Λίστα 400 Έλλήνων με αγορές ακινήτων στο Λονδίνο παρέδωσε η Βρετανία στην Αθήνα

Λεπτομερή λίστα με τα ονόματα περίπου 400 Ελλήνων που έχουν αγοράσει και πουλήσει ακίνητα στο Λονδίνο από το 2009 παρέδωσαν οι βρετανικές αρχές στην Ελλάδα, έπειτα από αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, η λίστα, η οποία φυλάσσεται αυστηρά, δεν έχει δημοσιοποιηθεί.

Οι ελληνικές αρχές εξετάζουν τη λίστα προκειμένου να αποφασίσουν αν τα ονόματα που περιλαμβάνονται σε αυτήν –μεταξύ των οποίων επιχειρηματίες, τραπεζίτες, μεγαλοεφοπλιστές και επαγγελματίες αθλητές- έχουν εξαπατήσει τις φορολογικές αρχές, αποκρύπτοντας τα εισοδήματά τους.
«Αυτοί οι άνθρωποι έχουν χρήματα και είναι γνωστοί, όμως δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν έχουν παραβιάσει νόμους», δήλωσε ο επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οκονομικών Χάρης Θεοχάρης.
Το ΣΔΟΕ ερευνά τη λίστα προκειμένου να διαπιστώσει εάν υπάρχουν επικαλύψεις μεταξύ αυτών που αγόρασαν τα ακίνητα και αυτών που έχουν ήδη ταυτοποιηθεί ότι είναι φοροφυγάδες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι αρμόδιες ελληνικές αρχές που εξετάζουν αυτές τις συναλλαγές, εκτιμούν ότι περίπου 250 Έλληνες επένδυσαν πάνω από 100 εκατ. στερλίνες σε πολυτελείς κατοικίες του Λονδίνου το 2009 και 2010, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί με τη συνεργασία της βρετανικής κυβέρνησης.
Η επιδείνωσης της κρίσης το 2011 και εφέτος, οδηγεί στο συμπέρασμα πως είναι πιθανό οι εισροές αυτές να έχουν αυξηθεί.

Σύμφωνα με ειδικούς, δεν πρόκειται μόνο για άτομα που θέλουν να επιδείξουν τον πλούτο τους. Πολλοί από τους πρόσφατους Έλληνες αγοραστές προέρχονται από διάφορους κλάδους, όπως δικηγόροι, γιατροί, λογιστές και μεσαίοι τραπεζίτες, που πληρώνουν 300.000-500.000 στερλίνες για διαμερίσματα.
Από το 2008 και μετά όμως, όταν άρχισαν να έρχονται στην επιφάνεια τα προβλήματα της Ελλάδας, μια πολύ ευρύτερη «γκάμα» Ελλήνων επενδυτών στράφηκε στην λονδρέζικη αγορά real estate.
«Οι Έλληνες είναι σε πανικό», λέει η Σάντι Τριαντοπούλου της εταιρείας real estate EPPC, η οποία συνεργάζεται με πολλούς Έλληνες πελάτες. «Δεν ξέρουν τι να κάνουν με τα λεφτά τους» δηλώνει χαρακτηριστικά.

Έβγαλαν 5 δισ. ευρώ το α΄εξάμηνο του 2012

Όπως αναφέρει ο κ. Θεοχάρης, τα ακίνητα στο Λονδίνο αντιπροσωπεύουν ένα μικρό τμήμα των δισεκατομμυρίων που έχουν βγάλει από το 2009 οι Έλληνες από τη χώρα.
Το 2011, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, οι Έλληνες κατέθεσαν 6 δισ. ευρώ σε ξένους τραπεζικούς λογαριασμούς.
Τα στοιχεία για το 2012 είναι ακόμα χειρότερα: στο πρώτο εξάμηνο του έτους περίπου 5 δισ. ευρώ βγήκαν από τη χώρα, όπως είπε ο κ. Θεοχάρης.
Πηγή: in.gr

Comments are closed.