Μέχρι τις ΗΠΑ αναμένεται να φτάσουν τα συντρίμμια από το τσουνάμι στην Ιαπωνία

Θλιβερά χαλάσματα σπιτιών, αυτοκίνητα, βάρκες -πιθανώς και πολλά πτώματα- πλέουν στον Ειρηνικό Ωκεανό εδώ και έναν μήνα, μετά το απίστευτο τσουνάμι που σάρωσε τη βορειοανατολική Ιαπωνία. Σε περίπου έναν χρόνο, τα συντρίμμια θα φτάσουν τη Χαβάη, ενώ σε τρία χρόνια θα αρχίσουν να ξεβράζονται στη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ, εκτιμούν Αμερικανοί ερευνητές.

Το υπολογιστικό μοντέλο του Πανεπιστημίου της Χαβάης δείχνει ότι τα συντρίμμια θα κινηθούν αρχικά προς τη λεγόμενη Υποτροπική Ζώνη Σύγκλισης του Βορείου Ειρηνικού, περισσότερο γνωστή ως η Μεγάλη Κηλίδα Σκουπιδιών: μια περιοχή ανάμεσα στη Χαβάη και την Καλιφόρνια όπου τα θαλάσσια ρεύματα τείνουν να συσσωρεύουν πλαστικά αντικείμενα και άλλα απορρίμματα.

Σύμφωνα με το μοντέλο, το πρώτο κύμα από συντρίμμια θα φτάσει σε ένα χρόνο τα Νησιά Μίντγουεϊ της Χαβάης. Δύο χρόνια αργότερα, θα αρχίσουν να εμφανίζονται στις δυτικές αμερικανικές ακτές, από την Καλιφόρνια μέχρι τη Αλάσκα.

Ειδικά το σύμπλεγμα της Χαβάης δεν θα δεχθεί ένα αλλά πολλά «τσουνάμι» συντριμμιών. «Εντός μιας πενταετίας τα συντρίμμια θα αρχίσουν να βγαίνουν κάθε λίγο από τη Μεγάλη Κηλίδα Σκουπιδιών και θα χτυπούν τη Χαβάη ξανά και ξανά» δήλωσε στο OurAmazingPlanet.com ο Γιαν Χάφνερ, προγραμματιστής που βοήθησε στην ανάπτυξη του μοντέλου.

Παραμένει άγνωστο πόσο επικίνδυνα είναι για τον ωκεανό και την ανθρώπινη υγεία τα χαλάσματα ολόκληρων ιαπωνικών χωριών. «Δεν γνωρίζουμε πόσα από αυτά είναι δυνητικά τοξικά και υπάρχει επίσης ανησυχία για τη ραδιενέργεια» σχολίασε ο Χάφνερ.

Η πορεία των συντριμμιών παρακολουθείται τώρα από την αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας. Όπως όμως επισήμανε ο Χάφνερ, οι περισσότεροι ιδιωτικοί και ομοσπονδιακοί δορυφόροι θα δυσκολεύονταν να διακρίνουν μικρά αντικείμενα στον αχανή ωκεανό.

«Ορισμένοι εξειδικευμένοι δορυφόροι μπορούν να το κάνουν, πρέπει όμως να έχεις καθαρό ουρανό και να ξέρεις πού να κοιτάξεις» είπε.

(Αναδημοσίευση από in.gr)

Comments are closed.