Wikileaks: Ο αμερικανός πρέσβης για τις απόψεις Χρυσοχοίδη για τρομοκρατία – λαθρομετανάστες «Είπε ωμά: Η ΕΥΠ είναι ένα τίποτα…»

Τον χαρακτηρισμό ότι «η ΕΥΠ είναι ένα τίποτα…» και ότι «είναι επικίνδυνη για την εθνική ασφάλεια» χρησιμοποίησε απερίφραστα ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κατά την τρίτη στη σειρά συνάντησή του με τον τότε Αμερικανό πρεσβευτή Ντάνιελ Β. Σπέκχαρντ, στο πρώτο τρίμηνο της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου.

Στην ίδια συνάντηση (22 Ιανουαρίου 2010), ο ίδιος είχε πληροφορήσει τον κ. Σπέκχαρντ ότι «η αστυνομία γνωρίζει τις ταυτότητες σχεδόν όλων των μελών των υπαρχουσών τρομοκρατικών-αναρχικών οργανώσεων, αλλά της λείπουν επαρκή στοιχεία για τη σύλληψη και φυλάκισή τους…». Επανέλαβε δε προηγούμενους ισχυρισμούς του, ότι «υπάρχουν δεσμοί μεταξύ ορισμένων εγχώριων τρομοκρατικών ομάδων με τη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν…».

Τα παραπάνω αποτελούν χαρακτηριστικά αποσπάσματα του περιεχομένου ενός από τα τρία πρώτα δημοσιοποιούμενα διπλωματικά τηλεγραφήματα της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, από εκείνα που διέρρευσαν από το WikiLeaks.

Τα τηλεγραφήματα δημοσιεύτηκαν χθες το απόγευμα στην ηλεκτρονική έκδοση της συνεργαζόμενης με το WikiLeaks βρετανικής εφημερίδας «Guardian», πριν αναρτηθούν στο ημερήσιο «μενού» του φακέλου Cablegate, στην ηλεκτρονική διεύθυνση wikileaks.ch κατά την ακολουθούμενη τις τελευταίες μέρες πρακτική δημοσιεύσεων, όπως επιβεβαίωσε χθες με σχετική δήλωσή του ο συνιδρυτής του ιστότοπου Τζούλιαν Ασάνζ.

Τρία τηλεγραφήματα

Και τα τρία τηλεγραφήματα φέρουν την υπογραφή του πρώην Αμερικανού πρεσβευτή στην Αθήνα Ντάνιελ Β. Σπέκχαρντ, ο οποίος στις αναφορές του επεσήμαινε, με καθαρόαιμο αγγλοσαξονικό …φλέγμα, το «φιλόδοξο σχέδιο αναδιοργάνωσης και ενεργοποίησης» όλων των ελληνικών μηχανισμών ασφαλείας.

Οι αναφορές του (Δεκέμβριος 2009, Ιανουάριος και Φεβρουάριος 2010) απηχούν ξεκάθαρα με πόσο «καλό μάτι» η Ουάσιγκτον είχε δει τις επιλογές της φρέσκιας ακόμα κυβέρνησης Παπανδρέου.

Ειδικά στο δεύτερο κατά χρονολογική σειρά τηλεγράφημα (02ATHENS57), με ημερομηνία 29 Ιανουαρίου 2010 και διαβαθμισμένο ως NOFORN (όχι για τα μάτια ξένων), ο κ. Σπέκχαρντ γίνεται σχεδόν …στοργικός για τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, επιβεβαιώνοντας εμμέσως πλην σαφώς πόσο «αγαπημένο παιδί των Αμερικανών» είναι ο τέως υπουργός Προστασίας του Πολίτη: η αναφορά του εκθέτει το περιεχόμενο 45λεπτης συνάντησης Χρυσοχοΐδη-Σπέκχαρντ στην Κατεχάκη, στις 22 Ιανουαρίου 2010, «την τρίτη μιας σειράς συναντήσεων, ώστε ο πρεσβευτής να πληροφορηθεί από ανώτατους Ελληνες αξιωματούχους σχετικά με την αύξουσα αναδιοργάνωση των υπηρεσιών ασφαλείας, πληροφοριών και επιβολής του νόμου στην Ελλάδα κάτω από την ομπρέλα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, το οποίο δημιουργήθηκε μετά την εκλογή της κεντροαριστερής κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ τον Οκτώβριο του 2009. Η συνάντηση αυτή είχε σκοπό την απόκτηση μιας αναφοράς προόδου για το φιλόδοξο σχέδιο που ο Χρυσοχοΐδης είχε συζητήσει με τον πρεσβευτή σε προηγούμενη συνάντησή τους, στις 12 Νοεμβρίου 2009». Στη συνάντηση ο κ. Σπέκχαρντ συνοδευόταν από το «νο2» της πρεσβείας και τρεις ακόμα εξειδικευμένους ανώτατους αξιωματούχους ασφαλείας. Ο κ. Χρυσοχοΐδης τούς δέχτηκε μόνος του.

Με την ευκαιρία, λοιπόν, ο κ. Χρυσοχοΐδης τους ενημέρωσε και για τη συνάντηση που είχε μόλις την προηγουμένη με τον Αμερικανό υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας, στο περιθώριο της διεθνούς διάσκεψης στο Τολέδο, όπου οι χώρες της Ε.Ε. είχαν επαναδεσμευτεί στην απόφασή τους να μοιράζονται πληροφορίες σχετικά με την τρομοκρατία και μεταξύ τους και με τις ΗΠΑ: Στο τηλεγράφημα καταγράφεται η επισήμανσή του ότι «είναι μάταιο κάθε χώρα να συγκεντρώνει τεράστιες ποσότητες πληροφοριών και να μη μοιράζεται όλο αυτό τον όγκο των δεδομένων, ώστε να υπάρξουν αποτελέσματα».

Εθαψε την ΕΥΠ

Στο ίδιο μοτίβο, ο κ. Χρυσοχοΐδης «έθαψε» αγρίως στους Αμερικανούς την ΕΥΠ. Ο κ. Σπέκχαρντ επικαλείται τα λεγόμενά του: «Είπε ωμά, “Η ΕΥΠ είναι ένα τίποτα”. Δεν υπηρετεί την αποστολή της να προστατεύει την Ελλάδα και στην πραγματικότητα είναι επικίνδυνη για την εθνική ασφάλεια εξαιτίας των πολλών ελλείψεών της, μία από τις σπουδαιότερες των οποίων είναι ότι αποτελεί συνδικαλιζόμενη δύναμη εργαζομένων. Ως αποτέλεσμα, δήλωσε ο Χρυσοχοΐδης, σκοπεύει να “την κατεδαφίσει και να την ξανακτίσει”, μέσω ενός νομοσχεδίου που τώρα βρίσκεται στη διαδικασία σύνταξής του» (σ.σ. ουδέν σχετικό έχει νομοθετηθεί).

Σε σχετικές ερωτήσεις των Αμερικανών πώς προτίθεται η Ελλάδα να ανακόψει το κύμα λαθρομετανάστευσης, αλλά και το τράφικο παιδικής εργασίας και πορνείας προς την Ευρώπη μέσω της επικράτειάς της, ο κ. Χρυσοχοΐδης -λίγο πριν τερματίσει βιαστικά τη συνάντηση, επειδή τον ζητούσαν επειγόντως στο Μαξίμου- έδωσε υποσχέσεις. Οτι «οι ελληνικές αρχές προσπαθούσαν να ανακόψουν τη ζήτηση προς τα δίκτυα διακίνησης κλείνοντας τα σημεία εξόδου προς την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των λιμένων της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας. Η Ελλάδα επίσης επιδίωκε να χαράξει μία γραμμή στο ανατολικό Αιγαίο, αλλά χρειαζόταν τη στήριξη της Τουρκίας».

Ο Αμερικανός πρεσβευτής παραθέτει επίσης τα λεγόμενα του κ. Χρυσοχοΐδη σχετικά «με την εγχώρια τρομοκρατία»: Οτι «η αστυνομία γνωρίζει τις ταυτότητες σχεδόν όλων των μελών των υπαρχουσών τρομοκρατικών-αναρχικών οργανώσεων, αλλά της λείπουν επαρκή στοιχεία για τη σύλληψη και φυλάκισή τους. Ανέφερε το πρόσφατο παράδειγμα βομβιστικής επίθεσης στη Λεωφόρο Συγγρού, λέγοντας ότι η αστυνομία γνωρίζει ποιοι ήταν οι δράστες, αλλά δεν έχει αδιάσειστα στοιχεία να κινηθεί εναντίον τους». Εξέφρασε δε την αισιόδοξη εκτίμηση ότι «κάνει καλά τη δουλειά της» η νεοσυσταθείσα ειδική ομάδα, επανδρωμένη με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και της ΕΥΠ. Επίσης, αντέδρασε θετικά στην πρόταση του πρεσβευτή να δημιουργηθεί τοπική αντιτρομοκρατική ομάδα εργασίας, την οποία, από ελληνικής πλευράς, θα αποτελούσαν αξιωματούχοι της αστυνομίας και της ΕΥΠ και άνδρες του FBI και άλλοι αξιωματούχοι της πρεσβείας από πλευράς ΗΠΑ».

Εβδομάδες πριν, στις 4 Δεκεμβρίου 2009, ο κ. Σπέκχαρντ σε άλλο, απόρρητο τηλεγράφημα (04ATHENS1685), ενημέρωνε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι «η νέα ελληνική κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει τοποθετήσει ψηλά στην ατζέντα της μεταρρυθμίσεις στην πολιτική της για τη μετανάστευση και το άσυλο». Αναφέρει επίσης: «Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και το υπουργικό του συμβούλιο είναι άκρως ενημερωμένοι για τις διατυπωθείσες επικρίσεις εναντίον των διαδικασιών απόκτησης ασύλου και των κέντρων κράτησης μεταναστών, από πλευράς οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η νέα ελληνική στρατηγική περιλαμβάνει όχι μόνο μεταρρυθμίσεις σε επίπεδο εσωτερικής πολιτικής, αλλά επίσης “εξευρωπαϊσμό” του θέματος της αντιμετώπισης της μετανάστευσης: άσκηση πίεσης στην Ε.Ε. να παράσχει μεγαλύτερη υποστήριξη στην ασφάλεια των συνόρων, έκκληση προς την Τουρκία να καταστείλει το δουλεμπόριο στο Αιγαίο και να δεχτεί πίσω όσους απελαύνονται και αναπροσδιορισμό της συμφωνίας του Δουβλίνου ΙΙ, που επιφορτίζει την Ελλάδα με την ευθύνη για όλους τους μετανάστες που μπαίνουν στην Ευρώπη μέσω των συνόρων της». Ο Αμερικανός πρεσβευτής διατυπώνει σχετικά αμφιβολίες για την επιτυχία των ελληνικών σχεδίων.

Στο τρίτο τηλεγράφημα (UNCLASATHENS59), την 1η Φεβρουαρίου 2010, ο κ. Σπέκχαρντ αναφέρεται σε συζήτησή του με τον (νέο ακόμα τότε) αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Λευτέρη Οικονόμου, που του παραπονιόταν για τις δυσκολίες της αναδιοργάνωσης των ελληνικών υπηρεσιών ασφαλείας: Ο Οικονόμου διαβεβαίωνε πως «η εσωτερική τρομοκρατία αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την αστυνομία και προέβλεπε ότι οι κυριότερες τρομοκρατικές οργανώσεις θα εξαρθρώνονταν στο σχετικά άμεσο μέλλον».

Ως προς το θέμα της μετανάστευσης, ο Οικονόμου παραπονιόταν ότι «το μεγαλύτερο πρόβλημα υφίσταται κατά μήκος των ανατολικών ελληνικών συνόρων, αφού η Τουρκία δεν επιδίδεται σε κάποια ουσιαστική προσπάθεια να ανακόψει το ρεύμα των παράνομων μεταναστών και μέσω των χερσαίων και μέσω των θαλάσσιων συνόρων».

Ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. διατύπωσε επίσης και την επί μακρόν παγιωμένη στα αστυνομικά μυαλά άποψη ότι οι ομάδες της ακροαριστεράς αποτελούν «αίθουσα αναμονής» για τη γένεση μελλοντικών τρομοκρατών και μελών οργανωμένου εγκλήματος. Ακόμα, είχε καταδικάσει τον εμπρησμό του κτηρίου της συναγωγής στα Χανιά. *

(Αναδημοσίευση από Ελευθεροτυπία)

Comments are closed.