Διαφωνίες στην ΕΕ για τα τεστ αντοχής στους πυρηνικούς αντιδραστήρες
Τον σκεπτικισμό τους αλλά και διαφορετικές θέσεις εξέφρασαν οι υπουργοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τα προτεινόμενα τεστ αντοχής για την ασφάλεια των αντιδραστήρων, κατά την έκτακτη σύνοδό τους στις Βρυξέλλες.
«Επιμέρους χώρες έχουν εκφράσει σκεπτικισμό, αλλά νομίζω ότι η λογική πρέπει να επικρατήσει», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Ράινερ Μπρίντερλε.
«Προτεραιότητα για μένα θα είναι να αναπτύξουμε ενεργειακά δίκτυα, όχι μόνο στη Γερμανία αλλά σε όλη την Ευρώπη», δήλωσε ακόμη ο Μπρίντερλε, προσθέτοντας ότι αυτό είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Από την πλευρά του, ο Φιλανδός υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων Μάουρι Πεκάρινεν δήλωσε ότι δεν υπάρχει ανάγκη για κοινούς κανονισμούς της ΕΕ, προσθέτοντας ότι «κάθε χώρα πρέπει να είναι υπεύθυνη για τη δική της δραστηριότητα».
Την ανησυχία τους εξέφρασαν ακόμη ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών που επίσης συμμετείχαν στη συνεδρίαση. Ο Ιταλός υπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση της χώρας του θα πραγματοποιήσει «μια υπεύθυνη παύση για προβληματισμό, όπως άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν κάνει».
Τα τεστ αντοχής είχαν ανακοινωθεί από τον ευρωπαίο Επίτροπο για την ενέργεια Γκίντερ Έτινγκερ για να εξακριβωθεί εάν και κατά πόσον οι 143 πυρηνικοί αντιδραστήρες στην ΕΕ Ένωσης θα μπορούσαν να αντέξουν μια κρίση. Ωστόσο, διπλωμάτες δήλωσαν ότι αρκετά κράτη μέλη ήταν αναστατωμένα γιατί κανείς δεν ήξερε πώς θα γίνουν και πώς θα λειτουργήσουν αυτές οι δοκιμές, που έχουν προγραμματιστεί για το δεύτερο εξάμηνο του 2011.
Σημειώνεται ότι τα πρότυπα πυρηνικής ασφάλειας εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των επιμέρους κρατών, όχι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Εντωμεταξύ, η Greenpeace ανέφερε τη Δευτέρα ότι σχεδόν οι μισοί πυρηνικοί αντιδραστήρες της Ευρώπης προκαλούν ανησυχίες για την ασφάλειά τους. «Η Ευρώπη πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι δεν χρειάζεται ένας μεγάλος σεισμός για να προκαλέσει μια πυρηνική κρίση. Σχεδόν οι μισοί αντιδραστήρες στην Ευρώπη είναι αντικείμενο ιδιαίτερης ανησυχίας», διευκρίνισε ο σύμβουλος πυρηνικής πολιτικής της Greenpeace Γιαν Χάβερκαμπ.
Η οργάνωση εξέφρασε επίσης τον σκεπτικισμό της, σημειώνοντας πως τα προταθέντα από την Ευρωπαϊκή Ένωση τεστ αντοχής για τους πυρηνικούς αντιδραστήρες δεν θα ήταν «τίποτα περισσότερο από ένα φύλλο συκής, για να γίνεται η δουλειά ως συνήθως».
(Αναδημοσίευση από in.gr)