Commodore 64: ο «αρχιπλοίαρχος» των υπολογιστών έκλεισε τα 30 (εικόνες)
30 χρόνια πριν από αυτή την εβδομάδα, ο ήλιος της εποχής των υπολογιστών έλαμψε πιο δυνατά στον κόσμο όταν ο Commodore 64 παρουσιάστηκε για πρώτη φορά. Στα επόμενα 12 χρόνια της κυκλοφορίας του πουλήθηκαν 17 εκατομμύρια συσκευές κατακτώντας την κορυφή ως ο προσωπικός υπολογιστής με τις περισσότερες πωλήσεις όλων των εποχών. Όπως σημειώνει η σημερινή Telegraph, πριν από τη εμφάνιση του Commodore 64 οι σπιτικοί υπολογιστές ήταν προνόμιο των «nerds» και των πλουσίων.
Η συσκευή ήταν πνευματικό παιδί του Τζακ Τράμιελ, ενός επιχειρηματία με σχετικά διαφορετικό παρελθόν από αυτό των ανταγωνιστών του στη Σίλικον Βάλεϊ. Γεννημένος από Εβραίους γονείς στο Λοτζ της Πολωνίας το 1928, επέζησε του Ολοκαυτώματος αλλά και του περάσματος του από τον Αμερικανικό Στρατό, έως τη στιγμή που επωφελήθηκε από ένα πρόγραμμα δανεισμού για βετεράνους, ανοίγοντας ένα μαγαζί για επισκευές γραφομηχανών στη Νέα Υόρκη το 1953.
Για τον υπολογιστή του ήθελε ένα στρατιωτικό όνομα και κατέληξε στο Commodore (αρχιπλοίαρχος) μόνο αφού τα General (στρατηγός) και Admiral (ναύαρχος) ήταν ήδη πιασμένα.
Η εταιρεία του σύντομα επεκτάθηκε στην εισαγωγή καινούργιων γραφομηχανών, ωστόσο μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’60 τα φτηνότερα και πιο ποιοτικά γιαπωνέζικα μοντέλα ασκούσαν πίεση στις δικές του πωλήσεις τσεχοσλοβάκικων γραφομηχανών και μια νέα στρατηγική ήταν απαραίτητη. Σε ένα ταξίδι του στην Ιαπωνία για να πάρει ιδέες, είδε τα πρώτα ψηφιακά κομπιουτεράκια και αμέσως μετέφερε την εταιρεία του στη Σίλικον Βάλεϊ, έδρα των σχεδιαστών και κατασκευαστών μικροτσίπ.
Καθώς η επανάσταση της πληροφορικής ανέβαζε ταχύτητα στα τέλη της δεκαετίας του ’70, ο Commodore είδε την επόμενη ευκαιρία στους υπολογιστές για τον καθένα. Ενώ οι συσκευές της Apple και της IBM κόστιζαν περίπου 3.000 δολάρια, ο Τράμιελ ήθελε να φτιάξει «computers for the masses, not the classes» δηλαδή υπολογιστές για όλο τον κόσμο και όχι μόνο για τις αίθουσες διδασκαλίας. Μετά από μερικές πρώιμες επιτυχίες όπως τον VIC-20, τον πρώτο υπολογιστή που πούλησε περισσότερες από ένα εκατομμύριο συσκευές, η τάση κατάκτησης της μαζικής αγοράς κορυφώθηκε με τον Commodore 64 που παρουσιάστηκε στην έκθεση ηλεκτρονικών ειδών τον Αύγουστο του 1982. Κόστιζε λιγότερο από τη μισή τιμή ενός Apple II.
Ο Ντέιβιντ Ζιεμπίκι, που δούλεψε στο σχεδιασμό του Commodore 64, θυμάται χαρακτηριστικά τους ανθρώπους της Atari να έρχονται στο περίπτερο τους με τα σαγόνια κατεβασμένα και να λένε: «Πώς το καταφέρατε αυτό για μόνο 595 δολάρια;»
«Αντίθετα με την Apple, την IBM και άλλους ανταγωνιστές στις αρχές της δεκαετίας του ’80, αυτοί εστίαζαν στο σπίτι» είχε πει ο συνιδρυτής της Apple Στιβ Βόσνιακ σε μια συνέντευξη του στο Tech Republic, όταν ο Τζακ Τράμιελ πέθανε νωρίτερα φέτος.
Ο Commodore 64 παρά το ότι ήταν πολύ πιο φθηνός από τους ανταγωνιστές του, ήταν και πιο εξελιγμένος σε πολλούς τομείς. Διέθετε επεξεργαστή στα 1MHz, φημισμένη μνήμη 64 κιλομπάιτ και γραφικά 16 χρωμάτων. Ακόμα πιο σημαντικό ήταν ότι μπορούσε να συνδεθεί με μια απλή τηλεόραση αντί ενός μόνιτορ.
Η υπεροχή του στα γραφικά σε συνδυασμό με τη χαμηλή του τιμή τον έκανε να κυριαρχήσει και στην αναδυόμενη αγορά των κονσόλων βιντεο-παιχνιδιών.
Σημαντικό ρόλο έπαιξε και στη δημιουργία μιας νέας γενιάς ταλαντούχων αυτοδίδακτων προγραμματιστών που εξερεύνησαν τις δυνατότητες της γλώσσας προγραμματισμού της συσκευής BASIC.
Οι Commodore 64 χρησιμοποιούνται ακόμα και σήμερα από θαυμαστές σε όλο τον κόσμο ενώ τα ρετρό βιντεο-παιχνίδια ξαναζούν μέρες δόξας. Μάλιστα, φαν έχουν δημιουργήσει μέχρι και λογισμικό που τους επιτρέπει να τουιτάρουν από τον αγαπημένο τους «αρχιπλοίαρχο».