Κακούργημα η φοροδιαφυγή άνω των 150.000 ευρώ – Αποσύρθηκαν τελικά οι διατάξεις για το αυτόφωρο σε κατ΄ επανάληψιν παραβάτες

Απέσυρε χθες η κυβέρνηση τη διάταξη με την οποία σκόπευε να θεσπίσει διαδικασία αυτοφώρου για τους επαγγελματίες για τους οποίους το ΣΔΟΕ θα εντόπιζε παραβάσεις επαναλαμβανόμενης φοροδιαφυγής. Παρά τις σχετικές ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών, ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν εισηγήθηκε τη σχετική διάταξη στη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ενώ παρέμεινε ταυτόχρονα στο όριο των 150.000 ευρώ το ποσό της βεβαιωμένης φοροδιαφυγής, για το οποίο η παράβαση θεωρείται κακούργημα.

Στο Υπουργικό Συμβούλιο συζητήθηκαν χθες τα νομοσχέδια του υπουργείου Δικαιοσύνης για την επίσπευση της ποινικής και διοικητικής δίκης. Στο νομοσχέδιο για τη διοικητική δίκη περιλαμβάνονται και διατάξεις που αφορούν τις αρμοδιότητες του υπουργείου Οικονομικών για φοροδίκες-«εξπρές». Μεταξύ των καινοτομιών που θεσπίζονται, προβλέπεται ότι οι φορολογικές υποθέσεις που αφορούν ποσά άνω των 150.000 ευρώ θα εκδικάζονται σε πρώτο και τελευταίο βαθμό από τα διοικητικά εφετεία, ενώ οι υποθέσεις που αφορούν ποσά από 20.000 ως 150.000 ευρώ θα εκδικάζονται μόνο μία φορά, αλλά από τα διοικητικά πρωτοδικεία. Παράλληλα, έφεση επί της πρωτοδίκου αποφάσεως μπορεί να ασκηθεί μόνο στις περιπτώσεις εκείνες που ο φορολογούμενος θα καταβάλει το 50% της φορολογικής του εκκρεμότητας.

Επίσης, γίνεται αυστηρότερη η χορήγηση αναστολών τις οποίες εγκρίνουν τα διοικητικά πρωτοδικεία στις προκαταβολές που καταβάλλονται από τους φορολογουμένους προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα προσφυγής στη Δικαιοσύνη.

Με άλλα λόγια οι φορολογούμενοι για να μπορούν να καταθέσουν προσφυγή στα φορολογικά δικαστήρια πρέπει να καταβάλουν το 25% του φόρου ή του προστίμου που τους έχει επιβληθεί. Στη συνέχεια όμως οι φορολογούμενοι ζητούν από τα δικαστήρια την αναστολή της προκαταβολής του 25%, επικαλούμενοι οικονομική αδυναμία ή ζημιά. Ετσι τώρα η χορήγηση των αναστολών θα δίνεται από τους δικαστές μόνο στις περιπτώσεις που ο φορολογούμενος υποστεί αποδεδειγμένα ανεπανόρθωτη ζημιά.

Ακόμη, ανατράπηκε η αρχική σκέψη και αποφασίστηκε να μη μειωθεί το πλαφόν των 150.000 ευρώ στα 75.000 ευρώ όπου το αδίκημα της μη καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων, όπως είναι ΦΠΑ, εισφορές κτλ., μετατρέπεται σε κακούργημα.

Διαφωνούν αλλά ψηφίζουν
Μ ε παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και με έμμεση επίκληση της κομματικής πειθαρχίας επιχειρεί να κάμψει τις αντιδράσεις των βουλευτών της η κυβέρνηση. Δεδομένου ότι προς το παρόν παραμένει κενή η θέση του Γραμματέα της ΚΟ, τις επαφές με τους βουλευτές έχει αναλάβει η διευθύντρια της ΚΟ κυρία Ρεγγίνα Βάρτζελη.

Πέραν των κκ. Κ. Γείτονα, Γ. Φλωρίδη, Κ. Καρτάλη , Στ. Κουτμερίδη, οι οποίοι διαφώνησαν με την περαίωση την προηγούμενη Παρασκευή, στον κατάλογο χθες προστέθηκαν ο κ. Ν. Σαλαγιάννης και ο κ. Μ. Παπαϊωάννου. Ο πρώτος εξέφρασε την κατηγορηματική διαφωνία του με την απόφαση της κυβέρνησης και μιλώντας στο Κανάλι 1 του Πειραιά τόνισε μεταξύ άλλων ότι δεν συμφωνεί με την περαίωση. Προσέθεσε, δε, ότι το μέτρο «έρχεται από τον σκουπιδοτενεκέ των οικονομικών πολιτικών προηγούμενων δεκαετιών. Είναι μέτρο άθλιο και κυνικό». Ο κ. Σαλαγιάννης διευκρίνισε πάντως ότι η διαφωνία του δεν σημαίνει αναγκαστικά και αρνητική ψήφο. Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και ο κ. Παπαϊωάννου, τονίζοντας στο «Βήμα FΜ» ότι η επιλογή της κυβέρνησης μπορεί να απαντά σε έκτακτες περιστάσεις και ανάγκες.
(Αναδημοσίευση από ΒΗΜΑ)

Comments are closed.