Ρήγμα 300 χιλιομέτρων στο βυθό άνοιξε ο σεισμός στην Ιαπωνία

Η δόνηση των 8,9 βαθμών που χτύπησε την Ιαπωνία ήταν ο πέμπτος ισχυρότερος σεισμός στη Γη από το 1900, εκτιμούν επιστήμονες της αμερικανικής γεωλογικής υπηρεσίας. Το αποτέλεσμα της τεκτονικής μετατόπισης ήταν η δημιουργία ρήγματος μήκους 300 χιλιομέτρων, ανακοίνωσαν. Στην επιφάνεια της θάλασσας, μια παράξενη δίνη διαμέτρου εκατοντάδων μέτρων ακολούθησε το τσουνάμι που σάρωσε τις ακτές.

Ο σεισμός στη βορειοανατολική Ιαπωνία προκλήθηκε από τον ίδιο μηχανισμό που δημιούργησε το φονικό τσουνάμι της Σουμάτρας το 2004 και το σεισμό της Χιλής πέρυσι: το άκρο μιας τεκτονικής πλάκα βυθίστηκε απότομα κάτω από τη γειτονική της, παραμορφώνοντας το γήινο φλοιό.

Η Ιαπωνία διέτρεχε και διατρέχει υψηλό κίνδυνο, δεδομένου ότι βρίσκεται στον λεγόμενο Δακτύλιο της Φωτιάς: ένα τόξο σεισμικών και ηφαιστειακών ζωνών γύρω από τον Ειρηνικό, πάνω από τα όρια των τεκτονικών πλακών, στο οποίο εκδηλώνεται το 90% όλων των σεισμών στον πλανήτη.

«Η ενέργεια που απελευθερώθηκε από αυτόν τον σεισμό ισοδυναμεί σχεδόν με την παγκόσμια κατανάλωση ενέργειας σε διάστημα ενός μήνα» ανέφερε στο Associated Press o Μπράιαν Ατγουότερ, επιστήμονας της αμερικανικής γεωλογικής υπηρεσίας (USGS).

Περισσότεροι από 80 μετασεισμοί μεγέθους άνω των 5 βαθμών καταγράφηκαν μετά την κύρια δόνηση. Η σεισμολόγος της USGS Λούσι Τζόουνς ανέφερε ότι ένας γνωστός της, ο οποίος έτυχε να βρίσκεται στο Τόκιο για μια συνάντηση, σχετικά με το σχεδιασμό των αρχών για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων τσουνάμι, παρατήρησε ότι το ταρακούνημα μετά τον κύριο σεισμό διήρκεσε πάνω από πέντε λεπτά.

Στις ΗΠΑ, σεισμολόγοι ανακοίνωσαν ότι ο σεισμός εκδηλώθηκε λιγότερο από 10 χιλιόμετρα κάτω από τον βυθό του ωκεανού, σε απόσταση περίπου 130 χιλιομέτρων από τις ακτές. Δημιούργησε ρήγμα στο βυθό σε μήκος 300 χιλιομέτρων –μήκος μεγαλύτερο από την ακτογραμμή της πολιτείας της Ουάσινγκτον, είπε ο γεωφυσικός Πολ Έρλε της USGS.

Δίνη και αντιδραστήρες

Έξω από την πόλη Οαράι της βορειοανατολικής Ιαπωνίας, ελικόπτερο βιντεοσκόπησε μια τεράστια δίνη στην επιφάνεια της θάλασσας. Στην άκρη της διακρίνεται ένα μικρό σκάφος να περιδινείται απότομα, χωρίς να είναι σαφές αν υπήρχαν επιβαίνοντες.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και βίντεο που έχουν συγκεντρωθεί τα τελευταία χρόνια, οι δίνες δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο έπειτα από τσουνάμι.

Οι δίνες «είναι πολύ εμφανείς και τρομακτικές» είπε στο LIveScience η Ρουθ Λούντουιν, τέως σεισμολόγος του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον στο Σιάτλ. « Προφανώς, υπάρχει πολύ νερό που πηγαινοέρχεται και αλληλεπιδρά με το σχήμα [του πυθμένα], τη βαθυμετρία, κοντά στις ακτές» εξήγησε.

Όπως αναφέρει το Reuters, το κλείσιμο τεσσάρων πυρηνικών εργοστασίων μετά το σεισμό στην Ιαπωνία καταδεικνύει ότι οι εφεδρικές γεννήτριες στους πυρηνικούς αντιδραστήρες των ΗΠΑ είναι ανεπαρκείς.

«Δεν πιστεύουμε ότι οι προδιαγραφές ασφάλειας για τους αντιδραστήρες των ΗΠΑ είναι επαρκείς για την προστασία του κοινού σήμερα» είπε στο πρακτορείο ο Έντουιν Λάιμαν, αρμόδιος για θέματα παγκόσμιας ασφάλειας στην έγκριτη ‘Ένωση Ανήσυχων Επιστημόνων (UCS) των ΗΠΑ.

Στην επαρχία του Φουκουσίμα, βόρεια του Τόκιο, η δόνηση έθεσε εκτός λειτουργίας τα εφεδρικά συστήματα ψύξης στο τοπικό πυρηνικό εργοστάσιο, τα οποία αποτρέπουν την τήξη του πυρήνα του αντιδραστήρα τροφοδοτώντας τον με κρύο θαλασσινό νερό.

Η Tokyo Electric, η εταιρεία που διαχειρίζεται το σύστημα, διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος διαρροής ραδιενέργειας, παραδέχτηκε όμως αργότερα ότι ο σεισμός προκάλεσε επικίνδυνη αύξηση της πίεσης στον αντιδραστήρα 1 του εργοστασίου.

Το βράδυ της Παρασκευής ώρα Ελλάδας, τα κύματα του τσουνάμι συνεχίζουν την πορεία τους στον Ειρηνικό, αν και οι ζημιές που προκάλεσαν στη Χαβάη δεν ήταν σημαντικές. Σε επιφυλακή τέθηκαν ακόμα και οι δυτικές ακτές των ΗΠΑ.

Δύο ημέρες νωρίτερα, η ίδια περιοχή της Ιαπωνίας ταρακουνήθηκε από δόνηση 7,2 βαθμών. Όπως αποδεικνύεται εκ των υστέρων, επρόκειτο για προσεισμό, ανέφερε ο γεωφυσικός της USGS Νταγκ Γκίβεν.

(Αναδημοσίευση από in.gr)

Comments are closed.