Στη σέντρα οι διευθυντές του 9,84
Απόφαση υπ’αριθμ. 1/2012 του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου
Περίληψη:
Ύστερα από έγκληση του συν. Άγγελου Μόσχοβα, οι εγκαλούμενοι συνάδελφοι:
- -Παναγιώτης Καμπύλης, κρίθηκε κατά πλειοψηφία (3-2), πειθαρχικά ελεγκτέος. Η μειοψηφία τον έκρινε πειθαρχικά μη ελεγκτέο, λόγω αμφιβολιών.
- Θεοδώρα Σαρρή, κρίθηκε κατά πλειοψηφία (3-2), πειθαρχικά ελεγκτέα. Η μειοψηφία την έκρινε πειθαρχικά μη ελεγκτέα.
- Ελευθερία Κουμάντου, κρίθηκε ομόφωνα πειθαρχικά μη ελεγκτέα.
Ποινή:
- Με ψήφους4 έναντι 1, επιβλήθηκε στον εγκαλούμενο συν.Παναγιώτη Καμπύλη, η επίπληξη με ανάρτηση της απόφασης στους χώρους εργασίας. Η μειοψηφία πρότεινε την απλή επίπληξη.
- Με ψήφους 3 έναντι 2, επιβλήθηκε στην εγκαλούμενη συν. Θεοδώρα Σαρρή, η επίπληξη με ανάρτηση της απόφασης στους χώρους εργασίας. Η μειοψηφία πρότεινε την απλή επίπληξη.
Το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών συνήλθε σήμερα Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2012 υπό την προεδρία του προέδρου συν. Γιώργου Κούσουλα και με την παρουσία των τακτικών μελών συν. Αικατερίνης Δουλγεράκη, Μανώλη Καραμπατσάκη, Άρη Καρρέρ, του αναπληρωματικού μέλους Εύας Νικολαΐδου, καθώς και της γραμματέως Μαρίας Χριστοφοράτου, προκειμένου να εκδώσει απόφαση επί της από 16.05.11 εγκλήσεως του συν.Άγγελου Μόσχοβα κατά των συν. Παναγιώτη Καμπύλη, Θεοδώρας Σαρρή και Ελευθερίας Κουμάντου.
Το Συμβούλιο έχει την προβλεπόμενη από το άρθρο 18 του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας των Π.Σ. απαρτία, καθώς είναι η δεύτερη κατά σειρά συνεδρίαση για το σκοπό αυτό, αφού στην προηγηθείσα από 20.01.12 συνεδρίαση, δεν υπήρχε η προβλεπόμενη απαρτία.
Σύμφωνα με το άρθρο 18, παρ. 11 του Καταστατικού, 1 η παράταση στην υπόθεση, δόθηκε στις 26.07.11 και δεύτερη παράταση δόθηκε στις 01.11.11.
Η έγκληση του συν.Άγγελου Μόσχοβα, ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«…Αναγκάζομαι να καταφύγω σε σας, προκειμένου να καταγγείλω την ανήθικη και πέρα από κάθε έννοια δημοσιογραφικής δεοντολογίας, συμπεριφορά εναντίον μου, εκ μέρους του γενικού διευθυντή του ραδιοφωνικού σταθμού «Αθήνα 9,84» κ. Τάκη Καμπύλη, της γενικής διευθύντριας ειδήσεων κας. Δώρας Σαρρή, αλλά και της εκπροσώπου των εργαζομένων στον «Αθήνα 9,84» Ελευθερίας Κουμάντου.
Τα όσα συνέβησαν στον «Αθήνα 9,84» (με τις απολύσεις δεκάδων συναδέλφων ανάμεσά τους μάλιστα και αορίστου χρόνου, όπως εγώ) σας είναι προφανώς γνωστά. Άγνωστοι σάς είναι ενδεχομένως οι τρόποι που μεταχειρίστηκαν οι νεοπαγείς «ιθύνοντες νόες» του ιστορικού σταθμού της Αθήνας για να πετύχουν τους στόχους τους. Σας διαβεβαιώ προκαταβολικώς πως η όχλησή μου σε σας δεν έχει κανέναν άλλο νόημα παρά της ηθικής δικαίωσης μιας κατάπτυστης, αντισυναδελφικής και εν πάση περιπτώσει μη αρμόζουσας συμπεριφοράς από «συναδέλφους» όπως οι προαναφερθέντες. Μια συμπεριφορά που παρέλκει καταφανώς από την ιδιότητα του δημοσιογράφου και του λειτουργήματος του οποίου επιμένω να είμαι υπηρέτης.
Οι συκοφαντίες, οι επιθέσεις, η ίντριγκα, το παρασκήνιο που υπήρξε και η «λάσπη» που εκτοξεύθηκε με στόχο την επαγγελματική μου (όπως και πολλών άλλων άξιων συναδέλφων μου που απελύθηκαν) υπόσταση και διαδρομή ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο…».
Στην έγκλησή του ο συν. Μόσχοβας αναφέρεται στο χρονικό της απόλυσής του, στηλιτεύοντας τον τρόπο που την μεθόδευσαν οι εγκαλούμενοι. «Στην πρώτη επαφή μου με τον Τάκη Καμπύλη -σημειώνει- μου δήλωσε ότι, παρότι δεν είσαι εσύ το πρόβλημα του σταθμού, καθώς και καθημερινή παρουσία έχεις και μισθό υψηλό δεν παίρνεις (λιγότερο από τη συλλογική σύμβαση), σου ζητώ να με διευκολύνεις με την οικειοθελή αποχώρησή σου, διευκρινίζοντάς μου ότι θα πάρω αποζημίωση για όσα χρόνια εργαζόμουν με σύμβαση αορίστου χρόνου. Δηλαδή, από τον Ιούνιο του 2006 και όχι από την ημέρα της προσλήψεώς μου, τον Ιούνιο του 2002, επειδή είχα άλλη σχέση εργασίας (ορισμένου χρόνου)».
Και ο εγκαλών συνεχίζει:
«Μερικά 24ωρα μετά, και αφού είχε συνεδριάσει το ΔΣ της ΔΕΡΑ, «κυκλοφόρησε» στο διαδίκτυο μια λίστα με ονόματα (μεταξύ των οποίων και το δικό μου) και μισθούς που μόνον ο κ. Καμπύλης, η κα. Σαρρή όπως και το λογιστήριο γνώριζαν. Παράλληλα δίπλα στα ονόματα, υπήρχαν απαξιωτικά σχόλια, τα οποία, μόνο διευθυντικό στέλεχος θα μπορούσε να γράψει. Εικάζω βεβαίως ότι τα σχόλια αυτά προέρχονται από τη διευθύντρια ειδήσεων Δώρα Σαρρή, τα οποία και υιοθέτησε ο ίδιος ο κ. Καμπύλης. Να σημειωθεί ότι η κα. Δώρα Σαρρή από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε καθήκοντα αναπληρώτριας διευθύντριας στον σταθμό, μου έκανε συστηματικό πόλεμο επιδεικνύοντας μια απολύτως «εχθρική» και αντισυναδελφική συμπεριφορά. Ο πόλεμος αυτός σχετιζόταν με την ανέλιξή μου στο σταθμό, προκειμένου να προωθήσει δικούς της «αρεστούς» (κάτι που φάνηκε, άλλωστε, προσφάτως) και με την κατηγορηματική απόρριψη από μέρους της, ακόμη και της οικειοθελούς μου προσφοράς να συνεισφέρω στο ενημερωτικό κομμάτι του σταθμού αμισθί και ανεξάρτητα από την καθημερινή εκπομπή που έκανε προσφέροντας τις υπηρεσίες μου…».
Και ο συν. Μόσχοβας, καταλήγει:
«…Αγάπησα και αγαπώ το επάγγελμά μου, αλλά θεωρώ ότι άνθρωποι σαν τον κ. Καμπύλη και την κα. Σαρρή, «βουτηγμένοι» μέσα στην ίντριγκα, στο παρασκήνιο, στην «καμαρίλα», χωρίς καμία αίσθηση δεοντολογίας, επαγγελματικής τιμιότητας και επαγγελματικής ηθικής, μας προσβάλλουν όλους μας. Προσβάλουν τον ίδιο τον χώρο… Το βέβαιον είναι ότι όσο η ΕΣΗΕΑ δεν αντιδρά στην ύπαρξη αυτών των φαινομένων, τόσο η εικόνα της θα πλήττεται. Σήμερα ήμουν εγώ ο στόχος της «λάσπης» και της κατασυκοφάντησης. Αύριο; Ποιος θα ακολυθήσει;
Με βάση όλα τα παραπάνω ζητώ την πειθαρχική δίωξη του κ. Καμπύλη, της κας. Σαρρή, έτσι ώστε και οι ίδιοι να μην φέρουν την τιμητική ιδιότητα του μέλους της ΕΣΗΕΑ, καθώς δεν την αξίζουν και επίσης να σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα στους ομοίους τους, που δεν επιλέγουν μια τίμια στάση έναντι των υφισταμένων τους, αλλά αντίθετα θεωρούν ότι μπορούν να παίζουν χυδαία παιχνίδια εις βάρος της τιμής και της επαγγελματικής τους υπόληψης. Επίσης, ζητώ να ληφθούν πειθαρχικά μέτρα εναντίον της εκπροσώπου του «Αθήνα 9,84», Ελευθερίας Κουμάντου, η οποία αβασάνιστα, υιοθέτησε δημοσία τους συκοφαντικούς ισχυρισμούς του διδύμου Καμπύλη-Σαρρή, πλήττοντας τη δημοσιογραφική μου υπόληψη».
Το ΠΠΣ έκρινε με ψήφους 4 έναντι 1 βάσιμη την έγκληση του συν. Άγγελου Μόσχοβα και αποφάσισε την άσκηση πειθαρχικής δίωξης εναντίον των συν. Παναγιώτη Καμπύλη, Θεοδώρας Σαρρή και Ελευθερίας Κουμάντου, για παράβαση του άρθρου 7, παρ. 1, εδ. α’ και θ’ του Καταστατικού και άρθρων 4, παρ. β’ και 6, παρ. α’ του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας.
Στη συνέχεια, κλήθηκαν οι μάρτυρες που προτάθηκαν από τους διαδίκους.
Η μάρτυρας του εγκαλούντος, συν. Ελένη Κομίνη, μεταξύ άλλων, κατέθεσε τα ακόλουθα:
«Ξέρω και έχω συνεργαστεί με τον Μόσχοβα από το ’95 και μετά σε διάφορες δουλειές και μου έκανε μεγάλη έκπληξη -ειδικά για εκείνον εννέα χρόνια στο σταθμό- όχι μόνο ότι απολύθηκε, αλλά και ότι διασύρθηκε το όνομά του, ότι δούλευε λίγο και ό,τι άλλο αναφέρεται στον πρόλογο της λίστας που δημοσιεύτηκε στο “ tsantiri. gr”, αλλά και στα δημοσιογραφικά σχόλια που είχε δίπλα από κάθε όνομα και στο δικό του η λίστα αυτή.
Πιστεύω ότι η λίστα προήλθε μέσα από το σταθμό, χωρίς να είμαι σε θέση να γνωρίζω ποιος ακριβώς την έστειλε. Πάντως, είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι την λίστα την είχαν η κα. Σαρρή, ο κ. Καμπύλης και το λογιστήριο. Ο κ. Καμπύλης σε κατ’ ιδίαν συζήτηση με τον Μόσχοβα, ισχυρίστηκε ότι αυτή η λίστα προϋπήρχε απ’ τον Οκτώβριο. Σε εμένα προσωπικά ένα μέλος του ΔΣ, μετά την απόλυσή μου, -για την οποία παρεμπιπτόντως δεν ειδοποιήθηκα από κανέναν απ’ το σταθμό, αλλά απλά δεν είδα το όνομά μου στη λίστα αυτών που θα συνεχίσουν να δουλεύουν- μου είπε ότι ο κ. Καμπύλης δεν είχε καμία σχέση, χωρίς να μου πει το ίδιο για κάποιον άλλο απ’ το σταθμό.
Ο κ. Μόσχοβας όχι μόνο δούλευε καθημερινά για εννέα συναπτά έτη, αλλά είχε διακόψει και την άδειά του (6μηνη αναρρωτική) στους τέσσερις μήνες, γυρνώντας στο σταθμό με πατερίτσες και όντας άρρωστος.
Επίσης, του ζήτησαν απ’ το σταθμό το 2007 να αναλάβει το πολιτικό ρεπορτάζ αμισθί στον κ. Παναγιωτόπουλο δέχτηκε να αναλάβει πρόσθετη εργασία, χωρίς επιμίσθιο και μετά η κα. Σαρρή τον πήρε τηλέφωνο και του είπε ότι έγινε λάθος και ότι δεν θα ήθελε να αναλάβει και ότι της αρκούσε ο πολιτικός συντάκτης που είχε επιλέξει και που είχε εμπειρία περίπου δύο μήνες στο ρεπορτάζ του ΠΑΣΟΚ εμπειρία, όταν την ίδια ώρα ο Άγγ. Μόσχοβας ήταν 20 χρόνια περίπου. Επίσης, ο Καμπύλης στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» είπε ότι οι δημοσιογράφοι του «9,84» δεν είναι καλοί. Παράλληλα, κανένας απ’ το σταθμό δεν τον καταδίκασε δημόσια, παρά μόνο πήγαν σ’ ένα ΔΣ και είπαν μεταξύ τους ότι τέτοια πράγματα δεν πρέπει να γίνονται.
Μας έλεγαν ότι ο σταθμός δεν χρειάζεται πολιτικούς συντάκτες γιατί θα εργάζονται κάποιοι εθελοντικά και δεν θα έχει οικονομικό και πολιτικό ρεπορτάζ ο σταθμός, παρά μόνο θα γίνει δημοτικό ραδιόφωνο και θα ασχολείται με δημοτικά θέματα, ενώ τελικά καλύπτει πολιτικό ρεπορτάζ και μάλιστα έχει πολιτική γραμμή.
Η εκπρόσωπος των εργαζομένων μάλιστα, που ήταν στην ίδια κατεύθυνση με τη διεύθυνση του σταθμού, δήλωσε ευθαρσώς στο ΔΣ όταν κλήθηκε από τον κ. Κωνσταντάρα, ότι οι απολύσεις είναι στη σωστή κατεύθυνση και ότι έπρεπε να έχουν γίνει πολλά χρόνια πριν. Επειδή γνωρίζω τον Άγγελο χρόνια, είμαι σε θέση να ξέρω και το ήθος του, αλλά και το ότι δεν έχει δώσει ποτέ δικαίωμα σε καμία του δουλειά, ούτε για ανεπάρκεια ούτε για κακή συμπεριφορά ή πλημμέλεια στα επαγγελματικά του καθήκοντα.
Θεωρώ ανεπίτρεπτο να χρησιμοποιούνται τέτοιου είδους μέθοδοι εξευτελίζοντας την προσωπικότητα και την επαγγελματική υπόσταση των δημοσιογράφων.
Ερ.: Προσελήφθη άλλος στη θέση του Μόσχοβα;
Απ.: Προσελήφθη το 2007 αυτός που αντικατέστησε τον Μόσχοβα και μετά από λίγο έγινε προϊστάμενος, ενώ την ίδια στιγμή υπήρχαν δεκαεννέα έμπειροι πολιτικοί συντάκτες. Άρα, λοιπόν, δεν υπήρχε αξιοκρατία. Σημειωτέον και αυτοί που έμειναν στο σταθμό είχαν και έχουν ακόμη δεύτερες και τρίτες δουλειές.
Ερ.: Γιατί απολύθηκε ο Μόσχοβας;
Απ.: Πιστεύω ότι στις απολύσεις υπήρξαν συμπαθείς και αντιπαθείς και επίσης πολιτικοί λόγοι.
Ερ.: Πότε έγινε αναπληρώτρια διευθύντρια η κα. Σαρρή;
Απ.: Ήταν έμπιστη του κ. Κακλαμάνη, του κ. Καφέζα (προσελήφθη επί Κακλαμάνη) και πολύ γρήγορα έγινε αναπληρώτρια διευθύντρια».
Ο μάρτυρας του εγκαλούντος, κ. Αθανάσιος Καφέζας, ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Είμαι μέλος του ΔΣ του «Αθήνα 9,84» και την προηγούμενη τετραετία ήμουν πρόεδρος. Την περίοδο στην οποία ήμουν πρόεδρος του ΔΣ, ουδέποτε υπέπεσε στην αντίληψή μου και δεν μου αναφέρθηκε οποιοδήποτε πρόβλημα να έχει δημιουργηθεί με υπαιτιότητα του κ. Μόσχοβα. Το αντίθετο, από τις μαρτυρίες των στελεχών του σταθμού, ήταν επαγγελματικά ευσυνείδητος…
Ο κ. Μόσχοβας ήταν απ’ τους ανθρώπους που δούλευαν και πρόσφεραν. Κατά τη δική μου κρίση, δεν έπρεπε να απολυθεί, αλλά ο καθένας γι’ αυτό το θέμα, έχει τη γνώμη του.
Ερ.: Όσοι έμειναν στο σταθμό είχαν δεύτερη και τρίτη δουλειά;
Απ.: Ξέρω ότι και τώρα υπάρχουν αυτή τη στιγμή άτομα που έχουν δεύτερη και Τρίτη δουλειά, αλλά δεν ξέρω αν είναι η πλειοψηφία.
Ερ.: Είναι αλήθεια αυτό που ακούστηκε, ότι απουσίαζε συχνά;
Απ.: Δεν είχα αντιληφθεί να υπήρχε ζήτημα απουσιών».
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο μάρτυρας είπε:
«Παρότι ήταν ένα θέμα το ζήτημα της δεύτερης και τρίτης εργασίας που απασχόλησε το προηγούμενο ΔΣ, μετά από συζήτηση με το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, δεν ξανατέθηκε το ζήτημα μέχρι τη λήξη της θητείας μου.
Υπήρχαν μάλλον και δημοσιογράφοι που είχαν και δεύτερη θέση στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Είχαμε κάνει ερώτημα στο υπουργείο Εσωτερικών στη νομική υπηρεσία, αν αυτό είναι σύννομο και μας απάντησαν ότι δεν υπήρχε πρόβλημα και ότι οι επιχειρήσεις δημοτικής ραδιοφωνίας, έχουν ειδικό καθεστώς και αυτό ισχύει ακόμη.
Στη διάρκεια που ήμουν πρόεδρος, δεν είχαμε προσλάβει δημοσιογράφο που είχε και άλλη θέση στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Εξ όσων γνωρίζω, προϋπήρχαν».
Ερ.: Ο κ. Μόσχοβας εργαζόταν στο δημόσιο;
Απ.: Όχι, εργαζόταν στο «Κέρδος», κατά δήλωσή του…».
Η μάρτυρας του εγκαλούντος, συν. Φώφη Γιωτάκη, μεταξύ άλλων, είπε τα παρακάτω:
«…Τη λίστα της ντροπής τη διάβασα κι εγώ από τα ανώνυμα blogs, όπου εκεί αναφερόταν και το όνομα του κ. Μόσχοβα και πολλών άλλων άξιων συναδέλφων, όπως και το δικό μου. Το όνομα του κάθε συναδέλφου, συνοδευόταν και από τον μισθό -φαντάζομαι θα υπήρχαν και λάθη- όπου δεν ήταν σύμφωνα με την ΣΣΕ και πολλές φορές κάτω από αυτήν. Είναι προφανές ότι δεν γνωρίζω την πηγή της λίστας της ντροπής, είμαι όμως σίγουρη ότι όλοι αντιλαμβάνονται ότι οι πρώτοι που θα έπρεπε να αντιδράσουν, θα έπρεπε να είναι οι δημοσιογράφοι και δη της διεύθυνσης του σταθμού.
Ο κ. Μόσχοβας εργαζόταν σε καθημερινή βάση επί πολλά χρόνια στο σταθμό. Έκανε πρωινή εκπομπή 7-8 και κάλυπτε και το πολιτικό ρεπορτάζ. Απ’ ό,τι γνωρίζω δεν ενημερώθηκε εγκαίρως για την απόλυσή του, ενώ πρέπει να προσθέσω ο νέος γενικός διευθυντής του «9,84» κ. Καμπύλης τον κάλεσε στο γραφείο του στις 25/02 να του ζητήσει να αποχωρήσει οικειοθελώς. Προφανώς έμεινε αιναός, δεν του απάντησε –αυτή η σκηνή επαναλήφθηκε πολλές φορές στη συνέχεια με άλλους συναδέλφους στη θέση του κ. Μόσχοβα.
Ερ.: Έγινε η εκκαθάριση με αξιοκρατικά κριτήρια;
Απ.: Εάν ήταν π.χ. οικονομικά κριτήρια τότε γιατί την ίδια ώρα ανανεώθηκαν συμβάσεις περίπου 100 συναδέλφων ή έγινε η πρόσληψη ακόμη και συνταξιούχου; Θα ήθελα να προσθέσω ότι αν ο κ. Καμπύλης δεν γνώριζε ποια ήταν η πραγματικότητα στον «9,84», θα έπρεπε να την γνώριζαν άλλοι συνάδελφοι, ιδιαίτερα σε διευθυντικές θέσεις που προϋπήρχαν στο σταθμό του κ. Καμπύλη…
Ερ.: Όσον αφορά στον κ. Μόσχοβα, έχετε τη γνώμη ότι η απόφαση, που τον αφορά, είναι άδικη;
Απ.: Είναι απολύτως άδικη, καθώς ήταν συνεπής στα καθήκοντά του.
Ερ.: Έχουν προσφύγει άλλοι συνάδελφοι στα δικαστήρια για τη λίστα;
Απ.: Ναι, απ’ όσο γνωρίζω και ο κ. Μόσχοβας και επιφυλάσσομαι κι εγώ.
Ερ.: Η συμμετοχή της κας. Σαρρή ποια ήταν;
Απ.: Γνώριζε ποιοι δούλευαν και πως δούλευαν. Θέλω να πιστεύω ότι δεν γνώριζε για τη λίστα της ντροπής. Ουδέποτε υπήρξε όχληση απ’ την κα. Σαρρή για το αν έκανα καλά τη δουλειά μου. Η κα. Σαρρή παρέμεινε στη διευθυντική θέση και μετά την αλλαγή της γενικής διεύθυνσης».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η μάρτυς ανέφερε:
«Η κα. Κουμάντου, συμμετείχε ως εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ της εταιρείας και συμμετείχε στο ΔΣ όταν ανέλαβε ο Τάκης Καμπύλης».
Η μάρτυρας της εγκαλουμένης συν. Κουμάντου, συν. Πανδώρα Παφίλη, ανέφερε για την υπόθεση, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:
«Η κα. Κουμάντου στο ΔΣ για τις απολύσεις ήταν εκπρόσωπος, χωρίς να μπορεί να πάρει το λόγο και να ψηφίσει. Υπήρχε ένα θέμα με την εκπροσώπηση στο ΔΣ του σταθμού κι έτσι λοιπόν παρίστατο, αλλά δεν μπορούσε να πάρει το λόγο και να ψηφίσει. Στις απολύσεις των συναδέλφων απλώς ήταν παρούσα όταν συζήτησαν για τους τέσσερις συναδέλφους και όχι για τον κ. Μόσχοβα.
Στη γενική συνέλευση πάλι δεν τέθηκε το θέμα του συναδέλφου (Μόσχοβα). Ήταν 384 συνάδελφοι, ο προϋπολογισμός μας ήταν 9.000.000 και έπρεπε να γίνουν 4.000.000. Η κα. Κουμάντου ρώτησε το σώμα της γενικής συνέλευσης, αν θέλουμε να πάμε σε κινητοποιήσεις για τις συγκεκριμένες απολύσεις και πήρε απάντηση «όχι». Ήταν γνωστό ότι υπήρχε λίστα στο σταθμό, χωρίς να γνωρίζουμε όμως ονόματα.
Δεν ειπώθηκε από την κα. Κουμάντου η φράση ότι: «Αυτές οι απολύσεις έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και χρόνια και είναι προς την σωστή κατεύθυνση».
Τα κριτήρια πιστεύω ότι ήταν ποιοι έχουν δεύτερες και τρίτες δουλειές. Και δεν επιτρέπεται σε μια γενική συνέλευση, να αναφέρεται ποιος εργάζεται πολύ και ποιος λίγο.
Η κα. Κουμάντου μας είχε ενημερώσει μόνο για τους τέσσερις, ενώ για τους υπόλοιπους δεν μας είχε ενημερώσει, τουλάχιστον σε αυτήν τη γενική συνέλευση.
Εγώ δεν θυμάμαι να έχει ακουστεί η φράση: «Αυτές οι απολύσεις έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και χρόνια και είναι προς την σωστή κατεύθυνση».
Ερ.:Πότε προσελήφθη η κα. Κουμάντου στο σταθμό;
Απ.: Πάνω από 15 χρόνια και επανεξελέγη πρόσφατα».
Ο μάρτυρας της εγκαλουμένης συν. Κουμάντου, συν. Κώστας Ράπτης, μεταξύ άλλων, κατέθεσε τα εξής:
«…Η νέα δημοτική αρχή που ανέλαβε τον Ιανουάριο, είχε στηρίξει μεγάλο μέρος της προεκλογικής της εκστρατείας σε καταγγελίες περί του «ραδιοσταθμού των 19 πολιτικών συντακτών κλπ».
Σημειώνω ότι οι αποφάσεις για τις μαζικές απολύσεις ελήφθησαν χωρίς να καταψηφιστούν, ούτε από τη μειοψηφία του ΔΣ της ΔΕΡΑ, ενώ σε γενική συνέλευση των εργαζομένων την επομένη, παρέστησαν μόνο τρεις, αν θυμάμαι καλά, από τους περίπου 100 θιγόμενους συναδέλφους. Μάλιστα, σε προηγούμενη συνέλευση στην οποία είχε κληθεί ο νεοδιορισθείς τότε γενικός διευθυντής του σταθμού Τάκης Καμπύλης για να παρουσιάσει τις προτεραιότητές του, ο επίσης παρών τότε πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ κ. Σόμπολος, τον είχε παροτρύνει ένθερμα (με εκφράσεις που δε μπορώ από μνήμης να επαναλάβω ακριβώς), να ξεκαθαρίσει το «μαγαζί» κλπ, κλπ.
Δε θυμάμαι να έχει ειπωθεί η φράση: «Αυτές οι απολύσεις έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και χρόνια» από την κα. Κουμάντου. Θυμάμαι, όμως, χαρακτηριστικά (γιατί ειπώθηκε σε κλίμα συγκινησιακής φόρτισης) ότι η συν. Κουμάντου, μετέφερε προς τη συνέλευση διάλογο που είχε την προηγούμενη στην κρίσιμη συνεδρίαση του ΔΣ του σταθμού, όπου ο εκπρόσωπος της μειοψηφίας (και συνάδελφος) Δημ. Κωνσταντάρας την ρώτησε αν έχει συνειδητοποιήσει ότι ο «Αθήνα 9,84», αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης και η απάντησή της ήταν ότι αντιλαμβάνεται τη διαφορά ανάμεσα στην απόλυση συναδέλφων, που έχουν άλλη δουλειά, και την ανάγκη να υπερασπιστεί κανείς τους άλλους συναδέλφους, που δεν θα έχουν «ούτε το γάλα του παιδιού τους».
Υποσημειώνω ότι δεν υπήρξε καμία αναφορά στο όνομα του συν. Άγγ. Μόσχοβα, για τον λόγο ότι αυτός συμπεριλαμβανόταν σ’ έναν κατάλογο περίπου 20 δημοσιογράφων με τους οποίους η διοίκηση δήλωσε ότι « ήθελε να διαπραγματευτεί».
Ερ.: Είχε σχέση η κα. Κουμάντου με τη διαρροή της λίστας;
Απ.: Δεν ξέρουμε εμείς ποιοι έγραψαν τη λίστα και δεν έχουμε καμία δουλειά μ’ αυτό.
Τόσο η κα. Κουμάντου όσο κι εγώ, δεν είχαμε καμία ενημέρωση για το ποιους αφορούσαν οι επικείμενες απολύσεις. Αποσπάσαμε, όμως, τα κριτήρια σε γενική συνέλευση της ΕΣΗΕΑ».
Ο μάρτυρας της εγκαλουμένης συν. Κουμάντου, συν. Σάββας Κόκκινος, είπε, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω:
«Είμαι βέβαιος ότι δεν υπήρχε πρόθεση να φωτογραφηθεί κανείς από τον «9,84» και ούτε η εκπρόσωπος και οι εργαζόμενοι να γίνουμε μέρος του προβλήματος του σταθμού, συνδιαμορφώνοντας τη λίστα.
Η κα. Κουμάντου είχε εκλεγεί, αλλά δεν ξέρω αν είχε δικαίωμα ψήφου, είχε δικαίωμα λόγου. Εργάζομαι στο σταθμό από το 1993. Η κα. Σαρρή δεν είναι μόνο εργαζόμενη, αλλά και διευθύντρια του σταθμού.
Δε θυμάμαι να ειπώθηκε στη συνέλευση από τη κα. Κουμάντου η φράση: «Αυτές οι απολύσεις έπρεπε να έχουν γίνει νωρίτερα».
Υπήρχαν παθογένειες στον «9,84» και όσον αφορά στον τρόπο διοίκησης στο παρελθόν. Την εμπιστευόμασταν την κα. Κουμάντου και εξακολουθούμε να την εμπιστευόμαστε. Είναι εξαίρετη και συνεπής στις συνδικαλιστικές της υποχρεώσεις. Απ’ όσο ξέρω, το τελευταίο διάστημα δεν έχουν γίνει προσλήψεις στον «9,84». Προς επίρρωση της αρτιότητας της συνδικαλιστικής της δραστηριότητας είναι και η στάση που κράτησε στις πρόσφατες κινητοποιήσεις, συμμετέχοντας στην απεργία».
Οι εγκαλούμενοι συν. Π. Καμπύλης και Δ. Σαρρή, δεν πρότειναν μάρτυρες, ως είχαν δικαίωμα.
Απολογούμενος ενώπιον του ΠΠΣ, ο εγκαλούμενος συν.Παναγιώτης Καμπύλης, είπε:
«…Δε γνωρίζω κανένα Μόσχοβα. Δεν τον γνώριζα, όπως τους περισσότερους από τους συναδέλφους του «9,84». Το κριτήριο για τις αναγκαίες απολύσεις για την επιβίωση του σταθμού, ήταν να διασωθούν περισσότερες δυνατόν θέσεις εργασίας και να μην οδηγηθούν λόγω απολύσεων συνάδελφοι στην ανεργία, όπως κι έγινε. Γεγονός που παραδέχθηκαν οι εκπρόσωποι της ΕΣΗΕΑ κ. Σόμπολος και κα. Νταουντάκη στη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων του σταθμού την επομένη των απολύσεων. Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξε με απόφασή της και η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων του «9,84». Οι λόγοι των απομακρύνσεων, εξηγήθηκαν επαρκώς από τη διοίκηση και χαρακτηρίστηκαν δίκαιες από τους εργαζόμενους.
Για τον κ. Μόσχοβα ήρθε παράγοντας πολιτικού κόμματος στο γραφείο μου και μου ζήτησε να μην τον απολύσω. Πήρα τηλέφωνο τον κ. Καμίνη και είπα ότι ήρθε παράγοντας πολιτικού κόμματος και μου ζήτησε να μην απολύσω τον κ. Μόσχοβα. Εγώ δεν το έκανα. Με ρώτησε ο κ. Καμίνης τι θα κάνω και του είπα θα τον απολύσω αύριο και το έκανα, αν και μου είχε ζητηθεί να τον κρατήσω μέχρι τον Ιούνιο.
Διευκρινίζω στο ΠΠΣ της ΕΣΗΕΑ ότι αυτή είναι η πάγια θέση μου στη συγκεκριμένη και σε όποια άλλη διαδικασία και γνωστοποιώ ότι οποιαδήποτε πιθανή απόφαση του οργάνου, θα χρησιμοποιηθεί από τους προσφεύγοντες στις αγωγές που έχουν καταθέσει στον δημοτικό ραδιοσταθμό της πόλης…».
Απολογούμενη ενώπιον του Συμβουλίου, η εγκαλούμενη συν.Θεοδώρα Σαρρή, είπε:
«Ήμουν αναπληρώτρια του κ. Πολίτη. Όταν ήρθε η νέα διοίκηση δεν είχα καμία θέση, επισήμως (το νέο οργανόγραμμα εκκρεμεί)».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η συν. Σαρρή, ανέφερε: «Ήταν απόρροια της άλλης του απασχόλησης, το ότι απουσίαζε. Δεν υπήρχε αξιοκρατικό κριτήριο στην απομάκρυνση των συναδέλφων. Τα κριτήρια όπως μας ανακοινώθηκαν ήταν το αν είχαν κι άλλες θέσεις εργασίας και κάποια κοινωνικά κριτήρια.
Ερ: Βάση ποιών διαδικασιών συνετάγη η λίστα και αν αποτέλεσε «άλλοθι» της νέας διοίκησης και αν αυτό πέτυχε με δεδομένο ότι ο σταθμός συνέχισε να πηγαίνει χάλια;
Απ.: Χειρότερα από πριν δεν πηγαίνει. Το νέο πρόγραμμα είναι πολύ καλύτερο. Τα οικονομικά μας είναι συνάρτηση των οικονομικών του Δήμου. Δεν μπορώ να ξέρω για τη λίστα πώς διέρρευσε.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε: «Έκανε εκπομπή ο κ. Μόσχοβας όταν πήγα στο σταθμό. Μετά την αποχώρηση του γενικού διευθυντή κ. Πολίτη, επί ένα χρόνο ήμουν υπεύθυνη για την καθημερινή λειτουργία του σταθμού».
Ερ.: Έμειναν άνθρωποι που είχαν δύο θέσεις;
Απ.: Έμειναν όσοι εξυπηρετούσαν λειτουργικές ανάγκες και στη συνέχεια, ορισμένοι έμειναν σε μια θέση εργασίας.
Ερ.: Έγιναν νέες προσλήψεις;
Απ.: Έγιναν συμβάσεις έργου, όχι προσλήψεις…».
Επιπροσθέτως, στο απολογητικό υπόμνημα που υπέβαλε, ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Από τις καταθέσεις των μαρτύρων στην έγκληση του κ. Μόσχοβα, προκύπτουν δυο θέματα που με αφορούν: ο ισχυρισμός ότι είχα εμπλοκή στην απομάκρυνσή του από τον «Αθήνα 9,84» και ο ισχυρισμός ότι είχα κάποια σχέση με τη διαρροή της λίστας που είδε το φως της δημοσιότητας και περιλάμβανε το όνομά του μαζί με άλλων που επίσης έπαψαν να εργάζονται στο σταθμό. Του απορρίπτω αμφότερους κατηγορηματικά.
Για το πρώτο θέμα, είναι σκόπιμο να υπενθυμιστεί ότι ο «Αθήνα 9,84» αντιμετώπισε στις αρχές του 2011 τον συνδυασμό νομικών και οικονομικών απαιτήσεων προς τους δημοτικούς ραδιοσταθμούς και τα άλλα δημόσια μέσα, οι οποίες απέρρεαν από τη νέα πραγματικότητα της χώρας, και της απόφασης του Δήμου για περιστολή της επιδότησης. Η κατάσταση αυτή, όπως έχει εξελιχθεί σήμερα, επιβεβαιώνει την ήδη τότε κρισιμότητα των συνθηκών για την επιβίωση του «Αθήνα 9,84».
Ως συνέπεια αυτού, η νέα διοίκηση διαμόρφωσε σύνολο κριτηρίων βάσει των οποίων θα μειωνόταν το (δυσφημιστικά μεγάλο, άλλωστε) μισθολογικό κόστος του σταθμού. Τα κριτήρια αυτά, όπως ανακοινώθηκαν, βάσει των οποίων ορισμένοι συνάδελφοι, ανάμεσά τους και ο κ. Μόσχοβας, βρέθηκαν εκτός σταθμού, αφορούσαν κυρίως τη δυνατότητά τους να συνεχίσουν να εργάζονται σε άλλη ή άλλες θέσεις εργασίας που κατείχαν. Ορθότερο θα ήταν να ειπωθεί ότι το μείζον κριτήριο ήταν να μη βρεθούν στην ανεργία συνάδελφοι που δεν είχαν άλλη εργασία.
Όπως ανακοινώθηκε από τη διοίκηση, πάρθηκαν υπόψη και κοινωνικά κριτήρια (οικογενειακή κατάσταση π.χ. αριθμός παιδιών, μονογονεϊκή οικογένεια, εργασιακή κατάσταση άλλων μελών π.χ. άνεργοι στην οικογένεια, κατάσταση υγείας). Ελάχιστοι ήταν οι συνάδελφοι που, έχοντας και δεύτερη θέση εργασία, παρέμειναν στο σταθμό και αυτό αποκλειστικά για λόγους καλής λειτουργίας. Στο διάστημα που ακολούθησε κάποιοι έχουν πλέον αποκλειστική απασχόληση τον «Αθήνα 9,84».
Οι παρατηρήσεις, συνεπώς, περί επαγγελματικής απόδοσης–μη απόδοσης και αξιοκρατίας-μη αξιοκρατίας στη διαδικασία αυτή, είναι επί της ουσίας άσχετες. Ενώ δεν αξιώνουν απάντηση οι «ψυχολογικές» αναφορές σε αντιπάθεια προς το πρόσωπο του κ. Μόσχοβα και συμπάθεια προς το συνάδελφο πολιτικό συντάκτη που έκανε και κάνει το ρεπορτάζ που ο κ. Μόσχοβας επιθυμούσε.
Προκαλεί, άλλωστε, απορία η ανακρίβεια –θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και διαφορετικά- ότι ο συνάδελφος προσελήφθη για να αντικαταστήσει τον κ. Μόσχοβα στο ρεπορτάζ του ΠΑΣΟΚ, δεδομένου ότι ο συγκεκριμένος συνάδελφος ήταν στο σταθμό χρόνια πριν προσληφθεί ο κ. Μόσχοβας.
Η «μαρτυρία» ότι άλλος συνάδελφος (συγκεκριμένα ο υπεύθυνος του ελεύθερου ρεπορτάζ) είχε προτείνει στον κ. Μόσχοβα την ανάληψη του ρεπορτάζ ΠΑΣΟΚ, δεν απαντάται. Αν έχει συμβεί είναι άτοπο, αρμοδιότητα να κάνει κάτι τέτοιο είχε και έχει μόνο ο γενικός διευθυντής. Και αυτό θα επισημάνθηκε τότε στον κ. Μόσχοβα.
Θεωρώ, τέλος, γελοία την αναφορά σε ύπαρξη πολιτικών λόγων για την απομάκρυνση του κ. Μόσχοβα από τον «Αθήνα 9,84», στο πλαίσιο μάλιστα που διαμορφώθηκε στο Δήμο μετά τις τελευταίες εκλογές.
Σε κάθε περίπτωση, δεν επρόκειτο, και δεν θα μπορούσα από τη θέση μου, να έχω εμπλοκή στην απόφαση που αφορούσε τον κ. Μόσχοβα και όποιον άλλο συνάδελφο.
Όσον αφορά τη διαρροή της λίστα, που τόσα προβλήματα προκάλεσε, αντιλαμβάνομαι τη δυσφορία ορισμένων συναδέλφων να βλέπουν το όνομά τους στο ίδιο κατάλογο με ονόματα άλλων, με τους οποίους αισθάνονται ότι συσχετίστηκαν αδίκως, και δίπλα σε σημειώσεις επαγγελματικής απόδοσης-κατάστασης, που τους αφορούσαν. Η διαρροή αυτή αποτελεί ενέργεια απολύτως απορριπτέα. Εξίσου απορριπτέος είναι ο ισχυρισμός ότι είχα γνώση της λίστας ή της διαρροής της…».
Απολογούμενη ενώπιον του Συμβουλίου, η εγκαλούμενη συν.Ελευθερία Κουμάντου, είπε:
«Υπήρχε πρόθεση να γίνουν απολύσεις και να λυθούν συμβάσεις έργου και χρόνου το ξέραμε. Δε γνωρίζαμε ποιοι επρόκειτο να απολυθούν. Η διοίκηση προσπάθησε να μας δείξει στοιχεία για τη λίστα των ονομάτων των απολύσεων, αλλά το αρνηθήκαμε και εγώ και ο κ. Ράπτης. Ίδια ήταν και η γραμμή της ΕΣΗΕΑ…».
Επιπροσθέτως, στο απολογητικό υπόμνημα που υπέβαλε, ανέφερε μεταξύ άλλων:
«…Επειδή το όνομα του κ. Μόσχοβα ήταν μεταξύ των συναδέλφων που ήταν υπό διαπραγμάτευση για την παραμονή τους ή όχι στο σταθμό, για αυτό το λόγο σεβόμενη τη διαδικασία αυτή και επειδή θεωρώ ότι είχε να κάνει με προσωπικά δεδομένα, και εν εξελίξει διαπραγμάτευση, δεν ανακοίνωσα κανένα από αυτά τα 11 ονόματα. Άρα, δεν θα μπορούσα να κάνω αναφορά εξαίρεσης για τον κ. Μόσχοβα ενώπιον της συνέλευσης.
Παράλληλα, όπως ανέγνωσα στις γραπτές καταθέσεις των μαρτύρων υπεράσπισης κανείς δεν επιβεβαίωσε τον ισχυρισμό του κ. Μόσχοβα ότι είπα πως «αυτές οι απολύσεις έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και χρόνια». Δεν θα μπορούσα άλλωστε να έχω πει κάτι τέτοιο.
Σχετικά με τα όσα ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΔΣ του «Αθήνα 9,84», που αποφασίστηκαν οι απολύσεις και οι λύσεις συμβάσεων, δυστυχώς λόγω διαδικαστικού προβλήματος σχετικά με την εκλογή εκπροσώπου των εργαζομένων, του οποίου είναι γνώστες και οι νομικοί σύμβουλοι της ΕΣΗΕΑ κα. Σαλαβράκου και κ. Μπελίτσης, η διοίκηση δεν με είχε αναγνωρίσει ως εκπρόσωπο εργαζομένων και στις συνεδριάσεις μου επέτρεπε να είμαι παρούσα, αλλά χωρίς δικαίωμα ψήφου. Παρόλα αυτά, όταν μου δόθηκε ο λόγος έκανα μια ολόκληρη τοποθέτηση…».
Το ΠΠΣ αφού έλαβε υπόψη τις μαρτυρικές καταθέσεις, τις απολογίες των εγκαλουμένων και τα λοιπά στοιχεία του φακέλου, αποφαίνεται ως ακολούθως:
Δεν έπεισαν οι εγκαλούμενοι συν. Καμπύλης και Σαρρή την πλειοψηφία των μελών του Συμβουλίου και έτσι δεν απαλλάχθηκαν από την ευθύνη της απόλυσης του συν. Άγγ. Μόσχοβα, καθώς όπως ο ίδιος ο συν. Καμπύλης παραδέχθηκε, «ούτε υψηλόμισθος ήταν ούτε ασυνεπής ως προς τα καθήκοντά του, ούτε πολυθεσίτης», αφού όπως αποδείχθηκε στο σταθμό, παρέμειναν δημοσιογράφοι και με δεύτερη εργασία, όπως ο εγκαλών.
Από τις καταθέσεις των μαρτύρων και από τις καταγγελίες του εγκαλούντος, συνάγεται ότι οι εγκαλούμενοι σε πάρα πολλές περιπτώσεις μερολήπτησαν με τη δικαιολογία ότι όσοι παρέμειναν και άλλοι που προσλήφθηκαν, έχουν άλλες συμβάσεις εργασίας, όπως έργου.
Τα δυο μέλη που μειοψήφησαν, θεωρούν πως όλα τα ζητήματα κρίνονται, αφού ληφθούν υπόψη και οι κατά περίπτωση κρατούσες συνθήκες. Συνεπώς, τη στιγμή που η ανεργία στον δημοσιογραφικό κλάδο καλπάζει, η απόλυση συναδέλφου που έχει και άλλη απασχόληση δεν μπορεί να θεωρηθεί ως πειθαρχικό παράπτωμα. Εκτός αν συντρέχουν και άλλα στοιχεία, που αντιβαίνουν στη δεοντολογία. Συνεπώς, στην εξεταζόμενη περίπτωση, οι εγκαλούμενοι συνάδελφοι είναι μη ελεγκτέοι πειθαρχικά
Για την εκπρόσωπο των εργαζομένων στο ΔΣ του σταθμού, συν. Ελευθερία Κουμάντου, την οποία επίσης ο συν. Μόσχοβας εγκαλεί επειδή φέρεται να είπε: «οι απολύσεις έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και χρόνια», δεν προέκυψαν επιβαρυντικά στοιχεία, καθώς τόσο η ίδια στην απολογία της, όσο και οι μάρτυρές της, διέψευσαν κατηγορηματικά την εις βάρος της κατηγορία.
Σε ό,τι αφορά στη λεγόμενη «λίστα της ντροπής», κατά πλειοψηφία οι σύμβουλοι παρατήρησαν ότι δε βρίσκεται άκρη, αφού ο ένας κατηγορεί τον άλλο. Ο ίδιος ο εγκαλών δηλώνει: «Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του διαλόγου μου με τον Τ. Καμπύλη (τον οποίο διάλογο μπορώ να σας μεταφέρω αυτολεξεί, εφόσον με καλέσετε ενώπιόν σας), υπαινίχθηκε ότι συντάκτρια της περίφημης λίστας της ντροπής, και αρχική συντάκτρια επί των απολυμένων ήταν η κα. Δώρα Σαρρή». Η συν. Σαρρή από την πλευρά της, δηλώνει ότι ουδεμία ανάμιξη έχει στη σύνταξη και δημοσιοποίηση της λίστας.
Ως προς τη συν. Σαρρή, η μειοψηφία θεωρεί ότι από τη διαδικασία δεν προέκυψε κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι η εγκαλούμενη συνάδελφος έχει οποιαδήποτε ανάμιξη σχετικά με τη λίστα που δημοσιεύθηκε και συνεπώς δεν συντρέχει στο πρόσωπό της δεοντολογική παράβαση.
Η μειοψηφία θεωρεί ότι δεν προέκυψαν στοιχεία σε βάρος της και είναι μη ελεγκτέα πειθαρχικά.
Κατόπιν όλων αυτών, το ΠΠΣ έκρινε:
- Με ψήφους 3έναντι 2, τον εγκαλούμενο συν. Παναγιώτη Καμπύλη, πειθαρχικά ελεγκτέο, για παράβαση του άρθρου 7, παρ. 1, εδ. α’ και θ’ του Καταστατικού και άρθρων 4, παρ. β’ και 6, παρ. α’ του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας. Η μειοψηφία τον έκρινε πειθαρχικά μη ελεγκτέο, λόγω αμφιβολιών.
- Με ψήφους 3 έναντι 2, την εγκαλούμενη συν. Θεοδώρα Σαρρή, πειθαρχικά ελεγκτέα, για παράβαση του άρθρου 7, παρ. 1, εδ. α’ και θ’ του Καταστατικού και άρθρων 4, παρ. β’ και 6, παρ. α’ του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας. Η μειοψηφία την έκρινε πειθαρχικά μη ελεγκτέα.
Η συν. Ελευθερία Κουμάντου, κρίθηκε ομόφωνα πειθαρχικά μη ελεγκτέα.
Ως προς τις ποινές:
- Με ψήφους4 έναντι 1, επιβλήθηκε στον εγκαλούμενο συν.Παναγιώτη Καμπύλη, η επίπληξη με ανάρτηση της απόφασης στους χώρους εργασίας. Η μειοψηφία πρότεινε την απλή επίπληξη.
- Με ψήφους 3 έναντι 2, επιβλήθηκε στην εγκαλούμενη συν. Θεοδώρα Σαρρή, η επίπληξη με ανάρτηση της απόφασης στους χώρους εργασίας. Η μειοψηφία πρότεινε την απλή επίπληξη.
Η απόφαση καθαρογράφηκε την Τρίτη, 28.02.12.