Το ΝΑΤΟ αναλαμβάνει τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη

Οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ συμφώνησαν αργά την Πέμπτη να αναλάβει η Συμμαχία την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη, σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Αυτό ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, διευκρινίζοντας ότι σε περίπτωση που οι δυνάμεις της Συμμαχίας μπορούν να εμπλακούν σε περαιτέρω επιχειρήσεις αν βρεθούν σε κατάσταση αυτοάμυνας.

Ο ίδιος είπε ακόμη ότι «προς το παρόν θα υπάρχουν επιχειρήσεις της συμμαχίας (Γαλλία, Βρετανία, ΗΠΑ) και επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ» και προσέθεσε ότι συνεχίζονται οι συνομιλίες για το ενδεχόμενο να αναλάβει η Συμμαχία έναν ευρύτερο ρόλο.

Το BBC επισημαίνει ότι στους κόλπου του ΝΑΤΟ υπάρχουν διαφορετικές απόψεις εάν επιθέσεις εναντίον χερσαίων δυνάμεων της Λιβύης πρέπει να αποτελέσουν μέρος της ΝΑΤΟϊκής αποστολής.

Η θέση αυτή του γγ του ΝΑΤΟ φαίνεται να μην βρίσκεται σε πλήρη συμφωνία με προηγούμενες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

Η κρατική τηλεόραση της Τουρκίας μετέδωσε δηλώσεις του κ. Νταβούτογλου ότι οι απαιτήσεις της χώρας του ικανοποιήθηκαν και ότι ο έλεγχος των επιχειρήσεων περνά εξ ολοκλήρου στο ΝΑΤΟ.

«Επιτεύχθηκε καταρχήν συμφωνία μέσα σε σύντομο διάστημα», φέρεται να δήλωσε ο κ.Νταβούτογλου που διευκρίνισε ότι νωρίτερα πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με τους τρεις ομολόγους του των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας .

Οι διαδικασίες μετάβασης της διοίκησης στο ΝΑΤΟ μπορεί να ολοκληρωθούν σε μία ή δύο ημέρες, εξήγησε ο κ.Νταβούτογλου.

Την ίδια ώρα, άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει αρχίσει ο σχεδιασμός για μία ζώνη no-drive, δηλαδή απαγόρευσης στρατιωτικών μετακινήσεων (κατά τα πρότυπα της no-fly zone για την απαγόρευση πτήσεων), αν και αυτό θα χρειαστεί νέα, διαφορετική έγκριση.

Υπενθυμίζεται ότι η ανάληψη της ευθύνης των επιχειρήσεων απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη και των 28 μελών της βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ συνέχιζαν τις προσπάθειες να μειώσουν ακόμα περισσότερο και μάλιστα το συντομότερο δυνατό την εμπλοκή τους στις επιχειρήσεις για τις οποίες έχουν αποσπάσει δυνάμεις από το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Η Τουρκία είχε εκφράσει αντιρρήσεις σχετικά με το ενδεχόμενο ανάληψης της ηγεσίας των επιχειρήσεων από το ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας ότι οι μέχρι τώρα ενέργειες υπερβαίνουν την εντολή που έχει δοθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΝΑΤΟ. Αντίθετα, η Γαλλία υποστήριζε ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να έχει ένα «τεχνικό ρόλο» με την παροχή των δομών του, ενώ την πολιτική διεύθυνση πρέπει να έχουν τα μέλη που ανήκουν στην άτυπη συμμαχία όπως και ο Αραβικός σύνδεσμος.

Παρά ταύτα, την Πέμπτη η Τουρκία (και μάλιστα από το υψηλότερο επίπεδο, του προέδρου και του πρωθυπουργού) επανέφερε τις αντιρρήσεις της σχετικά με την επέμβαση στην Λιβύη, υποστηρίζοντας ότι αποσκοπεί περισσότερο στην υφαρπαγή των πλουτοπαραγωγικών πόρων της Λιβύης, παρά τον διακηρυγμένο στόχο της προστασίας των αμάχων από τις δυνάμεις του συνταγματάρχη Καντάφι.

Πάντως η Άγκυρα συμμετέχει στο ναυτικό αποκλεισμό της Λιβύης με τέσσερα πολεμικά πλοία, ένα υποστήριξης και ένα υποβρύχιο. Αντίθετα με το ζήτημα της ηγεσίας των επιχειρήσεων που δίχασε τη Συμμαχία, για αυτό το χωριστό ζήτημα υπήρξε γενικά συμφωνία.

(Αναδημοσίευση από in.gr)

Comments are closed.