Μπακαλάκος junior, ο μουσικός «ράφτης» του ΠΑΣΟΚ…

Μπακαλάκος junior, ο μουσικός «ράφτης» του ΠΑΣΟΚ…

Τι κάνει ένας νέος μουσικός  (μόλις 28 χρονών) όταν τον καλούν από το ΠΑΣΟΚ και του ζητάνε να «ντύσει» μουσικά το βίντεο που θα παίξει στην επέτειο, δένοντας τις αναμνήσεις και τις εικόνες από τη διαδρομή 38 ετών του κόμματος, με ήχους και μελωδίες;  «Ένιωσα λίγο αμήχανα γιατί είναι αναπόφευκτο να μη συνδέσει κανείς το όνομά μου, λόγω του πατέρα μου, με μια κομματική ταμπέλα, παρόλο που η μουσική δεν μπαίνει σε τέτοια καλούπια» λέει ο Γιώργος Μπακαλάκος, γιος του Θωμά Μπακαλάκου, του ιστορικού στελέχους του Κινήματος και του μουσικού που σημάδεψε με τις συναυλίες του τα πρώτα χρόνια της ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ με τραγούδια για τους αγώνες των αγροτών.

Η αποστολή εξετελέσθη από τον Γιώργο που πήρε μια δική του μουσική σύνθεση, «έντυσε» μουσικά το βίντεο που προβλήθηκε πριν από την ομιλία του προέδρου Ευάγγελου Βενιζέλου και στους ήχους πρόσθεσε – πως θα γινόταν αλλιώς; – απόσπασμα από την ιστορική για το ΠΑΣΟΚ σύνθεση του Καρλ Όρφ, «Κάρμινα Μπουράνα».

«Έπαιξα ένα απόσπασμα από το «Κάρμινα Μπουράνα», με έναν πιο δυνατό και ηλεκτρονικό ήχο εκείνα τα 10 δευτερόλεπτα που στην οθόνη εμφανίστηκε ο Ανδρέας Παπαναδρέου. Πόνταρα σε αυτό γιατί ήξερα ότι συναισθηματικά για όσους βρίσκονταν στην αίθουσα, θα λειτουργούσε έντονα. Κι έτσι έγινε. Από ό,τι μου είπαν, οι αντιδράσεις ήταν πολύ θετικές και η μουσική έβαλε μια δυνατή πινελιά στο συγκινησιακό κομμάτι. Αυτός είναι και ο στόχος πάντα με τη μουσική. Να ξυπνάει τις αισθήσεις και να δημιουργεί συναισθήματα».

Ο μόλις 28 ετών Γιώργος διαθέτει, παρά την ηλικία του, ένα καλό βιογραφικό μουσικής παιδείας και καριέρας. Οι σπουδές του σε πιάνο και κρουστά συμφωνικής ορχήστρας στο Ωδείο Αθηνών ολοκληρώθηκαν μαζί με τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο και με ένα μεταπτυχιακό στις Ευρωπαϊκές πολιτικές – Σχεδιασμό και Ανάπτυξη του Χώρου. Στη συνέχεια, γράφοντας ηλεκτρονική μουσική και θέλοντας να ξεφύγει από το «Greek sound», αφιέρωσε πολλές ώρες μπροστά στις κονσόλες και τα pc συνθέτοντας κομμάτια που κυκλοφόρησαν στις έξω αγορές. Στην Αγγλία, τη Γαλλία και την Αυστραλία. Στο εξωτερικό, επίσης, κυκλοφόρησε και μια σειρά από remixes για καλλιτέχνες -όπως ο Jamie Lidell, The Rapture, κ.α.

Ο Γιώργος Μπακαλάκος, που πολλοί θα υποθέτουν ότι μεγάλωσε ακούγοντας συχνά στο σπίτι το «Κάρμινα Μπουράνα» (ο ίδιος λέει ότι ο Καρλ Όρφ δεν τον εκφράζει στις προτιμήσεις του στην κλασσική μουσική αφού προτιμά τον Ιγκόρ Στραβίνσκι και τον Ούγγρο συνθέτη Μπέλα Μπάρτοκ)  ή ότι του δόθηκε μέσα στην οικογένεια στοχευμένη ιδεολογική διαπαιδαγώγηση, έχει καθαρή και ειλικρινή άποψη για τις καταστάσεις που βιώνει η γενιά του.

«Δεν υπήρξα ποτέ πολιτικοποιημένος. Ούτε στο Πανεπιστήμιο εντάχθηκα σε κάποια παράταξη, δεν σήκωσα ποτέ κομματική σημαία. Ίσως γι’ αυτό σήμερα δεν νιώθω ότι έχω χάσει τη γη κάτω από τα πόδια μου, όπως τα παιδιά μιας γενιάς πριν από μένα, που τα έδωσαν όλα και τώρα βρίσκονται να ισορροπούν στο χάος. Έχουμε εφόδια, σπουδές, άποψη και όμως είναι πολύ δύσκολο να αναδειχτούμε και να δημιουργήσουμε. Καλούμαστε να προωθήσουμε τους εαυτούς μας με χιλιάδες εναλλακτικούς τρόπους, να βρούμε λύσεις επιβίωσης, καθιέρωσης. Είμαστε οι πιτσιρικάδες που πρέπει να βρουν την άκρη. Θα φτάσουμε να μας λένε πιτσιρικάδες μέχρι τα 40 μας;»

Σήμερα ο Γιώργος εργάζεται σε τμήμα marketing και είναι μουσικός παραγωγός στο ραδιόφωνο, στον «Εν Λευκώ» 87,7. Αυτό είναι μια καλή αφορμή για να μείνει στην Ελλάδα και να μην τα παρατήσει, όπως λέει, επιλέγοντας όπως πολλοί φίλοι και συνομήλικοί του να φύγουν από την Ελλάδα. «Ο πατέρας μου ήταν θετικός στο να φύγω αν τα πράγματα δυσκολέψουν, αλλά εγώ σκέφτομαι ότι μέσα σ’ αυτό το κενό που αιωρούμαστε αυτό ακριβώς είναι και το στοίχημα. Να βρούμε να κρατηθούμε».
Κατερίνα Ζάννη
Πηγή aixmi.gr

 

Comments are closed.