Παρέδωσε τα ηνία ο Στιβ Τζομπς

Είναι από τις λίγες ίσως φορές που σε μια αλλαγή φρουράς μεγάλης εταιρείας τα περισσότερα φώτα της δημοσιότητας πέφτουν όχι σε εκείνον που έρχεται αλλά σε εκείνον που φεύγει. Ο Στιβ Τζομπς, όμως, που χθες ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την ηγεσία της Apple, δεν ήταν απλώς ένας μάνατζερ. Ηταν ένας οραματιστής που άλλαξε ολόκληρη την αγορά υψηλής τεχνολογίας παρουσιάζοντας συσκευές που κανείς δεν τις φανταζόταν πριν μερικά χρόνια.
Τώρα τα ηνία αναλαμβάνει ο μέχρι πρότινος γενικός διευθυντής της Apple Τιμ Κουκ, ο οποίος παίρνει προαγωγή στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, ενώ ο Στιβ Τζομπς θα κρατήσει για τον εαυτό του τη θέση του προέδρου.
Ο 50χρονος Τιμ Κουκ ήταν από την αρχή ο επικρατέστερος υποψήφιος για να διαδεχτεί το Τζομπς, όταν ο τελευταίος πήρε αναρρωτική τον Ιανουάριο. Εργάζεται στην Apple για 13 ολόκληρα χρόνια και ήταν ουσιαστικά το αφεντικό της εταιρείας αυτούς τους οκτώ μήνες.
Μάλιστα είχε αναλάβει τα ηνία για μικρές περιόδους άλλες δύο φορές τα τελευταία επτά χρόνια, επειδή ο Τζομπς είχε χρειαστεί να πάρει ξανά αναρρωτικές άδειες. Ο 56χρονος σήμερα Στιβ Τζομπς το 2004 υπεβλήθη σε εγχείρηση για την αφαίρεση καρκινικού όγκου από το πάγκρεας και το 2009 είχε λείψει για έξι μήνες προκειμένου να κάνει μεταμόσχευση συκωτιού.
Ο Στιβ Τζομπς θεωρείται ένας από τους πιο πετυχημένους πρωτοπόρους και οραματιστές στον χώρο της υψηλής τεχνολογίας αφού κατάφερε όχι μόνο να παρουσιάσει καινοτόμα προϊόντα αλλά και να τα μοσχοπουλήσει ακολουθώντας πετυχημένες στρατηγικές μάρκετινγκ.
Το όραμά του ξεκίνησε το 1976 όταν ίδρυσε την Apple μαζί με το Στιβ Βόζνιακ και αντικατοπτρίζεται στη φράση που χρησιμοποίησε το 1983 όταν θέλησε να προσλάβει τον Τζον Σκάλι, που ήταν τότε αντιπρόεδρος μάρκετινγκ της Κόκα Κόλα: «Θέλεις να πουλάς νερό με ζάχαρη για την υπόλοιπη ζωή σου ή να έρθεις μαζί μου και να αλλάξουμε τον κόσμο;».
Ο Σκάλι έμεινε μια δεκαετία στην Apple ως διευθύνων σύμβουλος από όπου έφυγε εξαιτίας προστριβών με την υπόλοιπη ηγεσία. Το 1985 μάλιστα είχε καταφέρει να διώξει ακόμη και τον ίδιο τον Τζομπς, ο οποίος όμως όχι μόνο επέστρεψε στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου το 1997, αλλά άλλαξε και τον κόσμο όπως είχε υποσχεθεί.
Η Apple έφερε επανάσταση στην αγορά υψηλής τεχνολογίας και τις συνήθειες των χρηστών, παρουσιάζοντας τα κινητά τηλέφωνα iPhone, τις ταμπλέτες iPad, τις συσκευές αναπαραγωγής μουσικής iPod και τους υπολογιστές Mac. Από την επιτυχία αυτή ο Τζομπς απέκτησε μυθική περιουσία, η οποία όμως κατά τα λεγόμενά του τουλάχιστον δεν τον ενδιέφερε ποτέ ιδιαίτερα. Η Apple σήμερα τού καταβάλλει συμβολικό μισθό 1 δολάριο τον χρόνο. Ο ίδιος κατέχει μετοχές της εταιρείας αξίας 2,1 δισ. δολαρίων ενώ είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Ντίσνεϊ με μετοχές περίπου 4,4 δισ. δολαρίων.

Επιμέλεια: Γιώργος Κανελλόπουλος
(Αναδημοσίευση από τα ΝΕΑ)

Comments are closed.