Υπόθεση Siemens – Καταζητούμενος ο πρώην πρόεδρος της εταιρίας Φόλκερ Γιουνγκ
Καταζητούμενος είναι πλέον ο πρώην πρόεδρος της Siemens Ελλάδος Φόλκερ Γιούνγκ, μετά την έκδοση εντάλματος σύλληψης που εξέδωσαν σε βάρος του οι εφέτες ανακριτές της υπόθεσης των λεγόμενων «ωφέλιμων πληρωμών από τα μαύρα ταμεία» της μητρικής εταιρίας.
Ο Γιουνγκ, που δεν παρουσιάστηκε από την 1η έως τις 5 Νοεμβρίου στο Αστυνομικό Τμήμα Πάρου – έχει κατοικία στον Δρυό – ,όπως ορίζεται στους όρους που του επιβλήθηκαν τον Ιούνιο του 2009 μετά την απολογία του, είναι επισήμως πλέον καταζητούμενος καθώς μετά το μεσημέρι εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης του για τις δύο κακουργηματικές κατηγορίες που τον βαρύνουν.
Οι Εφέτες Ανακριτές της υπόθεσης, όπως και η Εισαγγελία Εφετών, ενημερώθηκαν επισήμως σήμερα το πρωί ότι το πρώην μεγαλοστέλεχος της ελληνικής ΖΗΜΕΝΣ και μέλος του ΔΣ της μητρικής, δεν έχει τηρήσει τον περιοριστικό όρο της εμφάνισης στο Αστυνομικό Τμήμα. Η πληροφορία υπήρχε από το Σάββατο το απόγευμα καθώς είχαν δημοσιοποιηθεί στοιχεία από ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού «Σπίγκελ» ότι ο γερμανός κατηγορούμενος βρίσκεται στο Μόναχο.
Ωστόσο ουδείς στην Εισαγγελία Εφετών είχε επίσημη ενημέρωση για το θέμα. Αργά το απόγευμα του Σαββάτου υπήρξε προφορική, άτυπη ενημέρωση στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών.
Για το όλο θέμα διενεργείται κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση με σκοπό να διερευνηθεί το πως διέφυγε ο κατηγορούμενος, αλλά και να εντοπιστούν οι ευθύνες αρμοδίων στην υπόθεση.
Στην υπόθεση της ΖΗΜΕΝΣ είναι η τρίτη φορά που «χάνονται τα ίχνη» κατηγορούμενου. Έχουν προηγηθεί οι Μιχάλης Χριστοφοράκος και Χρήστος Καραβέλας, στελέχη του ελληνικού τμήματος, που λίγο πριν την απολογία τους στον τότε ανακριτή της υπόθεσης κ. Ζαγοριανό είχαν διαφύγει στο εξωτερικό. Ο κ. Χριστοφοράκος, που έχει και γερμανική υπηκοότητα, διαμένει στην Γερμανία ενώ ο Χρήστος Καραβέλας είναι επίσης καταζητούμενος με ένταλμα σύλληψης που έχει εκδοθεί σε βάρος του και είναι σε ισχύ.
Ζητούνται ευθύνες για τη διαφυγή του Φόλκερ Γιουνκ
Το θέμα της διαφυγής, κατά πάσα πιθανότητα στη Γερμανία, του υπόδικου πρώην διευθύνοντος συμβούλου και αντιπροέδρου της «Siemens Ελλάς» Φόλκερ Γιούνγκ, απασχόλησε την εξεταστική επιτροπή της Βουλής που διερευνά την ομώνυμη υπόθεση κατά τη σημερινή της συνεδρίαση.
Αν και ομοφώνως η επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει κατ’ αρχήν στον υπουργό Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη, στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε, στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Ιωάννη Σακελλάκο και στους εφέτες ειδικούς ανακριτές κ.κ. Μαρία Νικολακέα, Ι.Φιοράκη και Ν.Πιπιλίγκα και να κοινοποιήσει στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Παπουτσή έγγραφο, ζητώντας να ενεργήσουν τα δέοντα, προκύπτει πολιτική διαφωνία στην εκτίμηση του θέματος που δημιουργήθηκε.
Στο έγγραφο της επιτροπής σημειώνεται ότι ειδικά ο Φόλκερ Γιούνγκ με έγγραφό του προς τον Εισαγγελέα Εφετών Γεώργιο Χατζίκο στις 18 Ιανουαρίου του 2010, πριν δηλαδή τη σύσταση καν της εξεταστικής επιτροπής, παραδέχθηκε τη συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης από στελέχη της Siemens.
Υπενθυμίζεται ότι στον Γιουνγκ μετά την απολογία του για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα είχαν επιβληθεί οι περιοριστικοί όροι απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης το πρώτο πενθήμερο κάθε μήνα.
Ο κ. Βαλυράκης επισήμανε μιλώντας προς τους δημοσιογράφους, ότι αν δεν είχε ολιγωρήσει η Δικαιοσύνη και μετά τη συμπληρωματική ποινική δίωξη για σύσταση συμμορίας και διασυνοριακό έγκλημα είχε εγκαίρως καλέσει σε εξέταση τον κ. Γιούνγκ θα του είχε επιβληθεί προφυλάκιση λόγω της μεγαλύτερης βαρύτητας των αδικημάτων.
Κατά τον κ. Βαλυράκη ευθύνη για τη διαφυγή Γιουνγκ έχει αποκλειστικά η Δικαιοσύνη, «δείχνοντας» τους κ.κ. Π. Αθανασίου και Νικ. Ζαγοριανό, αλλά και τους νυν ανακριτές -Νικολακέα- Φιοράκη και Πιπιλίγκα οι οποίοι ακόμη δεν έχουν προσωποποιήσει τις κατηγορίες για το οργανωμένο έγκλημα.
Σε ερώτηση, αν αποδίδει τις ίδιες πολιτικές ευθύνες που είχε αποδώσει το σήμερα κυβερνών κόμμα στην προηγούμενη κυβέρνηση για τη διαφυγή των Μιχάλη Χριστοφοράκου και Χρήστου Καραβέλα, ο κ. Βαλυράκης απάντησε ότι «δεν προκύπτει τέτοιο θέμα σήμερα» και «ότι δεν ευθύνονται υπουργοί για τις παραλείψεις των ανακριτών» διαβεβαιώνοντας ότι «σήμερα έχουμε μία ανάκριση στην οποία δεν παρεμβαίνει κανείς».
Αντιθέτως, τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξέφρασαν διαφορετικές θέσεις. Ο επικεφαλής των βουλευτών της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας έκανε λόγο για «φυγάδευση του Φόλκερ Γιούνγκ», επιμένοντας ότι «δεν είναι δυνατόν να έφυγε μόνος του χωρίς βοήθεια».
Κατά τον βουλευτή, όπως προέκυψε από τις ανακρίσεις που έκανε στη Γερμανία το κλιμάκιο των Ελλήνων βουλευτών, η πλευρά της γερμανικής εταιρείας έχει θορυβηθεί από την άσκηση ποινικής δίωξης για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και νομιμοποίηση μαύρου χρήματος και ο Γιούνγκ, όντας και μέλος του ΔΣ της μητρικής εταιρείας, έχει ήδη καταθέσει ότι για όλες τις «διακριτικές πληρωμές» είχε γνώση η εταιρεία, της οποίας ήταν επί δεκαετίες πολιτική οι δωροδοκίες.
Μόνος λοιπόν δεν μπορούσε να φύγει. Κάποιοι βρήκαν το έδαφος, γιατί ακριβώς κάποιοι ολιγώρησαν και τον φυγάδευσαν. Κι αυτοί δεν ήσαν οι απλοί αστυνομικοί της Πάρου, αλλά κάποιοι υπουργοί, από τους οποίους ζητώ την ίδια ευαισθησία που έδειξαν και για τους Χριστοφοράκο και Καραβέλα, υπογράμμισε ο κ. Τζαβάρας.
Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης έκανε λόγο για «τεράστιες ευθύνες πρωτευόντως της κυβέρνησης και δευτερευόντως της Δικαιοσύνης», εκφράζοντας την έντονη απορία πώς ένας τέτοιας σημασίας κατηγορούμενος, με τέτοια καίρια θέση στη Siemens τελικώς διέφυγε: «Σε τελευταία ανάλυση υπεύθυνη για τη διασφάλιση της μη διαφυγής του είναι η κυβέρνηση».
«Όσον αφορά στα αποτελέσματα του ταξιδιού στη Γερμανία, τόσο ο κ. Βαλυράκης, όσο και ο κ. Τζαβάρας έκαναν λόγο για μεγάλη επιτυχία, αφού «δένει» την κατηγορία περί οργανωμένου διασυνοριακού εγκλήματος».
Ο Θανάσης Παφίλης υπογράμμισε ότι «η στάση των στελεχών της Siemens, νυν και πρώην, μπορεί να χαρακτηριστεί τουλάχιστον ως εμπαιγμός, αφού έχουν στην πράξη αναιρέσει τις καταθέσεις στελεχών τους, αναιρώντας ακόμη και την έκθεση Debevoise», επιμένοντας ότι το θέμα πλέον βρίσκεται σε επίπεδο κυβέρνησης.
Ενημερώνοντας την επιτροπή η τριμελής αντιπροσωπεία των βουλευτών – Βασιλική Τσόνογλου, Κώστας Τζαβάρας και Θανάσης Παφίλης- κατέθεσαν και τα ευρήματα από φάκελο που αναγκάσθηκε να δώσει η Εισαγγελία του Μονάχου με χειρόγραφες εντολές Χριστοφοράκου προς τον Κουτσενρόιτερ για παράνομες πληρωμές στο διάστημα 2000-2003, μεταξύ άλλων και για τη προγραμματική σύμβαση του ΟΤΕ 8002.
Τα έγγραφα έχουν αποσταλεί στο υπουργείο Εξωτερικών για μετάφραση και στη συνέχεια θα εξεταστούν σε συνδυασμό με τους λογαριασμούς που είναι ήδη γνωστοί.
(Αναδημοσίευση από ΒΗΜΑonline)