Κερατέα: ΜΑΤωμένα Χριστούγεννα

«Ζούμε μια δημοκρατική χούντα», έλεγε Σάββατο βράδυ ένας ανήλικος κάτοικος Κερατέας στα οδοφράγματα της λεωφόρου Λαυρίου, στον κόμβο Βιομηχανικού Πάρκου, όπου συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες και οι οδομαχίες για να μην περάσει ο ΧΥΤΑ.

Η αστυνομία το προηγούμενο βράδυ απομακρύνθηκε από τον κόμβο. Προτού όμως αποχωρήσει, συνέβησαν τα ακόλουθα: τα εκατοντάδες μπουκάλια νερού που είχαν αφήσει κατά την άτακτη φυγή τους οι κάτοικοι, τρύπησαν. Το CD player που έπαιζε χριστουγεννιάτικα και λαϊκά τραγούδια εξαφανίστηκε, ενώ το χριστουγεννιάτικο δέντρο που είχαν στολίσει στον δρόμο, όχι απλώς αποκαθηλώθηκε, αλλά πριονίστηκε (!) στα δύο.

Κατά τ’ άλλα, οι αστυνομικοί έκαναν χρήση πλαστικών σφαιρών από καουτσούκ, κατέβασαν τα παντελόνια ενός συλληφθέντος, χτύπησαν γι’ άλλη μια φορά ηλικιωμένους ανθρώπους και φώναζαν «χούντα, ρε» στον κόσμο που έτρεχε να σωθεί. Οι κάτοικοι τόσο της Κερατέας όσο και όμορων δήμων επιμένουν: «Οχι ΧΥΤΑ στο Οβριόκαστρο. Οχι στο κράτος των εργολάβων. Οχι στο κράτος της παρανομίας».

Η Κερατέα ζει υπό καθεστώς κατοχής. Εκατοντάδες αστυνομικοί έχουν αποκλείσει όλους τους δρόμους που οδηγούν στο Οβριόκαστρο. Οι δυνάμεις τους αριθμούν κάπου τους 2.000 αστυνομικούς. Παντού υπάρχουν αστυνομικά μπλόκα. Για να περάσεις: μίνι ανάκριση, φακοί στο πρόσωπο, επίδειξη ταυτότητας, επιβεβαίωση στοιχείων και ψάξιμο τόσο του Ι.Χ. όσο και των επιβατών. Οι κάτοικοι όμως επιμένουν. Ούτε για εορτασμό γενεθλίων δεν απομακρύνονται. Η τούρτα που έσβησε νεαρός διαδηλωτής μπροστά στα ΜΑΤ έγραφε: «Οσες πέτρες έριξες, διπλά να είναι τα χρόνια σου».

Κυνηγητό

Το βράδυ του Σαββάτου ξεκίνησαν οι διμοιρίες με τις κλούβες και την «αύρα» να κατηφορίζουν με προορισμό τον κόμβο όπου βρίσκονταν χιλιάδες κάτοικοι. Από μεγάφωνα τους φώναζαν: «Είναι εντολή εισαγγελέα να πάτε πίσω στο χωριό. Γυρίστε σπίτια σας». Μέχρι και τον κόμβο, ο κόσμος υποχωρούσε ειρηνικά, αλλά φώναζε πίσω στο μεγάφωνο… και τα φερέφωνά του: «Με περισσότερο πάθος απαιτεί ο Πάγκαλος και ο Μπόμπολας να δίνετε τα προστάγματα». Από το Σάββατο βρίσκεται στην περιοχή και ο Ερυθρός Σταυρός: το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών Διασωστών και Ναυαγοσωστών, συγκεκριμένα, που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Δήμου Κερατέας για την περίθαλψη τόσο των πολιτών όσο και των αστυνομικών και δημοσιογράφων.

Κατά την επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων, χιλιάδες άνθρωποι άρχισαν να τρέχουν προς τα πίσω πανικόβλητοι. Απλοί άνθρωποι, ηλικιωμένοι και μικρά παιδιά. Κάποιοι με τα κατοικίδιά τους. Ομως η αστυνομία δεν είχε πει ακόμα την τελευταία της λέξη. Τουλάχιστον δύο διμοιρίες ΜΑΤ βρίσκονταν κρυμμένες στα χωράφια και επιτέθηκαν στους πολίτες από μπροστά. Ο κόσμος παγιδεύτηκε. Οι νεότεροι, τουλάχιστον, μπόρεσαν και πήδηξαν πάνω από τις προστατευτικές μεταλλικές μπάρες της λεωφόρου, κουτρουβάλησαν όπως όπως στην απότομη κατηφόρα και χάθηκαν στο σκοτάδι, μέσα στα χωράφια με τις ελιές. Από πάνω τους, βέβαια, βροχή τα δακρυγόνα και τα χημικά, που προκαλούν πανικό και αίσθημα εμετού. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία όμως δεν μπορούσαν ούτε να πηδήξουν ούτε να τρέξουν. Αλλά και να μπορούσαν, ήταν περικυκλωμένοι. Ασφυκτιούσαν και καλούσαν σε βοήθεια. Αλλοι πήγαιναν προς τα πίσω, άλλοι προς τα μπρος και όλη την ώρα συγκρούονταν μεταξύ τους.

Οπως ο παίκτης του μπάσκετ χτυπά τα χέρια όλων όσοι κάθονται στον πάγκο μόλις βγαίνει αλλαγή, έτσι και οι αστυνομικοί έτρεχαν χτυπώντας με δύναμη τα κεφάλια μεγάλων σε ηλικία ανθρώπων, που βρίσκονταν εκεί και προσπαθούσαν να γλιτώσουν. Το μοναδικό τους «έγκλημα»: ότι θέλουν να διατηρήσουν την αξιοπρέπειά τους, την ποιότητα της ζωής τους και το μέλλον των παιδιών τους. «Θάβετε σαν σκουπίδι το αίσθημα της αξιοπρέπειας και της δημοκρατίας αυτού του τόπου», είπε την Κυριακή το πρωί σε συγκεντρωμένο πλήθος ο μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, Νικόλαος.

Δυο συλλήψεις

Στην αστυνομική έφοδο του Σαββάτου συνελήφθησαν ένας 15χρονος και ένας 19χρονος, από Κερατέα και Καλύβια αντίστοιχα. Οι αστυνομικοί κατέβασαν το παντελόνι του 15χρονου, ενώ τα χέρια του ήταν δεμένα με χειροπέδες πισώπλατα. Ο δε 19χρονος είχε στην κατοχή του μόνο τσιγάρα και κινητό τηλέφωνο. Θα τον παρέπεμπαν για πλημμέλημα, αλλά φορούσε κασκόλ (Παρασκευή βράδυ είχε -2 βαθμούς), που θεωρήθηκε απόκρυψη στοιχείων προσώπου και έτσι θα παραπεμφθεί για κακούργημα. Για τις δύο συλλήψεις, ο απερχόμενος δήμαρχος Κερατέας, Σταύρος Ιατρού, είπε πως είναι «βαρύ το τίμημα για την πόλη μας. Το κράτος μάς δείχνει τα δόντια του. Πρέπει να συμπαρασταθούμε στα παιδιά μας». Από την πρώτη στιγμή στα οδοφράγματα βρίσκονται όλοι οι τοπικοί -απερχόμενοι και ανερχόμενοι- «καλλικρατικοί» άρχοντες καθώς και πολλοί ιερείς.

Προβληματισμένος για τη βία αλλά και αποφασισμένος εμφανίζεται ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Λαυρεωτικής Κώστας Λεβαντής. Μαζί με τον δήμαρχο Σαρωνικού, Πέτρο Φιλίππου, και τη συμμετοχή βουλευτών της Περιφέρειας Αττικής, του νομάρχη Ανατολικής Αττικής Λεωνίδα Κουρή, και δεκάδων ακόμα εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα αναλάβουν πρωτοβουλίες αλλά και «το δύσκολο έργο της αναζήτησης διαλόγου με τους αρμόδιους υπουργούς».

Οσο παράξενο και να ακούγεται, ανεπίσημη «μασκότ» των κινητοποιήσεων είναι ένας αστυνομικός των ΜΑΤ που λέγεται «Ευτύχης». Ο Ευτύχης ήταν εμπροσθοφυλακή σε κάποια διμοιρία που εφορμούσε. Κάποια στιγμή, η διμοιρία άλλαξε γνώμη και υποχώρησε. Ο Ευτύχης όμως δεν το κατάλαβε και έμεινε μόνος. «Ευτύχη», φώναζαν από μακριά οι συνάδελφοί του, «γύρνα πίσω». Ολη η Κερατέα τότε άκουσε πως υπάρχει ένας άντρας των ΜΑΤ που λέγεται Ευτύχης. Μέχρι και μπλουζάκι έγινε, που γράφει: «Ευτύχη, σε αγαπάμε». Αλλού βέβαια, «Ευτύχη, θα σε κάνουμε δυστύχη…». *

(Αναδημοσίευση από Ελευθεροτυπία)

Comments are closed.