Υπό δικαστική έρευνα ετέθη ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Telecom
Για το κύμα αυτοκτονιών μελών του προσωπικού στη γαλλική εταιρεία
Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της γαλλικής εταιρείας Telecom Ντιντιέ Λομπάρ ετέθη υπό δικαστική έρευνα την Τετάρτη για τον ρόλο του στο κύμα αυτοκτονιών μελών του προσωπικού το 2008 και 2009, κατηγορούμενος για σκληρές πρακτικές διοίκησης που συνιστούσαν ψυχολογική παρενόχληση των εργαζομένων, ανακοίνωσε ο συνήγορός του.
Ο Ντιντιέ Λομπάρ ήταν επικεφαλής της εταιρείας τηλεπικοινωνιών κατά την περίοδο 2008-2009, δέκα χρόνια μετά την ιδιωτικοποίησή της, κατά την οποία περισσότεροι από 30 υπάλληλοι της εταιρείας αυτοκτόνησαν.
Ο Ντιντιέ Λομπάρ παραιτήθηκε από τη θέση του στις αρχές του 2010 εν μέσω έντονων επικρίσεων για τον χειρισμό της κρίσης.
Την Τετάρτη, έπειτα από ανάκριση που διήρκεσε τέσσερις ώρες, ετέθη υπό δικαστική παρακολούθηση και αφέθηκε ελεύθερος μετά την καταβολή εγγύησης 100.000 ευρώ.
«Κατανοώ ότι η αναταραχή που γνώρισε η εταιρεία είναι πιθανόν να προκάλεσε δονήσεις και προβλήματα. Ομως, αμφισβητώ έντονα τον ισχυρισμό ότι τα σχέδια αναδιάρθρωσης, ζωτικής σημασίας για την επιβίωση της εταιρείας, μπορεί να ήταν η αιτία ανθρώπινων τραγωδιών», έγραψε την Τετάρτη στην εφημερίδα Le Monde ο Ντιντιέ Λομπάρ, υπερασπιζόμενος την αθωότητά του.
Σύμφωνα με τις συνδικαλιστικές ενώσεις, η εφαρμογή σκληρών πρακτικών, όπως αναγκαστικές μετακινήσεις και ανέφικτοι στόχοι παραγωγικότητας ευθύνονται εν μέρει για το κύμα των αυτοκτονιών στην εταιρεία. Η France Telecom απάντησε στις καταγγελίες των συνδικάτων με το επιχείρημα ότι το ποσοστό των αυτοκτονιών στην εταιρεία δεν ήταν υψηλότερο από το αντίστοιχο ποσοστό στον γενικό πληθυσμό.
Τον Φεβρουάριο του 2010, η επιθεώρηση εργασίας συνέταξε αναφορά για τις αυτοκτονίες στην France Telecom, σύμφωνα με την οποία η διοίκηση της εταιρείας αγνόησε τις προειδοποιήσεις των γιατρών για την ψυχική υγεία ορισμένων υπαλλήλων.
Η αναφορά αναφέρει ότι το σχέδιο αναδιάθρωσης της εταιρείας με την περικοπή 22.000 θέσεων εργασίας και την μετακίνηση 10.000 υπαλλήλων σε νέες θέσεις είχε «παθολογικές επιδράσεις» στο ηθικό του προσωπικού.
Πηγή tovima.gr