Τι λένε τα ξένα μέσα ενημέρωσης για την επίσκεψη Σαμαρά στο Βερολίνο
Η συνάντηση Μέρκελ-Σαμαρά κρίνεται μάλλον επιτυχημένη από τα ξένα μέσα ενημέρωσης, τα οποία θεωρούν ότι η καγκελάριος Μέρκελ έδειξε μία ηπιότερη στάση, παραμένοντας προσηλωμένη στην αναγκαιότητα η Ελλάδα να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της. Βέβαια όλα αυτά δεν προδικάζουν τίποτα, με δεδομένο ότι η Μέρκελ έχει να δαμάσει ένα άκαμπτο εσωτερικό μέτωπο· οι αποφάσεις άλλωστε παραπέμπονται για το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.
Με είσοδο στον λάκκο των λεόντων παρομοίασε Γερμανός ραδιοσχολιαστής την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Βερολίνο, σημειώνει ο Guardian. «Το λιοντάρι τον χαιρέτησε θερμά, ίσως όμως η Μέρκελ κράτησε το βρυχηθμό της για την κατ’ ιδίαν συνάντηση», αλλά προς τα έξω η συνάντηση «ήταν μια επιτυχημένη επίδειξη φιλικής διπλωματίας», σημειώνει.
Στην αμοιβαία καχυποψία με την οποία προσεγγίζουν ο ένας τον άλλο Έλληνες και Γερμανοί αναφέρεται ο Γκάβιν Χιούιτ στο BBC. «Πολλοί Γερμανοί πιστεύουν ότι βοηθώντας την Ελλάδα είναι σαν να ρίχνεις χρήματα σε βαρέλι χωρίς πάτο. Πολλοί Έλληνες υποπτεύονται ότι το Βερολίνο θέλει να τους βγάλει από το ευρώ», επισημαίνει αρχικά.
Η καγκελάριος Μέρκελ, λέει ο συντάκτης του BBC, μάλλον δεν συμμερίζεται τη γνώμη πολλών στη Γερμανία ότι «αρκετά ως εδώ με την Ελλάδα».
«Φαίνεται ότι η καγκελάριος προετοιμάζει το έδαφος για πει στους Γερμανούς ότι πρέπει να γίνουν και άλλες θυσίες για να σωθεί η μεγάλη ιδέα [του ευρώ]. Θα ήταν δύσκολο να εγκαταλείψει την Ελλάδα όταν έχει διακηρύξει ότι η ενωμένη Ευρώπη είναι ‘μη αναστρέψιμη’», σημειώνει ο Χιούιτ.
Προσθέτει ότι θα είναι πολύ δύσκολο να περάσει από το γερμανικό Κοινοβούλιο ένα νέο πακέτο για την Ελλάδα αλλά από την άλλη πλευρά «θα ήταν δύσκολο να τη φανταστούμε να βάζει στην Ελλάδα να φεύγει από το ευρώ και να δέχεται επικρίσεις ότι εγκατέλειψε το ευρωπαϊκό σχέδιο».
Παραταύτα, σε άλλο κλίμα κινήθηκε ο γαλλικός Τύπος με τον Monde να βλέπει ότι το κλίμα ήταν βαρύ και ότι η Γερμανία δεν παραχώρισε τίποτα. «Κανείς δεν ξεγελάστηκε» γράφει από τις δηλώσεις της καγκελαρίου για καλό κλίμα μεταξύ των δύο χωρών.
Περισσότερος χρόνος ή περισσότερο χρήμα;
Σειρά διαφορετικών απόψεων για την κατάσταση στην Ελλάδα και τα αποτελέσματα της συνάντησης φιλοξένησαν την Παρασκευή γερμανικές εφημερίδες όπως τις καταγράφει το Spiegel.
Για τον Οκτώβριο αναμένονται οι αποφάσεις εκτιμά η Frankfurter Allgemeine Zeitung και σημειώνει ότι «τώρα η πίεση για απόφαση είναι στους πολιτικούς».
«Έχει δίκιο ο Έλληνας πρωθυπουργός [όταν ζητά περισσότερο χρόνο]; Είναι καλύτερος ο χρόνος αντί για το χρήμα;» ρωτά η Handelsblatt απαντά όμως πως δεν είναι.
Τη θέση ότι η Ελλάδα πρέπει να μείνει στην ευρωζώνη εκφράζει η Financial Times Deutschland και μιλά για ενθαρρυντικά σημάδια από την Ελλάδα αφού «οι Έλληνες εργάζονται για να μειώσουν τις δαπάνες σκληρότερα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες». Ωστόσο σημειώνει ότι η Ελλάδα κάνει αργά βήματα σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις.
Ο Αντ.Σαμαράς θα επιστρέψει στην Ελλάδα φέρνοντας ένα μήνυμα πολιτικής υποστήριξης από το Βερολίνο αλλά και μήνυμα πίεσης από τους Ευρωπαίους ηγέτες να μην εγκαταλείψουν τις προσπάθειες και να τηρήσουν τις προθεσμίες.
Η εικόνα στις ΗΠΑ
«Θα μπορούσε η Ευρώπη να κοστίσει την προεδρία στον Μπαράκ Ομπάμα;», διερωτάται με ανάλυσή του στο Newsweek ο Νίαλ Φέργκιουσον, προσθέτοντας ότι «εκ πρώτης όψεως, αυτό φαίνεται σαν μια τρελή ερώτηση». Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην Ελλάδα και την Ισπανία, εκτιμώντας ότι η κρίση στην Ευρώπη θα μπορούσε να σκοτώσει τις ελπίδες για σταθερή ανάκαμψη στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η Washington Post προβάλλει αναφερόμενη στη συνάντηση Σαμαρά – Μέρκελ επισημαίνει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε χρόνο για να προχωρήσει σε επώδυνες μεταρρυθμίσεις και σε περικοπές δαπανών. Η καγκελάριος από την πλευρά της δεν ανταποκρίθηκε άμεσα στην έκκληση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για περισσότερο χρόνο ώστε να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις.
Η εφημερίδα επικαλείται κορυφαίους Γερμανούς πολιτικούς οι οποίοι, όπως σημειώνεται, εξέφρασαν βαθιά δυσπιστία στο ενδεχόμενο να υπάρξουν σημαντικές παραχωρήσεις προς την Ελλάδα.
Πηγή: in.gr