Η νέα στρατηγική της ΕΚΤ δημιουργεί ελπίδες για την αντιμετώπιση της κρίσης
Μπορεί οι επενδυτές να απογοητεύτηκαν από τις δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι μετά την πολυαναμενόμενη συνεδρίαση του ΔΣ της ευρωτράπεζας την Πέμπτη, καθώς δεν ανακοίνωσε συγκεκριμένα μέτρα που μπορούν να ληφθούν άμεσα, ωστόσο οι αναλυτές επισημαίνουν ότι σταδιακά δείχνει να παίρνει σάρκα και οστά το «μεγάλο σχέδιο» για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους σε ένα διαφορετικό πλαίσιο απ’ ότι ίσχυε μέχρι σήμερα, με τη στενή συνεργασία της ΕΚΤ με τις κυβερνήσεις.
Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανάλυση του Bloomberg, ο κ. Ντράγκι αναφέρθηκε στα βήματα που θα ακολουθήσει η ΕΚΤ στη μάχη κατά της κρίσης, αποφεύγοντας όμως να μιλήσει αναλυτικά για τη νέα στρατηγική της ευρωτράπεζας, καθώς οι παρεμβάσεις στην αγορά θα χρειαστούν εβδομάδες, ίσως και μήνες, για να υλοποιηθούν, δεδομένου ότι υφίστανται ακόμη σημαντικά εμπόδια.
Αυτό που θέλει να διασφαλίσει είναι ότι όποιες χώρες ζητήσουν τη βοήθεια της ΕΚΤ για την αγορά ομολόγων. να είναι υποχρεωμένες να ακολουθούν αυστηρή δημοσιονομική πολιτική.
Ο προκάτοχός του, Ζαν Κλοντ Τρισέ, δεν είχε αυτή τη δυνατότητα, με αποτέλεσμα το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ (SMP) να σταματήσει, καθώς χώρες όπως η Ιταλία, όταν ήταν ακόμη πρωθυπουργός ο Μπερλουσκόνι, δεν προχωρούσαν σε μέτρα για τη μείωση των ελλειμμάτων, αφού το κόστος δανεισμού υποχωρούσε (προσωρινά) λόγω των παρεμβάσεων της κεντρικής τράπεζας.
Η ΕΚΤ είναι έτοιμη να αγοράσει ισπανικά και ιταλικά ομόλογα, καθώς και να λάβει περαιτέρω «μη συμβατικά» μέτρα, ωστόσο αυτό θα γίνει μόνο εφόσον οι μηχανισμοί στήριξης προχωρούν σε απευθείας αγορές (δηλαδή από την πρωτογενή αγορά κατά την έκδοση των ομολόγων) και συνδέουν αυτές τις αγορές με αυστηρές προϋποθέσεις.
Ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους η ΕΚΤ πρέπει να κερδίσει και άλλο χρόνο είναι το γεγονός ότι ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης (ESM) με τα 500 δισ. ευρώ αναμένεται να τεθεί σε ισχύ μετά τα μέσα Σεπτεμβρίου, καθώς προηγείται η απόφαση του γερμανικού συνταγματικού δικαστηρίου στις 12 Σεπτεμβρίου μετά από προσφυγή που έχει γίνει για τον ευρωμηχανισμό.
Μέχρι τότε, το μόνο εργαλείο στήριξης είναι ο προσωρινός μηχανισμός (EFSF), ο οποίος όμως, σε σύγκριση με τις ανάγκες που υπάρχουν είναι ουσιαστικά «άσφαιρος», καθώς μετά τη δέσμευση 100 δισ. ευρώ για τη διάσωση των ισπανικών τραπεζών έχει μείνει με κεφάλαια ύψους 148 δισ. ευρώ.
Μόντι-Ραχόι
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ισπανό ομόλογό του Μαριάνο Ραχόι την Πέμπτη, είπε ότι δεν ξέρει αν η χώρα του θα ζητήσει την βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να μειώσει το κόστος δανεισμού της.
«Δεν γνωρίζω εάν η Ιταλία θα ζητήσει την ενεργοποίηση αυτού του εργαλείου. Θα πρέπει να εξετάσουμε τα χαρακτηριστικά και να δούμε αν το χρειαζόμαστε ή όχι», είπε, προσθέτοντας ότι τέτοιες κινήσεις είναι «πρόωρες» και πως για την ώρα η Ιταλία «δεν έχει τέτοια πρόθεση».
Ο κ. Ραχόι, από την πλευρά του, είπε ότι είναι σημαντικό το γεγονός ότι η ΕΚΤ δηλώνει έτοιμη να παρέμβει στις αγορές χρησιμοποιώντας μη-συμβατικές πολιτικές για να μειώσει το κόστος δανεισμού των χωρών.
Ερωτηθείς ωστόσο τρεις φορές από δημοσιογράφους μετά την συνέντευξη Τύπου για το αν η Ισπανία θα ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς της ΕΕ για την αγορά κρατικών ομολόγων,ο κ. Ραχόι επέμεινε ότι χαιρετίζει τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ για τη χρήση μη-συμβατικών μέτρων, αποφεύγοντας να απαντήσει επί της ουσίας.
Πηγή in.gr