είναι νησί όπως η Κρήτη.
«Επισκέφθηκα το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου για να γνωρίσω από κοντά την ιστορία του νησιού σας και βλέποντας τα έργα του Μινωικού πολιτισμού κατάλαβα ότι αυτός ο πολιτισμός που προϋπήρχε του Αθηναϊκού. Ήταν, όπως είναι και σήμερα ο λαός της Κρήτης , αγωνιστής», επεσήμανε ο κ. Κάστρο.