Χαμηλώνει τον πήχη για την παγκόσμια ανάπτυξη το ΔΝΤ

Χαμηλώνει τον πήχη για την παγκόσμια ανάπτυξη το ΔΝΤΜικρότερη από όσο προέβλεπε μέχρι τώρα θα είναι η παγκόσμια ανάπτυξη για το 2012 και το 2013, ανακοίνωσε το ΔΝΤ, εκτιμώντας ότι η οικονομική ανάκαμψη παρουσιάζει «νέα σημάδια αδυναμίας», κυρίως στην Ευρωζώνη και στις ΗΠΑ.

Προειδοποίησε, μάλιστα, ότι οι προσδοκίες αυτές μπορεί να περιοριστούν ακόμη περισσότερο αν οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής στην Ευρώπη δεν ενεργήσουν δυναμικά και γρήγορα για να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους.

Στην έκθεσή του το ΔΝΤ κάνει λόγο για «ελαφρά υποχώρηση» σε σχέση με τις προβλέψεις του Απριλίου. Εκτιμά πλέον ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 3,5% το 2012 (αντί για 3,6%) και κατά 3,9% (αντί για 4,1%) το 2013.

Η αναθεώρηση προς τα κάτω, βέβαια, δεν αποτελεί έκπληξη, αφού είχε ανακοινωθεί ήδη στις αρχές Ιουλίου από τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

«Κατά τους τρεις τελευταίους μήνες η παγκόσμια ανάκαμψη, που ήδη δεν ήταν αρκετά ισχυρή, έδειξε νέα σημάδια εξασθένισης» αναφέρεται στην έκθεση όπου γίνεται λόγος για «αυξανόμενες εντάσεις στην περιφέρεια της Ευρωζώνης».

Το ΔΝΤ αναφέρεται κυρίως «στην αυξανόμενη πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα» στην Ελλάδα και στα «προβλήματα» του τραπεζικού τομέα της Ισπανίας, διερωτώμενο «μέχρι πότε οι Ευρωπαίοι εταίροι των δύο χωρών θα τους παράσχουν βοήθεια».

Λόγω της ανησυχίας αυτής, μείωσε κατά 0,2% την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης το 2013, περιορίζοντάς την στο 0,7%. Για φέτος η πρόβλεψη παραμένει η ίδια: ύφεση της τάξης του 0,3%.

Το ΔΝΤ προειδοποιεί, επίσης, ότι η παραγωγική ικανότητα ορισμένων αναδυόμενων οικονομιών, όπως της Κίνας, της Ινδίας και της Βραζιλίας, μπορεί τελικά να αποδειχθεί μικρότερη του αναμενόμενου.

Έτσι, η ανάπτυξη στην Κίνα θα κυμανθεί στο 8% φέτος (από 8,2% που ήταν η αρχική πρόβλεψη) και στο 8,5% το 2013 (από 8,8%). Στην Ινδία προβλέπεται αύξηση 6,1% το 2012 και μόνο 6,5% το 2013, από 7,3% που προβλεπόταν αρχικά.

Όσον αφορά στις ΗΠΑ, το Ταμείο περιόρισε επίσης τις προσδοκίες τους (2% ανάπτυξη το 2012 και 2,3% το 2013) εκφράζοντας ανησυχία για την πολιτική διαμάχη σχετικά με το πώς θα αποφευχθεί η οδυνηρή, αυτόματη περικοπή των δαπανών και η αύξηση των φόρων στις αρχές του επόμενου έτους.
Πηγή in.gr

Comments are closed.