Το 61% των Γερμανών κατά της παροχής παράτασης στις υπερχρεωμένες χώρες

Το 61% των Γερμανών κατά της παροχής παράτασης στις υπερχρεωμένες χώρεςΕγκλωβισμένη στην ρητορική και πολιτική που ακολούθησε και κυρίως επικοινώνησε στους Γερμανούς πολίτες από την αρχή της κρίσης κατά των υπερχρεωμένων χωρών, φαίνεται ότι βρίσκεται πλέον η Καγκελάριος Α.Μέρκελ.

Κι αυτό, γιατί τη στιγμή που οι πιέσεις από τους εταίρους αλλά και από τις ΗΠΑ για αλλαγή πολιτικής στην αντιμετώπιση της κρίσης της ευρωζώνης γίνονται σχεδόν ασφυκτικές, οι πολίτες της Γερμανίας εμφανίζονται στην πλειοψηφία τους να έχουν ενστερνιστεί πλήρως την επιβολή αιματηρής λιτότητας και απόλυτης πειθαρχίας στις προβληματικές χώρες ως ενδεδειγμένη συνταγή για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, εκφράζοντας την αντίθεσή τους σε επιμηκύνσεις προγραμμάτων, έκδοση ευρωομολόγων κτλ.

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα λοιπόν για την Μέρκελ… Πώς να εξηγήσει την στροφή 180 μοιρών που απαιτείται στην ακολουθούμενη πολιτική -όπως λένε όλο και περισσότεροι ειδικοί- για την διάσωση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, όταν επί τέσσερα χρόνια μιλά για λιτότητα και πειθαρχία; Δεδομένου δε, ότι σε ένα χρόνο έχει εκλογές πώς να μιλήσει για λανθασμένες επιλογές που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε αδιέξοδο που θα στοιχίσει πολύ ακριβά και στην ίδια τη Γερμανία;

Σε μέγα λοιπόν ερώτημα για την ευρωζώνη αναδεικνύεται το εξής: θα θυσιάσει η Μέρκελ την πολιτική νίκη για την σωτηρία του ευρώ ή θα τα τινάξει όλα στον αέρα για να αυξήσει το ποσοστό των Γερμανών που επικροτούν την άκαμπτη στάση της «σιδηράς καγκελαρίου».

Κατά των παρατάσεων για συμμόρφωση το 61%

Το 61% των Γερμανών θεωρεί ότι δεν πρέπει να δοθεί στις υπερχρεωμένες χώρες περισσότερος χρόνος προκειμένου να επιτύχουν τους στόχους που έχουν τεθεί και μόνο το 31% τάσσεται υπέρ μιας τέτοιας παράτασης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του «Πολιτικού Βαρόμετρου» που παρουσίασε η γερμανική δημόσια τηλεόραση ZDF, την Παρασκευή.

Όπως αναφέρεται στην ίδια δημοσκόπηση, το 51% των ερωτηθέντων λέει «όχι» στην έκδοση ευρωομολόγων, με μόλις το 12% να απαντά θετικά και το 24% να τάσσεται υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων εφόσον προηγουμένως έχει ενισχυθεί η δημοσιονομική ένωση της Ευρώπης.

«Καλά» κρίνουν πως διαχειρίζεται η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ την κρίση του ευρώ, το 63% των ερωτηθέντων, ενώ αντίθετη άποψη έχει το 28%.

Ωστόσο, σε ποσοστό 57% οι Γερμανοί εκτιμούν ότι η κυρία Μέρκελ δεν εξηγεί επαρκώς την πολιτική της για την κρίση, με μόνο το 33% να δηλώνει ότι δίδονται επαρκείς εξηγήσεις.

Σε ό,τι αφορά την δύναμη των κομμάτων, οι Χριστιανοδημοκράτες ενισχύονται κατά δύο μονάδες από τον προηγούμενο μήνα, φθάνοντας στο 36%.

Ανάλογες απώλειες καταγράφονται για τους Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι πέφτουν στο 30%, ενώ οι Ελεύθεροι Δημοκράτες συγκεντρώνουν 4%, χάνοντας μία μονάδα από την προηγούμενη μέτρηση και μένοντας μακριά από το όριο (5%) της εισόδου στην Βουλή.

Οι Πράσινοι μένουν σταθεροί στο 13%, η Αριστερά (Die Linke) κερδίζει μια μονάδα και φθάνει το 6%, ενώ οι Πειρατές εμφανίζονται, όπως και τον προηγούμενο μήνα, στο 7%.

Θετικά είναι τα αποτελέσματα της έρευνας και για την ίδια την κυρία Μέρκελ, η οποία, στην κλίμακα αξιολόγησης των πολιτικών από -5 ως +5, καταλαμβάνει την πρώτη θέση με βαθμό 2, από 1,7 που συγκέντρωσε στην προηγούμενη αξιολόγηση.
Ακολουθεί η σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Χανελόρε Κραφτ, η οποία βαθμολογείται με 1,9, από 1,7 που είχε εξασφαλίσει τον Ιούνιο.

Ακολουθούν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μαζί με τον επικεφαλής της Κ.Ο. των Σοσιαλδημοκρατών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ και τον πρώην υπουργό Οικονομικών, επίσης σοσιαλδημοκράτη, Πέερ Στάινμπρουκ, ενώ στην τέταρτη θέση βρίσκεται ο Πρόεδρος της SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.
Αρνητική είναι η βαθμολογία για τους πολιτικούς της FDP. Ο υπουργός Οικονομικών Γκίντο Βεστερβέλε βαθμολογείται με -1 και ο αρχηγός του κόμματος και αντικαγκελάριος Φίλιπ Ρέσλερ με -1,4.
Πηγή in.gr

Comments are closed.