Οι εκλογές και ο Πικραμμένος στο επίκεντρο των ξένων ΜΜΕ
«Η μαζική απόσυρση των καταθέσεων απειλεί με κατάρρευση τις τράπεζες της Ελλάδας», με αυτό τον τίτλο η ισπανική El Pais περιγράφει τη δραματική κατάσταση των τραπεζών μεταφέροντας μάλιστα το μήνυμα του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργου Προβόπουλου προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια ότι «υπάρχει μεγάλος φόβος που μπορεί να εξελιχθεί σε πανικό… η αντοχή των τραπεζών είναι μικρή».
Σε άλλο κομμάτι αφιερωμένο στις εκλογές της 17ης Ιουνίου και στην επιλογή του κυρίου Παναγιώτη Πικραμμένου στη θέση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού, η ισπανική εφημερίδα που παρακολουθεί με αμείωτο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στη χώρα μας, μεταφέρει και τις σχετικές δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουελ Μπαρόζο. «Σχετικά με το μέλλον της χώρας τους…είναι σημαντικό να λάβουν οι Έλληνες μια απόφαση με πλήρη επίγνωση των συνεπειών της επιλογής τους», είπε ο κύριος Μπαρόζο κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.
Η βρετανική εφημερίδα Independent από την άλλη, μιλώντας για την επιλογή Πικραμμένου κάνει λόγο για «την έντονη ανησυχία γύρω από το αν η Ελλάδα θα μπορέσει να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση που την ακρωτηριάζει και απειλεί τη παραμονή της στο ευρώ». Συνεχίζοντας δε το κείμενο αναφέρει ότι «πρόκειται να εφαρμοστούν νέα μέτρα λιτότητας τους επόμενους μήνες», ενώ εξηγεί και το ότι οι Έλληνες στράφηκαν στις περασμένες εκλογές σε μικρότερα κόμματα «με μεγάλο κέρδος για όσους άσκησαν πίεση να αποχωρήσει η Ελλάδα από τις διεθνείς συμφωνίες διάσωσής της».
Όσο για τον ιταλικό Τύπο, πολλές εφημερίδες εκφράζουν φόβους για το μέλλον της Ελλάδας που εν συνεχεία μπορεί να παρασύρει και την Ιταλία. Η Corriere della Sera συγκεκριμένα με δημοσίευμα που φέρει τίτλο «η Ελλάδα τρομοκρατεί, με τα spread να έχουν εκτοξευθεί», αναφέρει τη βουτιά που έχουν κάνει τα χρηματιστήρια τις τελευταίες αυτές ημέρες και μεταφέρει την ανησυχία του Μαριάνο Ραχόι για το σενάριο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
Αυτό αναρωτιέται το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων την ίδια στιγμή με κείμενό του που τιτλοφορείται «τι θα συμβεί στην Ελλάδα αν βρει από το ευρώ». Αν λοιπόν η Ελλάδα βγει από το ευρώ σύμφωνα με εκτιμήσεις του Iif (Institute of International Finance), το κόστος «για όλο το ευρωπαϊκό σύστημα υπολογίζεται σε 1.000 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ οι Έλληνες σύμφωνα με την Ubs, ενδέχεται να επιβαρυνθούν με 11.500 ευρώ έκαστος τον πρώτο χρόνο».
Πηγή protothema.gr