Δεν υπάρχει επιλογή «Nyet» στο δημοψήφισμα της Κριμαίας
Το επίμαχο δημοψήφισμα της Κυριακής στην Κριμαία παρουσιάζεται από τις φιλορωσικές Αρχές ως ευκαιρία προς τους κατοίκους της χερσονήσου να αποφασίσουν δίκαια και ελεύθερα για το μέλλον τους. Στην πραγματικότητα όμως δεν υπάρχει καν η επιλογή του «όχι» στην ένωση με τη Ρωσία…
Οι ψηφοφόροι της Κριμαίας θα κληθούν να διαλέξουν μεταξύ δύο επιλογών στις κάλπες που στήνονται στις 16 Μαρτίου για το δημοψήφισμα που καταγγέλλεται ως παράνομο και αντισυνταγματικό από τη Δύση.
Βάσει του προσχεδίου του ψηφοδελτίου που αναρτήθηκε στο δικτυακό τόπο της τοπικής Βουλής, το πρώτο ερώτημα είναι: «Είστε υπέρ της επανένωσης της Κριμαίας με τη Ρωσία στο πλαίσιο της Ρωσικής Ομοσπονδίας;».
Και το δεύτερο: «Είστε υπέρ της αποκατάστασης του Συντάγματος του 1992 και του καθεστώτος της Κριμαίας ως μέλους της Ουκρανίας;».
Εκ πρώτης όψεως, η δεύτερη επιλογή φαίνεται να προσφέρει την προοπτική παραμονής της κριμαϊκής χερσονήσου στην Ουκρανία.
Όμως, το Σύνταγμα του 1992 -που υιοθετήθηκε μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και εν συνεχεία καταργήθηκε γρήγορα από το νέο μετασοβιετικό ουκρανικό κράτος- απέχει μακράν από αυτό.
Προβλέπει να δοθούν στην Κριμαία όλες οι ιδιότητες μίας ανεξάρτητης οντότητας εντός της Ουκρανίας -αλλά με το δικαίωμα να καθορίσει τη δική της πορεία και να επιλέξει με ποιον θέλει να διατηρήσει σχέσεις, της Ρωσίας συμπεριλαμβανομένης.
Με τη φιλορωσική τοπική Βουλή να έχει διακηρύξει ήδη ότι επιθυμεί την προσάρτηση στη Ρωσία, η δεύτερη επιλογή προσφέρει απλώς μία ελαφρά μακρύτερη διαδρομή για την επιστροφή της χερσονήσου πίσω στον ρωσικό έλεγχο, επισημαίνουν οι αναλυτές.
Στο ψηφοδέλτιο δεν υπάρχει η επιλογή της διατήρησης του σημερινού καθεστώτος της Κριμαίας, βάσει του οποίου η χερσόνησος διαθέτει αυτονομία αλλά παραμένει τμήμα της Ουκρανίας. Κάθε επιλογή κατ’ επέκταση στο ψηφοδέλτιο είναι «ναι».
Τα ψηφοδέλτια θα θεωρούνται άκυρα εάν ο ψηφοφόρος συμπληρώσει και τις δύο επιλογές ή καμία. Όσοι απέχουν δεν πρόκειται επίσης να επηρεάσουν την έκβαση, καθώς το αποτέλεσμα θα βασίζεται στην πλειοψηφία όσων ψηφίσουν.
Πηγή in.gr