ΗΠΑ: η μεγαλύτερη ύφεση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Σύμφωνα με έκθεση του Εθνικού Γραφείου Οικονομικής Έρευνας (NBER) των ΗΠΑ, η αμερικανική ύφεση διήρκεσε 18 μήνες και ήταν η πιο παρατεταμένη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σύμφωνα με την έκθεση, η οποία εξετάζει εκτός από το ΑΕΠ, την απασχόληση, τη βιομηχανική παραγωγή και τις λιανικές πωλήσεις, η ανάκαμψη άρχισε τον Ιούνιο 2009 ενώ η ύφεση είχε ξεκινήσει το 2007. Οι προηγούμενες μεταπολεμικές υφέσεις του 1973-75 και 1981-82 είχαν διαρκέσει 16 μήνες, αναφέρει η έκθεση.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος Ομπάμα, δήλωσε πως το τέλος της “Μεγάλης Ύφεσης” δεν πρόκειται να ανακουφίσει τα εκατομμύρια των ανέργων.

Στην έκθεσή του το NBER τονίζει πως “η επιτροπή δεν συμπέρανε πως οι οικονομικές συνθήκες μετά τον Ιούνιο 2009 υπήρξαν ευνοϊκές ή πως η οικονομία επέστρεψε σε κανονικές συνθήκες λειτουργίας. Απλώς η επιτροπή προσδιόρισε το τέλος της ύφεσης και την έναρξη της ανάκαμψης τον μήνα αυτόν”.

Ξεχωριστά τη Δευτέρα, ο ΟΟΣΑ αναθεώρησε πτωτικά τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ : 2,6% φέτος έναντι 3,2% που προέβλεπε αρχικά. Επίσης προειδοποίησε πως η κάμψη μπορεί να πυροδοτήσει μακροχρόνιες ζημιές στην οικονομία με υψηλότερη μακροχρόνια ανεργία.

Στο μεταξύ, το βρετανικό ερευνητικό κέντρο CEBR δήλωσε πως η αμερικανική οικονομία προβλέπεται να αυξηθεί 2,2% το 2011 μετά από ανάπτυξη 2,5% φέτος.
(Αναδημοσίευση από enet.gr)

Comments are closed.