Αμάλ Αλαμουντίν: «Το Βρετανικό Μουσείο πρέπει να αναγνωρίσει το δίκαιο αίτημα της Ελλάδας»
«Δίκαιο» χαρακτήρισε η δικηγόρος Αμάλ Αλαμουντίν-Κλούνι το αίτημα της Ελλάδας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ξενάγησή της στο Μουσείο της Ακρόπολης το μεσημέρι της Τετάρτης.
Η ίδια σημείωσε πως το Βρετανικό Μουσείο πρέπει να αναγνωρίσει το δίκαιο της ελληνικής πλευράς.
Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει να λυθεί το θέμα φιλικά και αυτή θα αποφασίσει. «Περιμένουμε την πορεία του αιτήματος στην UNESCO για διαμεσολάβηση πριν η κυβέρνηση προχωρήσει στα επόμενα βήματα» συμπλήρωσε η Αμάλ Κλούνι.
Ερωτώμενη από δημοσιογράφο αν ο Τζορτζ Κλούνι προτίθεται να βοηθήσει στο ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών, η ίδια απάντησε ότι έχει την «αμέριστη συμπαράσταση του συζύγου της σε όλες τις προσπάθειες».
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας σημείωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να περιμένει την ολοκλήρωση της διαδικασίας της UNESCO κι ότι δεν έχει πρόθεση να κινήσει το θέμα δικαστικά, τουλάχιστον όχι ακόμα. «Το ζήτημα είναι και ευρωπαϊκό και πολιτικό και διμερές» είπε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι το γραφείο των βρετανών νομικών δεν έχει προσληφθεί από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά η επίσκεψή τους εδώ έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα.
Η Αμάλ Αλαμουντίν-Κλούνι, ο Νόρμαν Πάλμερ και ο Τζέφρι Ρόμπερτσον, η ομάδα δηλαδή των διακεκριμένων βρετανών νομικών που έχουν έρθει στην Αθήνα για να υποβάλλουν νομικές προτάσεις για την διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο, ξεναγήθηκαν στο Μουσείο της Ακρόπολης, συνοδευόμενοι από τον υπ. Πολιτισμού Κώστα Τασούλα και τον διευθυντή του Μουσείου Δημήτριο Παντερμαλή.
Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στον περιβάλλοντα χώρο του Μουσείου της Ακρόπολης για να δει από κοντά τη σύζυγο του διάσημου ηθοποιού Τζορτζ Κλούνι, ενώ οι τουρίστες που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο Μουσείο, έσπευσαν να φωτογραφίσουν την 36χρονη δικηγόρο.
Νωρίτερα, η Αμάλ Αλαμουντίν-Κλούνι μαζί με την ομάδα των διακεκριμένων βρετανών νομικών συναντήθηκαν με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου.
Η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα, με τον Πρωθυπουργό να εκφράζει τις ευχαριστίες του για την πολύτιμη στήριξη που δίνεται στην Ελλάδα, στην προσπάθεια που καταβάλλεται για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Την Τρίτη η ομάδα των νομικών συναντήθηκε με τον υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κώστα Τασούλα.
Τα βλέμματα και τα φλας τράβηξε, όπως ήταν φυσικό, η σύζυγος του ηθοποιού Τζορτζ Κλούνι, η 36χρονη Αμάλ.
«Θα τα καταφέρουμε»
Η Αμάλ Κλούνι δήλωσε προσερχόμενη στη συνάντηση με τον κ. Τασούλα: «Θα τα καταφέρουμε (σ.σ. να φέρουμε πίσω τα Γλυπτά)».
Ο διαπρεπής νομικός Νόρμαν Πάλμερ εξέφρασε την αισιοδοξία του για «συναινετική λύση» στο θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, αλλά είπε ότι θα πρέπει να εξεταστούν και άλλες επιλογές.
Ο Τζέφρι Ρόμπερτσον δήλωσε στην βρετανική Telegraph: «Συμβουλεύουμε τον υπουργό και συζητάμε πώς θα προχωρήσουμε. Η UNESCO έχει ζητήσει από τη βρετανική κυβέρνηση να συμμετάσχει σε διαμεσολάβηση και έχει δώσει διορία μέχρι τις 30 Μαρτίου για να απαντήσει».
Ο βρετανός νομικός πρόσθεσε ότι είναι «ανήθικο» να συνεχίζει το Βρετανικό Μουσείο να αρνείται να επιστραφούν στην Ελλάδα τα Γλυπτά του Παρθενώνα.
«Είναι ανήθικο να εμποδίζει το Βρετανικό Μουσείο την επανένωσή τους. Πρόκειται για ένα θέμα που ο πλανήτης πρέπει να στηρίξει» δήλωσε.
Από την πλευρά του, ο κ. Τασούλας δήλωσε ότι η απόφαση θα ληφθεί από την κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι πληροφορίες θα δοθούν στη συνέντευξη Τύπου που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στις 13:30 στο Μουσείο της Ακρόπολης.
«Πρόκειται για μια σταθερή και διαχρονική διεκδίκηση της χώρας μας για την οποία οφείλουμε με πίστη, αισιοδοξία και σοβαρότητα να κάνουμε το παν» τόνισε ο υπουργός.
Μετά τη συνάντηση ακολούθησε γεύμα στο Βαρούλκο στο Μικρολίμανο, με το μενού να περιλαμβάνει λαβράκι και αχινοσαλάτα.
Πηγή τα ΝΕΑ.gr