Συνέδριο διοίκησης αθλητισμού και αναψυχής – επίτιμη διδάκτωρ η Φάνη Πάλλη Πετραλιά
Η Φάνη Πάλλη Πετραλιά εκπλήρωσε ένα απωθημένο της στο χώρο που υπηρέτησε με πάθος, και αναφερόμαστε στον αθλητισμό. Την περασμένη Παρασκευή το βράδυ στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Τμήματος Διοίκησης Οργάνωσης Αθλητισμού στην Σπάρτη αναγορεύτηκε επίτιμη Διδάκτωρ. Η κίνηση της έμπειρης πολιτικού μεταφράζεται από πολλούς ως το πρώτο βήμα για την επιστροφή της στην ενεργό πολιτική, ενώ κατά άλλους πρόκειται για μια κίνηση καθαρά συμβολική. Το Συνέδριο στο οποίο παρέστησαν προσωπικότητες από το χώρο του αθλητισμού και εκπρόσωποι των φορέων του ποδοσφαίρου ολοκλήρωσε τις εργασίες του την Κυριακή με χρήσιμα συμπεράσματα για τον πολύπαθο χώρο του αθλητισμού που πάσχει από επαγγελματικά στελέχη, ένα κενό που θέλει να καλύψει το Τμήμα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Δελτίο Τύπου: Το 13ο Συνέδριο Διοίκησης Αθλητισμού και Αναψυχής, το οποίο διοργανώνεται από το Τμήμα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Διοίκησης Αθλητισμού (ΕΛΛΕΔΑ) και το Επιστημονικό Ινστιτούτο Διοίκησης Αθλητισμού (ΕΙΔΑ) στη Σπάρτη ολοκληρώθηκε την Κυριακή το απόγευμα.
Οι εργασίες του φετινού συνεδρίου, το οποίο είχε ως θέμα: «Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα στον Αθλητισμό: H απάντηση στις προκλήσεις του σήμερα και του αύριο», ξεκίνησαν με την τελετή έναρξης, χαιρετισμούς από τους διοργανωτές και τους καθηγητές του τμήματος Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και συνεχίστηκαν με βραβεύσεις, καλλιτεχνικό πρόγραμμα, αναγόρευση σε επίτιμο διδάκτορα της σχολής της Φάνη Πάλλη-Πετραλιά και την πρώτη στρογγυλή τράπεζα (με θέμα «Κρίση στο Ελληνικό Ποδόσφαιρο & η Προοπτική Αναδιοργάνωσής του»), κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε μια άκρως εποικοδομητική συζήτηση μεταξύ των καλεσμένων και των φοιτητών του τμήματος.
Στο πάνελ βρέθηκαν: ο Πρόεδρος της Super League, Γιάννης Μώραλης, ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Β’ και Γ’ Εθνικής, Στέλιος Σφακιανάκης, ο Ομοσπονδιακός τεχνικός της ομάδας Νέων της Εθνικής, Κώστας Τσάνας, ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΟΦΗ, Μάνθος Πουλινάκης, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αθλητικών Συντακτών (UEPS), Γιάννης Δάρας και ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ), Σωτήρης Τριανταφύλλου.
Τη συζήτηση στην στρογγυλή τράπεζα συντόνισε ο ειδικός σύμβουλος της ΟΠΑΠ International και επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Dr. Τάκης Αλεξόπουλος, ο οποίος έκανε μια αναφορά στις στοιχηματικές δραστηριότητες της ΟΠΑΠ Α.Ε. και συνέχισε λέγοντας: «Η ΟΠΑΠ Α.Ε. διαχειρίζεται μόνη της το στοίχημα με πολύ καλές προοπτικές και καλά αποτελέσματα.
Το 2002 άνοιξε την πόρτα της Εθνικής ομάδας με την πρώτη χορηγική σύμβαση. Μέχρι το 2007 ήταν η πιο επιτυχημένη, αφού είδαμε την Εθνική ομάδα να κατακτά το ευρωπαϊκό Κύπελλο στα γήπεδα της Πορτογαλίας, το 2004. Το 2008 ιδρύθηκε η ΟΠΑΠ International, η οποία διαχειρίζεται το στοίχημα.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Super League, Γιάννης Μώραλης, τόνισε: «Δεν είμαι απαισιόδοξος για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Δε νομίζω ότι ακολουθεί μια πιο πτωτική πορεία απ’ την αντίστοιχη που ακολουθεί η χώρα μας. Η κρίση που βιώνουμε είναι περισσότερο κρίση θεσμών, αξιών, παιδείας και πολιτισμού. Πρέπει να συστρατευτούμε όλοι μας για το καλό του ποδοσφαίρου. Η ΕΠΟ, η πολιτεία και η αστυνομία πρέπει ν’ αλλάξουν τις στάσεις τους».
Μιλώντας για τα φαινόμενα βίας, ο Γιάννης Μώραλης, τόνισε: «Από την αρχή του πρωταθλήματος, φέτος, δεν έχει γίνει τίποτα. Ένα περιστατικό είχαμε στην Κρήτη, όπου και συνελήφθη ο δράστης. Με ενοχλεί να χαλάνε τη γιορτή 500 καθυστερημένοι», ενώ για το αυριανό ντέρμπι, στο ΟΑΚΑ, ευχήθηκε να γίνει ένα καλό παιχνίδι χωρίς ακρότητες.
Για το θέμα των «στημένων» αγώνων ο Πρόεδρος της Σούπερ Λιγκ επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Ευχή μου είναι αυτή η ιστορία με τις κασέτες να ολοκληρωθεί και να ξέρουμε αν για παράδειγμα ο κ. Μώραλης ή ο οποιοσδήποτε άλλος στοιχημάτιζε παράνομα. Δεν είμαστε απατεώνες στο ποδόσφαιρο. Έγιναν σφάλματα, αλλά υπάρχουν και καλοί επενδυτές και αυτό πρέπει να το λέμε».
Στη συνέχεια, απευθυνόμενος προς το αμφιθέατρο, παρότρυνε τους φοιτητές να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, ώστε να επανδρώσουν το ποδόσφαιρο που πάσχει από έλλειψη ικανών επαγγελματικών στελεχών.
Τέλος, ο πρόεδρος της Σούπερ Λιγκ ανακοίνωσε ότι η Λίγκα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με το πανεπιστήμιο προσκαλώντας τους φοιτητές να εξασκήσουν την πρακτική τους στις επαγγελματικές ομάδες της πρώτης τη τάξει επαγγελματικής κατηγορίας.
Ο πρόεδρος των Ευρωπαίων αθλητικών συντακτών, Γιάννης Δάρας, μιλώντας για την κρίση που μαστίζει το ελληνικό ποδόσφαιρο, τόνισε πως ο μοναδικός δρόμος είναι να εφαρμοστούν επιτέλους οι νόμοι, ενώ παρότρυνε τους φοιτητές να δοκιμάσουν την τύχη τους στην Ευρώπη.
Χαρακτηριστικό της διάθεσης για γνώση από τους φοιτητές του Πανεπιστημίου, ήταν πως η συζήτηση κατά τη διάρκεια της στρογγυλής τράπεζας ολοκληρώθηκε τα… μεσάνυχτα.
Η πιο ενδιαφέρουσα, ωστόσο, από τις στρογγυλές τράπεζες του συνεδρίου ήταν αυτή που αφορούσε την «Καινοτομία και επιχειρηματικότητα στον αθλητισμό»,την οποία συντόνισε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου, Θανάσης Κριεμάδης και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου.
Στην ομιλία του εξήρε το ρόλο του Τμήματος τονίζοντας χαρακτηριστικά:
«Tο Τ.Ο.Δ.Α μέσω της παροχής γνώσης φιλοδοξεί να συμβάλλει στη διαμόρφωση άρτιων και ενάρετων προσωπικοτήτων, που θα κινούνται στα πλαίσια ενός ηθικού απόηχου και ως εκ τούτου θα είναι ικανοί να διαλέγουν σε κάθε περίπτωση το δέον, τόσο προς όφελος των ιδίων και των οργανισμών στους οποίους εργάζονται, όσο και προς όφελος της ίδιας της πατρίδας μας για την οποία αποτελεί παράγοντα νευραλγικής σημασίας. Σύμφωνα με τον κ. Κριεμάδη, μέσω του οράματος του ΤΟΔΑ ρίχνεται άπλετο φως σε χαρακτηριστικά όπως είναι η συμμετοχή, η δημιουργία, η βελτίωση και η καινοτομία, καθώς και η ανάγκη για αλλαγή και πρόοδο, η σύνδεση των οποίων συνδράμουν την καθιέρωση ενός καλύτερου αύριο».