Ο κατάλογος φεύγει, το ίντερνετ μονοπωλεί
Η εντυπωσιακή αύξηση πωλήσεων μέσω ίντερνετ στη Γερμανία αναγκάζουν τις εταιρίες να σταματήσουν τις πωλήσεις μέσω καταλόγων που ήταν επί δεκαετίες ιδιαίτερα δημοφιλείς στους γερμανούς καταναλωτές.
Για πολλές δεκαετίας οι εταιρίες πωλήσεων μόδας, και όχι μόνο, μέσω ιλουστρασιόν καταλόγων είχαν σταθερά μεγάλο μερίδιο στη γερμανική αγορά. Το διαδίκτυο όμως ήρθε να αλλάξει και αυτό τον τομέα του εμπορίου και έτσι γερμανικές εταιρίες, όπως ο Νέκερμαν αποχαιρετά τους χοντρούς καταλόγους και επικεντρώνεται στη διάθεση των προϊόντων του στο διαδίκτυο. Δυστυχώς η κατάργηση των καταλόγου από την εταιρία Νέκερμαν συνοδεύεται και με την απόλυση 1.400 εργαζομένων, οι οποίοι είναι τα θύματα της προσαρμογής του εργοδότη τους στα νέα δεδομένα.
«Μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2012 ο Νέκερμαν διέθεσε το 80% των προϊόντων του μέσω διαδικτύου, ενώ το 90% των νέων πελατών προέρχονται από το διαδίκτυο», εξηγεί η Ανε Πιτς εκπρόσωπος της γερμανικής εταιρίας:
Οι αγορές μέσω ίντερνετ έχουν πολλά πλεονεκτήματα για τον καταναλωτή. Μέσα σε δευτερόλεπτα είναι σε θέση να συγκρίνει τις τιμές διαφόρων ηλεκτρονικών καταστημάτων, να αγοράσει ότι επιθυμεί και στη συνέχεια να παραλάβει τα προϊόντα στο σπίτι του.
Σύμφωνα με στοιχεία του Ομοσπονδιακού Συνδέσμου Γερμανικού Εμπορίου το 2011 σχεδόν το 67% των πωλήσεων πραγματοποιήθηκαν μέσω ίντερνετ. Οι διαδικτυακές πωλήσεις αυξάνονται σταθερά εδώ και χρόνια. Την πρωτιά διατηρεί εδώ και καιρό, ο αμερικανικός γίγαντας Amazon. Το μυστικό της επιτυχίας είναι ότι από την ιστοσελίδα της η Amazon διαθέτει προϊόντα και άλλων εταιριών. Στη δεύτερη και τρίτη θέση των πωλήσεων βρίσκονται οι εταιρίες Οτο και Νέκερμαν.
Εδώ και μερικά χρόνια μια νέα εταιρία πώλησης μέσω διαδικτύου έχει εμφανιστεί στη διαδικτυακή αγορά της Γερμανίας και 8 άλλων χωρών. Η εταιρία Zalando ξεκίνησε με πώληση υποδημάτων και επεκτάθηκε στη συνέχεια και σε άλλα προϊόντα μόδας για γυναίκες, αλλά και άνδρες.
«Η πορεία της εταιρίας είναι εντυπωσιακή, λέει ο Μπερντ Σκιέρα καθηγητής διαδικτυακού Εμπορίου στην Φρανκφούρτη. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν τζίρο 160 εκ. ευρώ, στο οποίο πρέπει ωστόσο να συνυπολογιστούν απώλειες 20 εκ. Ο τζίρος είναι εντυπωσιακός. Θα πρέπει βέβαια η εταιρία να περιορίσει από εδώ και στο εξής το έλλειμμα».
Το κατά πόσο οι καθιερωμένες εταιρίες θα καταφέρουν να προσαρμοστούν στα δεδομένα της διαδικτυακής αγοράς εξαρτάται από τη στρατηγική τους. Το μυστικό της επιτυχίας, τουλάχιστον για την Zalando, ήταν η επιθετική της στρατηγική τόσο στο ίντερνετ όσο και στις διαφημίσεις στην τηλεόραση.
Πηγή Deutsche Welle