Διαρροή πλουτωνίου στη Φουκουσίμα

Εντείνεται η ανησυχία στη Φουκουσίμα, μετά τον εντοπισμό υψηλών επιπέδων ραδιενέργειας σε νερό που βρέθηκε έξω από τον πυρηνικό αντιδραστήρα 2 του εργοστασίου. Οι αρχές φοβούνται ότι η ραδιενέργεια μπορεί να περάσει στο περιβάλλον, ενώ ανιχνεύθηκε και πλουτώνιο. Την ίδια στιγμή, οι μηχανικοί συνεχίζουν τις προσπάθειες για τον έλεγχο των αντιδραστήρων που υπέστησαν σοβαρές ζημιές από τον σεισμό και το τσουνάμι στις 11 Μαρτίου.

Όπως ανακοίνωσε η διαχειρίστρια εταιρεία Tepco, το πλουτώνιο εντοπίστηκε σε πέντε σημεία στο χώμα μέσα στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα. Ωστόσο, οι εκπρόσωποι της Tepco ανέφερανν ότι οι ποσότητες οι οποίες βρέθηκαν δεν είναι επιβλαβείς για τη δημόσια υγεία.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι εντοπίστηκαν υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας σε νερό στο εξωτερικό του κτιρίου που στεγάζει τον αντιδραστήρα 2 και την τουρμπίνα του στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα. “Βρήκαμε νερό συγκεντρωμένο σε πηγάδια επιθεώρησης ενός υπόγειου αυλακιού που καταλήγει εκτός του κτιρίου, με επίπεδο ραδιενέργειας άνω των 1.000 μιλισιβέρτ την ώρα”, δήλωσε εκπρόσωπος της Tepco, προσθέτοντας πως μολυσμένο νερό εντοπίστηκε και στο εξωτερικό των κτιρίων των αντιδραστήρων 1 και 3, αλλά με πολύ χαμηλότερα επίπεδα ραδιενέργειας.

Η Tepco, παραδέχθηκε ότι το μολυσμένο νερό μπορεί να έχει κυλήσει μέχρι την ακτή του ωκεανού στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού. Ανακοίνωσε δε ότι θα επιθεωρήσει τις σωληνώσεις αυτές για να βεβαιωθεί ότι δεν έχουν υποστεί ζημίες από τον σεισμό και το τσουνάμι, ώστε να αποφευχθεί η διαρροή μολυσμένου νερού.

Η παρουσία του μολυσμένου νερού εμποδίζει τις επιχειρήσεις για την επαναλειτουργία του συστήματος ψύξης, καθώς οι εργασίες άντλησης του νερού αυτού είναι δύσκολες, αφού οι τεχνικοί πρέπει να βρουν έναν τρόπο ώστε να το διοχετεύσουν στις δεξαμενές χωρίς να εκτεθούν σε θανάσιμες δόσεις ακτινοβολίας. Οι τεχνικοί της Tepco και οι πυροσβέστες πρέπει να καταβρέχουν συνεχώς τους τέσσερις αντιδραστήρες και την δεξαμενή του αναλωθέντος πυρηνικού καυσίμου, ώστε να εμποδίσουν την τήξη του πυρηνικού καυσίμου.

Εν τω μεταξύ, η Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι το ραδιενεργό ιώδιο είναι 1.150 φορές υψηλότερο από το ανώτατο επιτρεπτό όριο, σύμφωνα με τις μετρήσεις που έγιναν σε δείγματα νερού τα οποία ελήφθησαν από τη θάλασσα σε απόσταση μόλις 30 μέτρων από τους αντιδραστήρες 5 και 6 του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα.

“Σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού”

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Ναότο Καν δήλωσε σήμερα ότι η ιαπωνική κυβέρνηση βρίσκεται σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέρχονται από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.

Πρόσθεσε δε ότι η κατάσταση παραμένει “απρόβλεπτη” στον πυρηνικό σταθμό και τόνισε ότι “θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό ευρισκόμενη σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού”.

Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της επιτροπής προϋπολογισμού της Γερουσίας, αναφέρθηκε και στην τοποθεσία που επιλέχθηκε για την εγκατάσταση του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα. “Δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι η εκτίμηση των κινδύνων του τσουνάμι εκείνη την εποχή ήταν εσφαλμένη”, τόνισε ο Ναότο Καν.

Διεθνής ανησυχία και γαλλική συνδρομή

Ο Γάλλος υπουργός Βιομηχανίας Ερίκ Μπεσόν ανακοίνωσε ότι η Tepco ζήτησε την “υποστήριξη” των γαλλικών δημόσιων βιομηχανικών ομίλων για την αντιμετώπιση της κρίσης. Μάλιστα, ο υπουργός Βιομηχανίας της Γαλλίας χαρακτήρισε “κρίσιμη” την κατάσταση.

Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Γιουκίγια Αμάνο, χαρακτήρισε “πολύ σοβαρή” την κατάσταση στην κατεστραμμένη ιαπωνική πυρηνική μονάδα, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για τα επίπεδα της ραδιενέργειας που καταγράφηκαν στα τρόφιμα και το νερό.

Πρόσθεσε δε ότι πρέπει να πραγματοποιηθεί μια διάσκεψη υψηλού επιπέδου πιθανότατα τον Ιούνιο, για να συζητηθούν θέματα σχετικά με την πυρηνική ασφάλεια.

(Αναδημοσίευση από enet.gr)

Comments are closed.