«Το Facebook εξαπλώνει τη σύφιλη»

Βρετανοί επιστήμονες ενοχοποιούν το Facebook για αυξανόμενη εξάπλωση της σύφιλης και άλλων σεξουαλικώς μεταδιδώμενων νοσημάτων (STD), μετά τα πρόσφατα επιδημιολογικά στοιχεία που κατέγραψε η αρμόδια Αρχή. «Γελοίους» χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς των ειδικών σε ανακοίνωσή του το Facebook.

Εμπειρογνώμονες υγείας στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Χάρτλπουλ στη Βρετανία ισχυρίζονται ότι Facebook έπαιξε σημαντικό ρόλο στην πρόσφατη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων της σύφιλης σε τρεις πόλεις.

Ο Διευθυντής Δημόσιας Υγείας Peter Kelly δήλωσε ότι «οι δικτυακοί τόποι όπως το Facebook διευκολύνουν τους ανθρώπους να συναντηθούν για περιστασιακό σεξ και πως από τα περιστατικά που καταγράφηκαν θετικά στη σύφιλη, πολλά είχαν γνωριστεί μέσω του Facebook».

Ακόμα βέβαια οι επιστήμονες δεν είναι απόλυτα πεπεισμένοι ότι το Facebook είναι ο κύριος παράγοντας που συμβάλλει στην αύξηση της σύφιλης.

Ένα ακόμη στοιχείο που χρησιμοποίησαν οι ειδικοί για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα είναι ότι στις πόλεις Sunderland, Durhamκαι Teesside, η αύξηση των χρηστών του Facebook ήταν ανάλογη με την αύξηση των προσβεβλημένων με συφιλίδα.

Πάντως, οι ειδικοί ενημερώνουν πως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να φταίει ένας δικτυκός τόπος για την εξάπλωση κάποιας σεξουαλικά μεταδιδόμενης νόσου, αλλά οι χρήστες του που δεν τειρούν τους γνωστούς κανόνες προφύλαξης.

Την τελευταία δεκαετία, τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκόσμια έχει παρατηρηθεί αύξηση των κρουσμάτων σύφιλης.

Η σύφιλη χωρίζεται σε διάφορα στάδια από κλινικής πλευράς: στην πρωτογόνο σύφιλη, στην δευτερογόνο και στην τριτογόνο.

Η πρωτογόνος σύφιλη έχει χρόνο εμφάνισης των συμπτωμάτων (επώαση) περίπου τριών εβδομάδων από την ύποπτη επαφή. Εκδηλώνεται κυρίως σαν εξέλκωση (πληγή) μεγέθους 5-20 χιλιοστών, χωρίς πόνο, με όρια περιγεγραμμένα και ομαλά, με καθαρή επιφάνεια.

Η επούλωση εμφανίζεται σε 3-5 εβδομάδες. Αυτές οι βλάβες μπορούν να βρεθούν στο πέος, στα χείλη του αιδοίου, στον τράχηλο, σπάνια στον κόλπο αλλά και στον πρωκτό, στη στοματική κοιλότητα, στη γλώσσα και στις αμυγδαλές, ανάλογα με τις σεξουαλικές πρακτικές.

Δύο μήνες περίπου μετά την ύποπτη επαφή ή έξι εβδομάδες μετά την εξέλκωση, εμφανίζεται η δευτερογόνος συφιλίδα (διασπορά του μικροβίου στον οργανισμό).

Η τριτογόνος συφιλίδα εμφανίζεται έπειτα από πολλά χρόνια από την αρχική προσβολή και αφορά άτομα που δεν έχουν καθόλου ή έχουν ατελώς θεραπευθεί. Οι βλάβες αφορούν το δέρμα, τα οστά, το ήπαρ, την καρδιά, τον εγκέφαλο και τα νεύρα.

Η διάγνωση είναι κλινική και επιβεβαιώνεται με την αναζήτηση του μικροβίου από τις βλάβες καθώς και με ορολογικές εξετάσεις αίματος (VDRL, TPHA).

Η θεραπεία στα πρώτα στάδια είναι απλή, με αντιβιοτικά και η νόσος απόλυτα θεραπεύσιμος. Η θεραπεία στα επόμενα στάδια είναι πλέον σύνθετη.

Θα πρέπει και εδώ να τονισθεί ότι είναι απαραίτητη η παράλληλη θεραπεία του (ή της) σεξουαλικού συντρόφου, η αναζήτηση και άλλων λοιμώξεων μεταδιδομένων σεξουαλικά, καθώς και ότι η θεραπεία δεν αφήνει ανοσία (δηλαδή υπάρχει κίνδυνος επαναμόλυνσης εάν δεν ληφθούν προφυλακτικά μέτρα).
(Αναδημοσίευση από τα ΝΕΑonline)

Comments are closed.