Καλύτερη ταινία το «Argo» – Ιστορικό τρίτο Οσκαρ για τον Ντ. Ντέι Λιούις
Λαμπερή ήταν η φετινή 85η απονομή των βραβείων Όσκαρ στο Dolby Theatre του Λος Αντζελες, τα οποία φέτος ήταν μοιρασμένα. Η ταινία του Argo του Μπεν Άφλεκ να κερδίζει το βραβείο της καλύτερης ταινίας, ενώ ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις έγραψε οσκαρική ιστορία, κερδίζοντας για τρίτη φορά Όσκαρ καλύτερου ηθοποιού για την ερμηνεία του στην ταινία «Λίνκολν».
Οπως είχε δείξει η μέχρι στιγμής πορεία, η ταινια του Μπεν Άφλεκ «Argo» απέσπασε και το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας και έγινε 85η ταινία που κερδίζει το βραβείο.
Οι υπόλοιπες υποψήφιες για το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας ήταν επίσης οι ταινίες «Αγάπη» (Amour) του Μίκαελ Χάνεκε, «Τα Μυθικά Πλάσματα του Νότου» του Μπεν Ζάιτλιν, Django: Ο Τιμωρός (Django Unchained) του Κουέντιν Ταραντίνο, «Οι Άθλιοι» του Τομ Χούπερ, «Η Ζωή του Πι» του Ανγκ Λι, «Λίνκολν» του Στίβεν Σπίλμπεργκ, «Οδηγός Αισιοδοξίας» του Ντέιβιντ Ο. Ράσελ και «Zero Dark Thirty» της Κάθριν Μπίγκελοου.
Το βραβείο στον Μπεν Αφλεκ για την καλύτερη ταινία παρουσίασε με μία εμφάνιση – έκπληξη η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ Μισέλ Ομπάμα, μέσω βιντεοοθόνης.
«Καλωσήρθατε στον Λευκό Οίκο», είπε η σύζυγος του Μπαράκ Ομπάμα από την προεδρική κατοικία, φορώντας ένα ασημί φόρεμα, μετά τη σύντομη εισαγωγή του Τζακ Νίκολσον, ο οποίος βρισκόταν στη σκηνή του Dolby Theater.
Λίγα λεπτά αργότερα μετά την ανακοίνωση του βραβείου έγραψε στο λογαριασμό της στο Twitter πως η εμπειρία της ήταν καταπληκτική και συνεχάρη τους συντελεστές του «Argo».
Ο βρετανός ηθοποιός Ντάνιελ Ντέι Λιούις κέρδισε για τρίτη φορά το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου ενσαρκώνοντας αυτή τη φορά τον αμερικανό πρόεδρο Αβραάμ Λίνκολν στην ταινία “Λίνκολν” του Στίβεν Σπίλμπεργκ.
Ο βρετανός ηθοποιός είναι ο πρώτος που κερδίζει τρεις φορές το Όσκαρ καλύτερου ηθοποιού. «Ειλικρινά δεν ξέρω πώς έγινε. Αυτό που ξέρω είναι ότι είναι ότι έχω λάβει από ένα μερίδιο καλής τύχης στη ζωή μου», δήλωσε ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις μετά την κατάκτηση του βραβείου.
Ο 55χρονος ηθοποιός, ο οποίος ήταν το μεγάλο φαβορί, νίκησε τους Μπράντλεϊ Κούπερ (Οδηγός Αισιοδοξίας), Χιου Τζάκμαν (Οι ‘Αθλιοι), Χοακίν Φίνιξ (The Master) και Ντένζελ Ουάσινγκτον (Flight).
Η Αμερικανίδα Τζένιφερ Λόρενς κέρδισε το Όσκαρ Α’ γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία “Οδηγός Αισιοδοξίας” (Happiness Therapy).
Η Λόρενς ήταν υποψήφια για το Οσκαρ Α’ γυναικείου ρόλου με τις Τζέσικα Τσαστέιν ( Zero Dark Thirty), Εμανουέλ Ριβά (Αγάπη), Κουβενζανέ Γουόλις (Τα Μυθικά Πλάσματα του Νότου) και Ναόμι Γουότς (The Impossible).
Η Αν Χάθαγουεϊ –όπως ήταν αναμενόμενο- κέρδισε το Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου για την ταινία «Οι Άθλιοι», που βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Γάλλου συγγραφέα Βίκτωρος Ουγκώ. Η Χάθαγουεϊ ήταν ένα από τα φαβορί για το βραβείο δεύτερου γυναικείου ρόλου.
Ο Κριστόφ Βαλτζ κέρδισε το Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου για τον ρόλο του στην ταινία του Κουέντιν Ταραντίνο, «Τζάνγκο, Ο Τιμωρός».
Ο γεννημένος στην Ταϊβάν Ανγκ Λι κέρδισε το Όσκαρ Σκηνοθεσίας, το δεύτερο στην καριέρα του για την ταινίας «Η Ζωή του Πι», μιας δραματικής ταινίας σε 3D βασισμένης στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Γιαν Μαρτέλ. «Η Ζωή του Πι» ήταν υποψήφια για 11 Οσκαρ, ανάμεσα στα οποία και αυτό της καλύτερης ταινίας.
Ο 58χρονος Λι, ο οποίος άρχισε την καριέρα του σκηνοθετώντας κινέζικες ταινίες, κέρδισε το πρώτο του Οσκαρ το 2006 για τη σκηνοθεσία της ταινίας «Βrokeback Mountain».
Το Όσκαρ καλύτερου τραγουδιού κέρδισε η βρετανίδα τραγουδίστρια Αντέλ για το «Skyfall» , θέμα της ομώνυμης τελευταίας ταινίας του Τζέιμς Μποντ.
Η 24χρονη σταρ, η οποία είχε τραγουδήσει το «Skyfall» λίγα λεπτά νωρίτερα κατά την έναρξη της 85ης τελετής των ‘Οσκαρ, παρέλαβε το χρυσό αγαλματίδιο με δάκρυα στα μάτια.
«Είναι υπέροχο», δήλωσε συγκινημένη και αμέσως πρόσθεσε: «Και εσείς είστε υπέροχοι».
Το Όσκαρ Καλύτερης Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης κέρδισαν οι Ρικ Κάρτερ και Τζιμ Έρικσον για την ταινία «Λίνκολν».
Το «Brave» κέρδισε το βραβείο καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων, μεγάλου μήκους.
Η αυστριακή ταινία «Αγάπη» κέρδισε την Κυριακή το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας Η ταινία, σε σκηνοθεσία του Μάικλ Χάνεκε, η οποία θεωρείτο ένα από τα φαβορί, εξιστορεί τον καθημερινό αγώνα επιβίωσης ενός ζευγαριού ηλικιωμένων στο Παρίσι, καθώς η γυναίκα βρίσκεται στο τελικό στάδιο της ζωής της.
Καλύτερη ταινία: Επιχείρηση: Argo
Σκηνοθεσία: Ανγκ Λι, Η Ζωή του Πι
Α’ Ανδρικός Ρόλος: Ντάνιελ Ντέι Λιούις, Λίνκολν
Α’ Γυναικείος Ρόλος: Τζένιφερ Λόρενς, Οδηγός Αισιοδοξίας
Β’ Ανδρικός Ρόλος: Κρίστοφ Βαλτς, Django ο Τιμωρός
Β’ Γυναικείος Ρόλος: Αν Χάθαγουεϊ, Οι Άθλιοι
Πρωτότυπο Σενάριο: Κουέντιν Ταραντίνο, Django ο Τιμωρός
Διασκευασμένο Σενάριο: Κρις Τέριο, Επιχείρηση: Argo
Ξενόγλωσση Ταινία: Αγάπη (Αυστρία)
Καλύτερη Φωτογραφία: Κλαούντιο Μιράντα, Η Ζωή του Πι
Καλύτερο Μοντάζ: Γουίλιαμ Γκόλντενμπεργκ, Επιχείρηση: Argo
Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Ρικ Κάρτερ και Τζιμ Έρικσον, Λίνκολν
Ταινία Κινουμένων Σχεδίων: Brave
Καλύτερα Κοστούμια: Ζακλίν Ντουράν, Άννα Καρένινα
Καλύτερο Μακιγιάζ: Λίσα Γουέστκοτ και Τζούλι Ντάρτνελ, Οι Άθλιοι
Καλύτερη Μουσική: Μίκαελ Ντάνα, Η Ζωή του Πι
Καλύτερο Τραγούδι: «Skyfall», Skyfall
Καλύτερος Ήχος: Άντι Νέλσον, Μαρκ Πάτερσον και Σάιμον Χέιζ, Οι Άθλιοι
Καλύτερο Μοντάζ Ηχητικών Εφέ: Περ Χόλμπεργκ και Κάρεν Μπέικερ Λάντερς, Skyfall Πολ Ν.Τζ. Οτόσον, Zero Dark Thirty
Καλύτερα Οπτικά Εφέ: Μπιλ Γουεστενχόφερ, Γκιγιόμ Ροσρόν, Έρικ-Γιαν Ντε Μπόερ και Ντόναλντ Ρ.Έλιοτ, Η Ζωή του Πι
Καλύτερο Ντοκιμαντέρ: Searching for Sugar Man
Καλύτερο Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους: Inocente
Καλύτερη Μικρού Μήκους Κινούμενων Σχεδίων: Paperman
Καλύτερη Μικρού Μήκους Ταινία: Curfew
Πηγή ethnos.gr