Η λιτότητα απειλεί τις ήδη εύθραυστες ελληνικές αρχαιότητες, γράφουν οι New York Times
Ένα εκτενέστατο ρεπορτάζ για την κατάσταση των ελληνικών Μουσείων και αρχαιολογικών χώρων κάνουν οι Times της Νέας Υόρκης, σημειώνοντας ότι η λιτότητα και οι περικοπές χτυπούν τις ήδη εξαιρετικά εύθραυστες αρχαιότητες.
Μεταξύ άλλων, στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι τους τελευταίους έξι μήνες δεκάδες από τους πλέον έμπειρους αρχαιολόγους (με μισθούς των 1.500 ευρώ) αποχώρησαν από την ενεργό δράση με το μέτρο της «εφεδρείας».
Το αποτέλεσμα: από τους 1.100 εργαζόμενους, έχουν πλέον μείνει 900. Η Ελλάδα ολόκληρη είναι ένας αρχαιολογικός χώρος και όπως λέει και ο τέως υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος, «ακόμα και τους τριπλάσιους εργαζόμενους και φύλακες να προσλαμβάναμε, πάλι λιγότερους θα είχαμε».
Το πρόβλημα όμως είναι έντονο, ιδιαίτερα σε περιοχές όπως τα Κύθηρα, όπου βρέθηκε ο ανταποκριτής της εφημερίδας.
Ένας συνταξιούχος του υπουργείου Πολιτισμού, εξήγησε πώς είναι πλέον δύσκολο να βρει διαθέσιμο προσωπικό για να προχωρήσει ζωτικής σημασίας ανασκαφές.
Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στη Μεσσηνία, όπου η πρόσφατη ανακάλυψη Ναού, έμεινε στη μέση. «Και δεν πρόκειται απλά για έναν ακόμα Ναό» αναφέρει η συνταξιούχος πλέον αρχαιολόγος.
Όμως οι ελλείψεις και η λιτότητα έχουν μία ακόμα αρνητική πλευρά: αφού δεν υπάρχουν κονδύλια, πολλοί αρχαιολόγοι περιορίζονται στο γραφειοκρατικό τμήμα της δουλειάς. Επιθεωρούν αρχαιολογικούς χώρους, όπου γίνονται έρευνες. Απουσιάζει πλέον η έρευνα, οι δημοσιεύσεις.
Ένας Αμερικανός αρχαιολόγος με χρόνια εμπειρία στις ανασκαφές στην Ελλάδα, μίλησε στην εφημερίδα:
«Κανείς δεν μπορεί να προχωρήσει την ανασκαφή όσο οι Έλληνες αρχαιολόγοι, αλλά όμως αν δεν δημοσιεύουν αυτά που ερευνούν και βρίσκουν, θα μπορούσαν καλύτερα να τα ξαναθάβουν.»
Πηγή in.gr