Για έκθεση σε ραδιενέργεια ελέγχονται εκατοντάδες Ιάπωνες
Ενώ η βορειοανατολική Ιαπωνία μετρά τις πληγές της, οι εκατοντάδες κάτοικοι που απομακρύνθηκαν από τη Φουκουσίμα μετά την έκρηξη στον πυρηνικό αντιδραστήρα Daiichi 1 ελέγχονται για πιθανή έκθεση σε ραδιενέργεια.
Η διαταγή εκκένωσης διευρύνθηκε προληπτικά ώστε να καλύπτει 20 χλμ. γύρω από τον αντιδραστήρα, αν και η κυβέρνηση διαβεβαιώνει πως η διαρροή ραδιενέργειας βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα. Οι επιστήμονες εμφανίζονται καθησυχαστικοί, λέγοντας πως «δεν ζούμε δεύτερο Τσέρνομπιλ».
Τους περίπου τρομαγμένους 90.000 κατοίκους που έχουν απομακρυνθεί από τις γύρω περιοχές ελέγχει ειδικό προσωπικό στα κέντρα εκκένωσης. Για όσους υπάρχουν ενδείξεις πως μπορεί να έχουν μολυνθεί, προβλέπεται διαχωρισμός από τους υπόλοιπους και μεταφορά τους σε ξεχωριστούς καταυλισμούς.
*Φόβοι για χιλιάδες νεκρούς μετά την καταστροφή
*Ομάδες διασωστών από το εξωτερικό φτάνουν στη χώρα
Παράλληλα, τα συνεργεία μοιράζουν ιώδιο σε όσους έμεναν κοντά στη μονάδα και μπορεί να έχουν εκτεθεί. Το ιώδιο βοηθά στην προστασία κατά του καρκίνου του θυρεοειδούς.
Την ίδια στιγμή τα σωστικά συνεργεία βρίσκονται αντιμέτωπα με τιτάνιες προκλήσεις ενώ η διεθνής κοινότητα στέλνει ομάδες για να βοηθήσουν στις έρευνες για τους επιζώντες. Οι πρώτες ομάδες έχουν ήδη φτάσει στην Ιαπωνία.
Η κυβέρνηση έχει ζητήσει από τους πολίτες να περιορίσουν κατά το δυνατόν τη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος, φοβούμενη ενεργειακές ελλείψεις.
Σημαντικό μέρος των ενεργειακών αναγκών της Ιαπωνίας καλύπτεται από τους πυρηνικούς σταθμούς ενέργειας, αλλά η έκρηξη στη Φουκουσίμα ενδέχεται να μειώσει (και λόγω πιθανών προληπτικών μέτρων στους υπόλοιπους σταθμούς) την εγχώρια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Η έκρηξη προκάλεσε φόβους για τήξη του πυρήνα, όμως οι ειδικοί λένε ότι οι εικόνες που προβλήθηκαν υποδηλώνουν πως εκλύθηκε στην ατμόσφαιρα μικρή ποσότητα ραδιενέργειας.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε από τη Γενεύη ότι ο κίνδυνος για την υγεία από τη διαρροή ραδιενέργειας στην Ιαπωνία φαίνεται ότι είναι «σχετικά μικρός». Ωστόσο, υποσχέθηκε ότι οι ειδικοί του είναι έτοιμοι να βοηθήσουν τις ιαπωνικές αρχές, αν αυτό καταστεί αναγκαίο.
H ιαπωνική υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας ανέφερε το Σάββατο πως η σοβαρότητα του περιστατικού αξιολογείται χαμηλότερα από εκείνη των ατυχημάτων του Τσέρνομπιλ το 1986 και της Πενσιλβάνια το 1979.
Στη διεθνή κλίμακα για περιστατικά που αφορούν πυρηνική ενέργεια και ραδιενέργεια (INES), από το 1 μέχρι το 7, η έκρηξη στη Φουκοσίμα αξιολογείται με 4. Το ατύχημα στο Three Mile Island στην Πενσιλβάνια (1979) αξιολογείται με 5 και εκείνο στο Τσέρνομπιλ με 7.
(Αναδημοσίευση από in.gr)