«Ιερόσυλο» κόμιξ ενοχλεί τους χριστιανούς της Γερμανίας
Η γερμανική επαρχιακή πόλη Κάσελ έχει γίνει γνωστή λόγω της περιοδικής έκθεσης σύγχρονης τέχνης «Ντοκουμέντα», που διοργανώνεται κάθε πέντε χρόνια και λαμβάνει χώρα μέχρι και τις 16 Σεπτέμβρη.
Φέτος την παράσταση έχει κλέψει μια αμφιλεγόμενη αφίσα που είναι κρεμασμένη στο παράθυρό ενός τοπικού μουσείου κόμιξ και απεικονίζει τον Ιησού πάνω στον σταυρό. Πολλοί χριστιανοί, κληρικοί και λαϊκοί, δηλώνουν προσβεβλημένοι και ζητούν την αφαίρεση της. Στην αμφιλεγόμενη γελοιογραφία μία φωνή από τα επουράνια λέει στον Εσταυρωμένο : «Εί! Εσύ! Εγώ γ… σα τη μάνα σου!».
Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο η διακωμώδηση της θρησκείας να προκαλεί αναστάτωση και οργή τα τελευταία χρόνια.
Γελοιογραφίες και κόμιξ που σατιρίζουν το Ισλάμ έχουν προκαλέσει αντιπαλότητες ή ακόμα και κρούσματα βίας σε πολλές περιπτώσεις.
Αυτή τη φορά οι χριστιανοί της Γερμανίας είναι αυτοί που «βρίσκονται στο στόχαστρο» ενός χιουμοριστικού σκίτσου το οποίο καταγγέλλουν ως χοντροκομμένο και βλάσφημο. Πολλοί θρησκευτικοί ηγέτες της Γερμανίας έχουν ήδη εκφράσει τις διαμαρτυρίες τους για τη γελοιογραφία που διαφημίζει την επόμενη έκθεση του μουσείου κόμιξ.
«Θεωρώ προβληματικό το γεγονός ότι ένα κόμιξ δυσφημεί την ουσία, την ίδια την καρδιά της πίστης», δηλώνει η Μπάρμπαρα Χάινριχ, στέλεχος της τοπικής προτεσταντικής εκκλησίας.
Ο διευθυντής του μουσείου αρνήθηκε να αφαιρέσει την αφίσα. «Τα κόμιξ είναι από τη φύση τους προσβλητικά για κάποιους, αλλά δεν μπορούμε να αφαιρούμε κόμιξ και γελοιογραφίες κάθε φορά που γίνεται μια διαμαρτυρία θρησκευτικού ή πολιτικού περιεχομένου. Αλλιώς θα έπρεπε να κλείσουμε το Μουσείο» δήλωσε.
Ο σκιτσογράφος της αμφιλεγόμενης αφίσας, ο Μάριο Λαρς, εξέφρασε την έκπληξη του για τις αντιδράσεις που προκάλεσε το δημιούργημα του. «Εγώ δεν είχα πρόθεση να προσβάλω τους πιστούς. Ήταν απλά ένα αστείο. Η εκκλησία θα έπρεπε να είναι πιο ανεκτική με τέτοια θέματα και να στρέφει τη προσοχή της στα προβλήματα που έχουν πραγματική σημασία. Τόσο μεγάλη αναστάτωση για ένα απλό αστείο δεν της κάνει καλό».
Πηγή tovima.gr
Πηγή tovima.gr