Απεριόριστες αγορές ομόλογων προτείνει στην ΕΚΤ ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ
«Κανείς δεν φεύγει από το ευρώ»
Σε «ολομέτωπη επίθεση» για την καταπολέμηση της κρίσης καλεί την ΕΚΤ ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία, υποστηρίζοντας πως η Τράπεζα θα πρέπει να προχωρήσει σε απεριόριστες αγορές ομολόγων «όσο νωρίτερα» και λέγοντας πως οι μηχανισμοί στήριξης της Ευρωζώνης (ο προσωρινός EFSF και ο μόνιμος ESM) δεν επαρκούν.
Μιλώντας στο Μπλεντ της Σλοβενίας την Κυριακή, ο Γκουρία υπογράμμισε την πεποίθησή του «πως κανείς δεν θα φύγει από το ευρώ, και ούτε και θα έπρεπε». Το κοινό νόμισμα δεν θα πρέπει να μπει σε κίνδυνο, σημείωσε.
«Η ΕΚΤ θα πρέπει να κάνει περισσότερα, ο EFSF και ο ESM δεν επαρκούν» υποστήριξε. Η ΕΚΤ, προσέθεσε, «θα έπρεπε να ξεκινήσει να αγοράζει απεριόριστα κρατικά ομόλογα, όσο νωρίτερα τόσο το καλύτερο».
H δέσμευση του Μάριο Ντράγκι πως η ΕΚΤ θα κάνει «το παν για τη σωτηρία του ευρώ» είχε ερμηνευτεί ως προαναγγελία νέας παρέμβασης στις αγορές ομολόγων υπέρ της Ισπανίας και της Ιταλίας -τα spread των ομολόγων των οποίων βρίσκονται σε επικίνδυνα επίπεδα.
Φρανκφούρτη εναντίον Φρανκφούρτης
Η ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία, από την οποία η ΕΚΤ είναι θεσμικά ανεξάρτητη, φαίνεται να στηρίζει ως επί το πλείστον κάτι τέτοιο (ενδεικτικά, ο Ολάντ είχε αναφέρει την Παρασκευή πως τα υψηλά spread θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν κάτι τέτοιο).
Ωστόσο, η Γερμανική Κεντρική Τράπεζα παραμένει «επιφυλακτική» -ο Γενς Βάιντμαν, επικεφαλής της ΕΚΤ, φέρεται να απείλησε μέχρι και με παραίτηση.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει βάλει «στον πάγο» το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που είχε ξεκινήσει το Μάιο του 2010 με στόχο την αποκλιμάκωση της πίεσης στα κρατικά χρεόγραφα -αγοράζοντας, αρχικά, ελληνικά, ιρλανδικά και πορτογαλικά ομόλογα και πέρυσι το καλοκαίρι ιταλικά και ισπανικά.
Το πρόγραμμα είχε προκαλέσει εξαρχής αντιδράσεις, λόγω του πληθωριστικού κινδύνου, κυρίως από τους αξιωματούχους της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας στο συμβούλιο της Τράπεζας. Η διαμάχη «Φρανκφούρτης εναντίον Φρανκφούρτης» μάλιστα έχει βγει τους τελευταίους μήνες από τους διαδρόμους της ΕΚΤ, με σαφώς αντίθετες δημόσιες τοποθετήσεις από τον Ντράγκι της ΕΚΤ και τον Βάιντμαν της Bundesbank.
Πηγή in.gr