Παγκόσμια αγωνία για τη Λιβύη. «Δεν φεύγω» επιμένει ο Καντάφι – Οι ΗΠΑ προσεγγίζουν την αντιπολίτευση
Στον έλεγχο των αντικαθεστωτικών δυνάμεων περνά μετά την ανατολική Λιβύη η πόλη Ζαουίγια, 50 χιλιόμετρα δυτικά της Τρίπολης. Ο Μουαμάρ Καντάφι μιλά σε σερβικό τηλεοπτικό δίκτυο, διαμηνύοντας ότι δεν φεύγει και επαναλαμβάνει ότι πίσω από την εξέγερση βρίσκεται η Αλ Κάιντα και ξένες δυνάμεις. Την ίδια ώρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να έλθουν σε επαφή με αντικαθεστωτικούς και «να προσφέρουν κάθε είδους βοήθεια». Οι επικεφαλής της εξέγερσης έχουν δημιουργήσει ήδη στη Βεγγάζη ένα «ανεξάρτητο εθνικό συμβούλιο», προετοιμάζοντας την επόμενη ημέρα…
Ένοπλοι άνδρες, μέλη των αντικυβερνητικών δυνάμεων της Λιβύης, έχουν υπό τον έλεγχό τους την πόλη Ζαουίγια, η οποία βρίσκεται περίπου 50 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας Τρίπολης και αποτέλεσε τις προηγούμενες ημέρες θέατρο σφοδρών συγκρούσεων.
Η κόκκινη, πράσινη και μαύρη σημαία, σύμβολο της εξέγερσης εναντίον του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, κυματίζει από ένα κτίριο στο κέντρο της πόλης. «Αυτή είναι η επανάστασή μας» φώναζαν την Κυριακή εκατοντάδες άνθρωποι, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Reuters.
Οι αρχές της Λιβύης μετέφεραν μία ομάδα ξένων δημοσιογράφων στη Ζαουίγια για να τους δείξουν ότι οι δυνάμεις που παραμένουν πιστές στον Καντάφι εξακολουθούν να ελέγχουν την πόλη, όμως όταν οι δημοσιογράφοι έφτασαν στην πόλη διαπίστωσαν το αντίθετο.
Ένας γιατρός σε μία αυτοσχέδια κλινική που δημιουργήθηκε σε ένα τζαμί της πόλης δήλωσε ότι τις τελευταίες τρεις ημέρες 24 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις με τις φιλικυβερνητικές δυνάμεις, ενώ ένα μικρό πάρκο δίπλα στην κεντρική πλατεία έχει μετατραπεί σε νεκροταφείο.
Οι δυνάμεις του Καντάφι έχουν επιχειρήσει αρκετές φορές να εισβάλουν για να ανακαταλάβουν την πόλη, ωστόσο οι αντικαθεστωτικοί αντιστέκονται.
Καντάφι: «Δεν φεύγω»
Ο Μουαμάρ Καντάφι έδωσε την Κυριακή συνέντευξη σε σερβικό τηλεοπτικό δίκτυο, διαμηνύοντας ότι δεν πρόκειται να φύγει και επαναλαμβάνοντας ότι πίσω από την εξέγερση βρίσκεται το τρομοκρατικό δίκτυο της Αλ Κάιντα και ξένες δυνάμεις.
Ο Καντάφι επέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις κυρώσεις κατά της Λιβύης -«το Συμβούλιο δεν μπορεί να δει ότι η Τρίπολη είναι ασφαλής» φέρεται να δήλωσε σε δημοσιογράφους του τηλεοπτικού σταθμού του Βελιγραδίου, Pink, από το γραφείο του στην Τρίπολη.
Εν τω μεταξύ, πληροφορίες από την Τρίπολη αναφέρουν ότι μπροστά στις τράπεζες σχηματίστηκαν την Κυριακή μεγάλες ουρές από πολίτες που θέλησαν να κάνουν ανάληψη το βοήθεια των 500 διναρίων (περίπου 300 ευρώ) που τους υποσχέθηκε ο Καντάφι.
«Λυπάμαι που το λέω, αλλά υπάρχουν πλήθη μπροστά στις τράπεζες στην Τρίπολη» δήλωσε κάτοικος.
Οι ΗΠΑ προσφέρουν βοήθεια στους αντικαθεστωτικούς
Η Χίλαρι Κλίντον δήλωσε την Κυριακή πως οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να επικοινωνήσουν με τις αντιπολιτευόμενες ομάδες που προσπαθούν να συγκροτήσουν μία μετά Καντάφι κυβέρνηση στην ανατολική Λιβύη, και να «προσφέρουν κάθε είδους βοήθεια».
«Προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε με πολλούς διαφορετικούς Λίβυους στα ανατολικά καθώς η επανάσταση προχωρεί επίσης δυτικά. Είναι πολύ νωρίς να δούμε πώς αυτό θα εξελιχθεί» δήλωσε η Κλίντον στους δημοσιογράφους προτού αναχωρήσει από την Ουάσινγκτον για τη Γενεύη προκειμένου να διαβουλευθεί με συμμάχους των ΗΠΑ για την κρίση στη Λιβύη.
Την Κυριακή έγινε επίσης γνωστό ότι ο Βρετανός πρώην πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ επικοινώνησε δύο φορές τηλεφωνικά με τον Μουάμαρ Καντάφι με στόχο να τον πείσει να σταματήσει τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων.
Ερωτηθείς σχετικά από το BBC, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ διευκρίνισε ότι ο Μπλερ είχε ενημερώσει τη βρετανική κυβέρνηση για τις τηλεφωνικές του συνδιαλέξεις με τον συνταγματάρχη Καντάφι. Επισήμανε, πάντως, ότι η κυβέρνηση ενημερώθηκε μετά τις συνομιλίες και όχι πριν. «Δεν θα αρχίσουμε να διαπραγματευόμαστε με τον συνταγματάρχη Καντάφι» υπογράμμισε ο Χέιγκ.
Κινήσεις για μεταβατική κυβέρνηση
Οι ηγέτες της εξέγερσης στη Λιβύη έχουν δημιουργήσει ένα μεταβατικό «ανεξάρτητο Εθνικό Συμβούλιο», το οποίο θα εκπροσωπεί τις πόλεις που έχουν περιέλθει στον έλεγχο των αντικαθεστωτικών, όπως ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπος του συμβουλίου, διευκρινίζοντας πως η σύνθεση του εκτελεστικού αυτού οργάνου είναι ακόμα υπό συζήτηση.
«Η δημιουργία ενός ανεξάρτητου Εθνικού Συμβουλίου ανακοινώθηκε σε όλες τις πόλεις της Λιβύης που έχουν απελευθερωθεί από την επανάσταση της 17ης Φεβρουαρίου» δήλωσε ο Αμπντελχαφέζ Γόκα σε συνέντευξη Τύπου από τη Βεγγάζη, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης και προπύργιο της εξέγερσης.
Το συμβούλιο είναι «το πρόσωπο της Λιβύης στη διάρκεια της μετάβασης», επεσήμανε, προσθέτοντας ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με θέμα τη σύνθεση και τις λειτουργίες του νέου αυτού οργάνου.
Το Σάββατο ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μουστάφα Άμπντελ Τζαλίλ, που παραιτήθηκε την προηγούμενη Δευτέρα, είχε δηλώσει στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα ότι θα σχηματιστεί μία μεταβατική κυβέρνηση, η οποία θα κυβερνά τη χώρα μέχρι τη διεξαγωγή εκλογών.
«Ο κ. Μουστάφα είναι στο πλευρό της επανάστασης, προεδρεύει του συμβουλίου στην πόλη Μπάιντα. Είμαστε σε επαφή με όλες τις απελευθερωμένες πόλεις για τη δημιουργία του Συμβουλίου αυτού», δήλωσε ο εκπρόσωπος, όταν ρωτήθηκε για το ρόλο του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης στη σύσταση αυτού του προσωρινού εκτελεστικού οργάνου.
«Κάθε πόλη, απελευθερωμένη ή όχι, θα ερωτηθεί για το σχηματισμό του» διαβεβαίωσε ο Αμπντελχαφέζ Γόκα.
«Τα συμβούλια κάθε πόλης λειτουργούν και δεν τίθεται θέμα να μοιραστεί η Λιβύη σε βορρά, νότο, δύση ή ανατολή, ή σε φυλετική βάση. Το Συμβούλιο είναι στη Βεγγάζη, γιατί είναι μια απελευθερωμένη πόλη» προσέθεσε επαναβεβαιώνοντας πως η Τρίπολη είναι η πρωτεύουσα της Λιβύης.
«Οι υπόλοιπες περιοχές της Λιβύης θα απελευθερωθούν από το λιβυκό λαό» είπε, απορρίπτοντας «κάθε εξωτερική ανάμιξη ή στρατιωτική επιχείρηση». «Βασιζόμαστε στο στρατό για να απελευθερώσουμε την Τρίπολη» τόνισε.
(Αναδημοσίευση από BHMAοnline)