Φουκουσίμα: Προσπάθειες να σφραγιστεί το ρήγμα στον αντιδραστήρα Νο2 – Πάνω από 12.000 νεκροί, 15.472 αγνοούμενοι – Η Tepco ανακοίνωσε το θάνατο δύο εργαζομένων της

Η διαχειρίστρια εταιρεία του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, επιχειρεί να σταματήσει τη διαρροή ραδιενεργού νερού στον Ειρηνικό Ωκεανό. Η αρχική προσπάθεια να σφραγιστεί το ρήγμα με τσιμέντο απέτυχε, ωστόσο τα συνεργεία συνεχίζουν τις προσπάθειες τόσο για τη σφράγιση του ρήγματος, όσο και για την ψύξη των αντιδραστήρων. Εν τω μεταξύ, σύμβουλος του Ιάπωνα πρωθυπουργού δηλώνει ότι θα χρειαστούν πολλοί μήνες για να σταματήσει η διαρροή ραδιενέργειας από τους τέσσερις αντιδραστήρες.

Η διαχειρίστρια εταιρεία του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, Tepco, συνεχίζει και σήμερα τις προσπάθειες να σφραγίσει με υδατοστεγή υλικά, το ρήγμα στον αύλακα αποχέτευσης του νερού στον αντιδραστήρα Νο2, που χρησιμοποιείται για την ψύξη του πυρηνικού υλικού των αντιδραστήρων. Από το ρήγμα αυτό σημειώνεται διαρροή εμπλουτισμένου με υψηλά ποσοστά ραδιενέργειας νερού, στη θαλάσσια περιοχή γύρω από τον πυρηνικό σταθμό.

Οι εργάτες των συνεργείων της εταιρείας αναπτύσσουν χημικά πολυμερή υλικά για να σταματήσουν τη διαρροή του ραδιενεργού νερού από το ρήγμα εύρους 20 εκ., στον τσιμεντένιο αγωγό του αντιδραστήρα Νο2, όπου βρίσκονται συγκεντρωμένα καλώδια, όπως ανέφεραν τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης.

Η αρχική προσπάθεια να σφραγιστεί το ρήγμα με τσιμέντο απέτυχε, αναγκάζοντας την Tepco να ζητήσει τη συνδρομή ειδικών από το Τόκιο, αναφέρει ιαπωνική εφημερίδα.

Νέες μετρήσεις από την κρατική επιτροπή επιστημόνων, έδειξαν ότι τα επίπεδα ραδιενεργού ιωδίου-131, που ανιχνεύθηκε στο θαλασσινό νερό σε απόσταση 40 χλμ. από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, είναι τουλάχιστον διπλάσια από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια.

Εν τω μεταξύ, η Tepco ανακοίνωσε το θάνατο δύο υπαλλήλων της οι οποίοι ήταν αγνοούμενοι από τον σεισμό και το τσουνάμι που έθεσαν τις εγκαταστάσεις εκτός λειτουργίας στις 11 Μαρτίου. Αμέσως μετά τον σεισμό, οι δύο άντρες 24 και 21 ετών μετέβησαν στο εργοστάσιο για να επιθεωρήσουν το κτίριο του κινητήρα του αντιδραστήρα Νο4. Ο θάνατος τους προκλήθηκε από πολλαπλά τραύματα, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση της εταιρείας.

Τα πτώματά τους εντοπίστηκαν την Τετάρτη σε ραδιενεργό περιβάλλον και χρειάστηκε μια μακρά διαδικασία απολύμανσης για να παραδοθούν στους συγγενείς τους, μετέδωσε το πρακτορείο Kyodo. Ο θάνατός τους συνέβη στις 11 Μαρτίου, αλλά επιβεβαιώθηκε μόλις χθες Σάββατο.

Σύμβουλος του Ιάπωνα πρωθυπουργού Ναότο Κάν, ο Γκόσι Χοσόνο, παραδέχτηκε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fuji TV, πως θα χρειαστούν πολλοί μήνες για να σταματήσει η διαρροή ραδιενέργειας στους τέσσερις από τους έξι αντιδραστήρες του εργοστασίου Φουκουσίμα Νταϊίτσι (Νο 1). Ο ίδιος πρόσθεσε πως «η μεγαλύτερη πρόκληση αφορά τους περίπου 10.000 ράβδους πυρηνικών καυσίμων, η επεξεργασία των οποίων θα διαρκέσει πολύ. Η διαδικασία είναι αργή γιατί τεράστιες ποσότητες νερού που χρησιμοποιήθηκαν για το ‘ξέπλυμα’ των ράβδων πυρηνικών καυσίμων πλημμύρισαν τις αίθουσες που βρίσκονται οι κινητήρες των αντιδραστήρων και τις υπόγειες στοές, καθιστώντας αδύνατη κάθε ανθρώπινη επέμβαση».

Τις ελπίδες τους εναποθέτουν οι ειδικοί και σε μια πλωτή εξέδρα διαστάσεων 136×46 μέτρων, η οποία αναμένεται να μεταφερθεί στη θαλάσσια περιοχή του εργοστασίου. Οι δεξαμενές της (χωρητικότητας 10.000 τόνων) θα απορροφήσουν το μολυσμένο νερό από τους αντιδραστήρες.

Δύο πλοία του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού μεταφέρουν νερό που διοχετεύεται στα συστήματα ψύξης των αντιδραστήρων και στις δεξαμενές χρησιμοποιημένων καυσίμων. Σύμφωνα με την εφημερίδα Yomiuri Shimbun, 550 τόνοι νερού καταναλώνονται κάθε ημέρα στους αντιδραστήρες.

(Αναδημοσίευση από enet.gr)

Comments are closed.