Στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Αντ.Σαμαράς μετά τις εκλογές αναφέρεται ο ξένος Τύπος

Στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Αντ.Σαμαράς μετά τις εκλογές αναφέρεται ο ξένος Τύπος

Μετά την ευφορία στον ξένο Τύπο για τη «νίκη-ανάσα» -όπως την χαρακτήρισαν- της ΝΔ στις ελληνικές εκλογές, στα ξένα μέσα ενημέρωσης επικρατεί προβληματισμός για τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο Αντώνης Σαμαράς. «Το δύσκολο έργο έχει μόλις αρχίσει» γράφει ο Guardian, αναφέροντας ότι «ακόμη και αν μια κυβέρνηση σχηματιστεί, πολλοί πιστεύουν ότι θα είναι θαύμα αν επιβιώσει για μεγάλο χρονικό διάστημα».

«Η ελληνική ψήφος μια “νίκη” για την Ευρώπη;» Με αυτόν τον τίτλο το CNN παρακολουθεί στην ιστοσελίδα του τις εξελίξεις στην Ελλάδα, αναφερόμενο στις προσπάθειες του Αντώνη Σαμαρά για σχηματισμό κυβέρνησης.

Το τηλεοπτικό δίκτυο σε κείμενό του για τα «τρία σενάρια της Ευρώπης» αναφέρει ότι το πρώτο εμπόδιο που θα πρέπει να ξεπεραστεί αφορά τις ελληνικές εκλογές.

«Σε περίπτωση που προκύψει κυβέρνηση πλειοψηφίας υπό την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, τότε η Ελλάδα μπορεί να προχωρήσει κατευθείαν στο επόμενο κύμα περικοπών στις δημόσιες δαπάνες που απαιτεί η “τρόικα” της πιστωτών (Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας). Η νέα ελληνική κυβέρνηση θα αναμένει σε αντάλλαγμα τη βοήθεια από την τρόικα και όχι την ίδια “δίαιτα” λιτότητας, υποστηρίζοντας ότι οι Έλληνες έχουν ανάγκη από κάποιο κίνητρο, προκειμένου να αντέξουν περισσότερες θυσίες» αναφέρει το CNN.

«Ο Αντώνης Σαμαράς αντιμετωπίζει το δύσκολο έργο σφυρηλάτησης της ενότητας μετά τις ελληνικές εκλογές» γράφει ο βρετανικός Guardian.

«Τα όρια του ρήγματος είναι τόσο βαθιά, ώστε ακόμη και αν μια κυβέρνηση σχηματιστεί, πολλοί πιστεύουν ότι θα είναι θαύμα αν επιβιώσει για μεγάλο χρονικό διάστημα» αναφέρει η εφημερίδα.

Ο Guardian περιγράφει την κατάσταση στην Ελλάδα: «Το πρωινό μετά τις κρίσιμες εκλογές ήταν παραδόξως ήσυχο. Οι τράπεζες ήταν ανοιχτές και έκαναν βιαστικά τη δουλειά τους. Τα καφέ ήταν ανοιχτά. Στους δρόμους δεν υπήρχαν διαδηλώσεις».

«Για τον Σαμαρά το δύσκολο έργο έχει μόλις αρχίσει. Ο φιλόδοξος πολιτικός αντιμετωπίζει τον ηράκλειο άθλο να σχηματίσει κυβέρνηση “εθνικής σωτηρίας” σε μία στιγμή κρίσης άνευ προηγουμένου. Για πρώτη φορά από την πτώση της στρατιωτικής χούντας η χώρα βρίσκεται πολύ κοντά στο να μοιάζει με αποτυχημένο κράτος. Μετά από τρεις μήνες πολιτικής παράλυσης -πριν και μετά τις ασαφείς εκλογές του Μαΐου- τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας είναι υπό κατάρρευση, η δημόσια διοίκηση είναι σε αποσύνθεση και οι χτυπημένοι από τη λιτότητα πολίτες απογοητευμένοι. Τώρα καλείται ο Σαμαράς να μαζέψει τα κομμάτια» συνεχίζει η εφημερίδα.

«Η Ελλάδα κέρδισε μια ανάσα για την Ευρώπη – τώρα πρέπει να τη χρησιμοποιήσει» γράφει ο Γκίντεον Ράχμαν των Financial Times, κάνοντας παραλληλισμούς με το Euro.

«Τη νύχτα πριν τις ελληνικές εκλογές, η Αθήνα εξερράγη από ευτυχία. Η εθνική ομάδα της Ελλάδας κέρδισε μια απρόσμενη νίκη στο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα της Ευρώπης. Στον επόμενο γύρο, σε έναν “νόστιμο” συμβολισμό, η Ελλάδα θα παίξει με τη Γερμανία» αναφέρουν οι Financial Times.

«Η βασική σημασία των ελληνικών εκλογών, πάντως, είναι ότι αποφεύγεται η ανάγκη για διαμάχη μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας. Μια ξεκάθαρη νίκη του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να οδηγούσε σε κρίση, με την κατάργηση της συμφωνίας διάσωσης. Κάτω από κεντρώο συνασπισμό, η Ελλάδα θα καταλήξει σε συμφωνία που θα της επιτρέψει να παραμείνει στο ευρώ και να βαδίζει, κουτσαίνοντας με ένα διαφοροποιημένο πρόγραμμα λιτότητας. Η οικονομική εκδοχή του ελληνο-γερμανικού ματς θα πάει, επομένως στην παράταση, με την ελπίδα ότι οι δύο πλευρές θα καταλήξουν σε ισοπαλία» προσθέτει.

«Ο Σαμαράς μάχεται την οργή του λαού». Αυτός είναι ο τίτλος του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel.

«Συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους και μαζί με τους Σοσιαλιστές θα έχει την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο: Ο συντηρητικός Αντώνης Σαμαράς δεν έχει σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού μετά την πρώτη ημέρα των επαφών. Αυτό που οι δυνητικοί εταίροι του φοβούνται είναι η οργή των Ελλήνων σε περίπτωση που συμμετάσχουν σε κυβέρνηση» γράφει το Spiegel.

Η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνηση, σχολιάζει από την πλευρά της η οικονομική Handelsblatt, καθορίζει την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη: «Η Ελλάδα κρατά το ευρώ, προς το παρόν» λέει η εφημερίδα, αναφέροντας πως, ενώπιον του μετεκλογικού σκηνικού, «δεν βγαίνει από το τραπέζι έξοδος της χώρας από το ευρώ».

«Όλη Ευρώπη γιορτάζει τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας εκτός από τους Έλληνες» σχολιάζουν από την πλευρά τους οι γερμανικοί Financial Times, που επισημαίνουν πως ο Αντ.Σαμαράς -τον οποίο, όπως γράφουν, οι Έλληνες εξέλεξαν ως «το μικρότερο κακό»- πρέπει να βρει συμμάχους και πρόσωπα που θα στελεχώσουν μία κυβέρνηση που θα κληθεί να κάνει δύσκολες μεταρρυθμίσεις.
Πηγή in.gr

Comments are closed.