Independent: Η Ελλάδα, έθνος που νοσεί

Independent: Η Ελλάδα, έθνος που νοσείΗ βρετανική εφημερίδα κάνει λόγο για εξευτελισμό των αλλοδαπών ιεροδούλων φορέων του ιού

Ρεπορτάζ που επικρίνει δριμύτατα τις περικοπές στον τομέα της υγείας στην Ελλάδα, αλλά και το γεγονός ότι η ασθένεια του έιτζ εξακολουθεί να αποτελεί στίγμα για τους φορείς στη χώρα, φιλοξενεί η Independent.

Η βρετανική εφημερίδα κάνει λόγο για εξευτελισμό των αλλοδαπών ιεροδούλων φορέων του ιού, οι φωτογραφίες των οποίων είχαν δημοσιοποιηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση προεκλογικά. Η καταγραφείσα τότε αύξηση στα κρούσματα του ιού HIV είχε αποδοθεί από τους εργαζόμενους σε υγειονομικές υπηρεσίες στις βαθιές περικοπές στη χρηματοδότηση των προγραμμάτων πρόνοιας. Ωστόσο, προσθέτει το δημοσίευμα, οι αρμόδιοι επέλεξαν για να κερδίσουν λίγες ψήφους παραπάνω να στρέψουν την οργή τους και την οργή των πολιτών σε βάρος των συγκεκριμένων γυναικών.

Ο πρόεδρος της κλινικής Πράξις, Τζανέτος Αντύπας καταδικάζει την παραβίαση από την κυβέρνηση των διεθνώς κατοχυρωμένων αρχών σεβασμού των δικαιωμάτων και της ιδιωτικής ζωής των φορέων του ιού HIV, στο βωμό της ψηφοθηρίας. «Ήταν μία καταστροφή», λέει ο κ. Αντύπας. «Επί 15 χρόνια κάναμε βήματα προόδου και από τη μία μέρα στην άλλη όλα κατέρρευσαν».

Η εφημερίδα προσθέτει ότι η Ελλάδα ήταν μία από τις λίγες χώρες παγκοσμίως στις οποίες το 2011 καταγράφηκε αύξηση στα κρούσματα των φορέων του ιού, κατά 57% σε ετήσια βάση. Μεταξύ των χρηστών ναρκωτικών ουσιών η αντίστοιχη αύξηση ήταν της τάξης του 1450%.

Όπως σημειώνεται, η κυβέρνηση αρχικά κατηγόρησε τους παράνομους μετανάστες, ωστόσο στην πραγματικότητα η ευθύνη ανήκει στην «τέλεια καταιγίδα» που συνιστά ο συνδυασμός περικοπών στο πρόγραμμα ανταλλαγής συριγγών, του βαθιά εδραιωμένου στη χώρα κοινωνικού στίγματος του έιτζ και της αύξησης του αριθμού των απελπισμένων ιεροδούλων που συμφωνούν να συνευρεθούν με τους πελάτες τους χωρίς προφύλαξη για να πληρωθούν καλύτερα, καθώς η κρίση τις έχει υποχρεώσει να ρίξουν κατά πολύ τις χρεώσεις τους.

Σημειώνεται ότι τη διατήρηση του στίγματος δε βοηθά η αντίθεση της ισχυρής Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας στην εισαγωγή μαθημάτων σεξουαλικής εκπαίδευσης στα σχολεία και στις κρατικές εκστρατείες ενημέρωσης κατά του έιτζ.

Περιγράφεται επίσης η περίπτωση ενός 35χρονου φορέα, ο οποίος δυσκολεύεται να βρει δουλειά στο χώρο του, καθώς η ασθένειά του έχει μαθευτεί, ιδίως από τη στιγμή που συμμετείχε σε δημοφιλές τηλεοπτικό πρόγραμμα. Ο συγκεκριμένος άνδρας αναφέρει ότι φοβάται πως οι συνεχείς περικοπές στις δαπάνες για την υγεία θα του στερήσουν τη δυνατότητα να προμηθεύεται δωρεάν τα αναγκαία για την επιβίωση του αντιρετροϊκά φάρμακα.

Ο επικεφαλής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα, δρ Απόστολος Βεϊζής χαρακτηρίζει αυτούς τους ανθρώπους «αόρατα θύματα της κρίσης». Δεν είναι αρκετά φτωχοί για να δικαιούνται εντελώς δωρεάν ιατρική περίθαλψη, αλλά παράλληλα δεν έχουν την ασφάλιση που θα τους επιτρέψει να απευθυνθούν σε ιδιωτικές κλινικές.

Η συντάκτρια της Independent περιγράφει επίσης πώς σε πολλά σημεία της Αθήνας είναι  προφανής η περιθωριοποίηση πολιτών της, από παιδιά επαίτες έως ενήλικες με ανοιχτές πληγές στο σώμα τους που επίσης ζητιανεύουν ή αστέγους που κοιμούνται στις εισόδους κλειστών κτιρίων που κάποτε φιλοξενούσαν ακμαίες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός για την υγεία έχει περικοπεί κατά 40%, με τα προγράμματα για αυτούς που δεν έχουν ισχυρή φωνή στην κοινωνία να είναι τα πρώτα που καταργήθηκαν. Ο δρ. Βεϊζής, πέρα από τα προβλήματα της κατάργησης του προγράμματος ανταλλαγής συριγγών και της αύξησης της πορνείας, επισημαίνει την αύξηση του αριθμού των πολιτών που καταλήγουν λόγω της κρίσης στα ναρκωτικά ή το αλκοόλ αυξάνοντας τις πιθανότητες έκθεσής τους στο έιτζ. Ο ίδιος προειδοποιεί ότι η εξάπλωση ασθενειών όπως η φυματίωση και το έιτζ θα στοιχίσει τελικά στην κυβέρνηση πολλαπλάσια από τα ποσά που υποτίθεται ότι εξοικονομούνται με τις περικοπές στην υγεία και την πρόνοια.

Τέλος, η Independent παραθέτει ορισμένα ενδεικτικά στοιχεία για την κρίση στην υγεία και την πρόνοια που διέρχεται η Ελλάδα, «ένα έθνος που νοσεί»: 1450% αύξηση στους νέους φορείς HIV μεταξύ των χρηστών ναρκωτικών ουσιών, 63 περιπτώσεις ελονοσίας το 2011 για πρώτη φορά εδώ και 40 χρόνια, 25% αύξηση των αστέγων στην Αθήνα το 2011, 40% αύξηση των αυτοκτονιών το πρώτο μισό του 2011 σε σύγκριση με το 2009, 70% των κατοίκων της Αχαΐας δεν μπορούν να πληρώσουν για τα φάρμακα που τους συνταγογραφούνται, 40% περικοπές στον προϋπολογισμό για τα νοσοκομεία, 24% αύξηση στις εισαγωγές σε νοσοκομεία το 2010 σε σχέση με το 2009.
Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο
Πηγή skai.gr

Comments are closed.