29η Απριλίου: Ευρωπαϊκή Ημέρα Διαγενεακής Αλληλεγγύης
Η αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών στην εποχή της κρίσης είναι πολύ σημαντική. Οι νέες τεχνολογίες και η χρησιμοποίησή τους μπορούν πολλές φορές να διευκολύνουν τη ζωή μας και να μας στηρίξουν σε δύσκολες στιγμές. Καθημερινά μέσα από τα ΜΜΕ βομβαρδιζόμαστε με τη γλώσσα των νέων τεχνολογιών: ηλεκτρονικό εμπόριο, ηλεκτρονική διακυβέρνηση, ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές, facebook, twitter, τηλεϊατρική, τηλεβοήθεια κλπ. Τι γίνεται όμως όταν κανείς δεν γνωρίζει αυτές τις τεχνολογίες; Έρευνες επισημαίνουν πως όποιος δεν γνωρίζει τη χρήση των νέων τεχνολογιών κινδυνεύει από κοινωνικό αποκλεισμό και απομόνωση στο μέλλον.
Το Eurostat αναφέρει πως το 2050, 30% του πληθυσμού την Ευρώπη θα είναι άνω των 65 ετών. Το 2010, μόνο το 17% των ευρωπαίων άνω των 65 έως 74 χρησιμοποιούσαν το ίντερνετ στην καθημερινότητά τους. Τα ποσοστά για την Ελλάδα είναι ακόμα πιο χαμηλά (περίπου 10%). Από την άλλη 63,8% των νέων έως 15 ετών χρησιμοποιούσαν τον υπολογιστή καθημερινά. Υπάρχει η γενική αποδοχή πως δεν υπάρχουν αρκετές ευκαιρίες για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας να ασχοληθούν με τους υπολογιστές και με αυτόν τον τρόπο να έρθουν πιο κοντά στη νέα γενιά και να συμμετέχουν ενεργά στην κοινωνία.
Στις 29 Απριλίου γιορτάζουμε την Ευρωπαϊκή Ημέρα Διαγενεακής Αλληλεγγύης και με αυτή την ευκαιρία τα πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα του προγράμματος ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ.
Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ, έδωσε τη δυνατότητα σε εκατοντάδες νέους και μεγάλους να έρθουν πιο κοντά μαθαίνοντας τη χρήση των νέων τεχνολογιών. Η Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελλάδα, η Ισπανία και η Δημοκρατία της Τσεχίας συμμετέχουν στο 2ετές αυτό πρόγραμμα κοινωνικής ενσωμάτωσης και διαγενεακής αλληλεγγύης.
Στη χώρα μας περίπου 150 νέοι εθελοντές εκπαιδευτές ηλικίας 12 έως 18 ετών μαθητές σε συνεργαζόμενα σχολεία και κολλέγια σε Αθήνα (Σύγχρονα Εκπαιδευτήρια Μάνεση, Εκπαιδευτήρια Πλάτων, Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος PIERCE, 10o Δημοτικό Ηλιούπολης), Θεσσαλονίκη (CityCollege) και Τήνο (Δημοτικό Σχολείο Τήνου) έδειξαν σε περίπου 200 άτομα άνω των 60ετών πώς να χρησιμοποιούν τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές υπό την διοργάνωση και εποπτεία της 50 και Ελλάς και με τη συνεργασία των Δήμων Ηλιούπολης και Ηρακλείου Αττικής.