Επίδειξη ισχύος και νέες απειλές
Σε επίδειξη δύναμης παράλληλα με την εκτόξευση νέων απειλών εναντίον συγκεκριμένων προσώπων, προχώρησε η Σέχτα Επαναστατών. Οι τρομοκράτες συνοδεύουν την προκήρυξη με την οποία αναλαμβάνουν την ευθύνη για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια με φωτογραφία του οπλοστασίου τους.
Στα πρότυπα της 17Ν, δείχνουν ότι έχουν βαρύ οπλοστάσιο και ότι διαθέτουν πολλά περισσότερα όπλα από αυτά που έχουν ήδη χρησιμοποιήσει στις επιθέσεις τους. Με το φωτογραφικό ντοκουμέντο, οι τρομοκράτες επιχειρούν να πείσουν ότι κατά το διάστημα της «σιωπής» τους από τη δολοφονία του αστυνομικού Νεκτάριου Σάββα έως τη δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια ούτε αδρανοποιήθηκαν ούτε διαλύθηκαν, σύμφωνα με ορισμένα σενάρια. Αντιθέτως, εκπαιδεύτηκαν, διάβασαν, ήρθαν σε επαφή με τα μέλη άλλων οργανώσεων και κυρίως απέκτησαν βαρύ οπλισμό, αλλά και δίκτυο πληροφοριών. «Επίδειξη» των πληροφοριών τους κάνουν αναφερόμενοι στο τελευταίο θύμα τους και παράλληλα, τις επικαλούνται όταν εξαπολύουν απειλές κατά συγκεκριμένων προσώπων, συνοδεύοντάς τες με βαρείς χαρακτηρισμούς.
Ποιους απειλούν
Οι τρομοκράτες της Σέχτας απειλούν ευθέως τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου και αναφέρονται στους εκδότες και δημοσιογράφους Μ. Τριανταφυλλόπουλο, Γ. Κουρή και Θ. Αναστασιάδη, Π. Κωστόπουλο, Γ. Παπαγιάννη και τον επιχειρηματία Δ. Κοντομηνά. Οι τρομοκράτες εξακολουθούν να έχουν στο στόχαστρό τους τους αστυνομικούς- αυτήν τη φορά εξειδικεύουν σε εκείνους που υπηρετούν στην ομάδα ΔΙΑΣ- αλλά βάζουν και τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, τους εισαγγελείς και τους διευθυντές των φυλακών. Μάλιστα, η απειλή εις βάρος τους συνδέεται άμεσα με την κράτηση κατηγορούμενων για συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις, αλλά και με τις συνθήκες κράτησης ποινικών κρατουμένων.
Συγκεκριμένοι στόχοι
Με τη νέα τους προκήρυξη οι τρομοκράτες της Σέχτας Επαναστατών δίνουν απαντήσεις για τη γέννηση της ίδιας της τρομοκρατικής οργάνωσης, παράλληλα με την επιβεβαίωση βασικών εκτιμήσεων που είχε διατυπώσει η Αντιτρομοκρατική. Στην «ανακοίνωση ν. 4», όμως, γίνεται και μία βασική αναδίπλωση σε σχέση με όσα είχαν υποστηρίξει αμέσως μετά τη δολοφονία του υπαρχιφύλακα της Αντιτρομοκρατικής Νεκτάριου Σάββα: τότε, το σύνολο της κοινωνίας είχε περιγραφεί ως εν δυνάμει στόχος, τώρα καθίσταται σαφές ότι οι στόχοι θα είναι συγκεκριμένοι και βασικό μέλημα των τρομοκρατών θα είναι να μην υπάρχουν «παράπλευρες απώλειες».
Διαφορετικό χέρι
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, που αφορούν το ύφος και το περιεχόμενο της προκήρυξης, είναι γραμμένη από διαφορετικό χέρι από εκείνο που είχε γράψει την «ανακοίνωση ν. 3»- αυτή με την οποία γινόταν ανάληψη της ευθύνης για τη δολοφονία του Νεκτάριου Σάββα, πέρσι τον Ιούνιο. Ο τωρινός κειμενογράφος φαίνεται να βρίσκεται πιο κοντά στον συντάκτη της πρώτης προκήρυξης που είχε προκαλέσει ανατριχίλα με τον κυνισμό, την ωμότητα των διατυπώσεων και την αποκήρυξη κάθε ιδεολογικού μανδύα για την πρωτοεμφανιζόμενη, τότε, οργάνωση.
«Εχουμε πόλεμο με τη δημοκρατία σας»
ΒΑΣΙΚΗ εκτίμηση για τη Σέχτα Επαναστατών ήταν ότι «γεννήθηκε» κατά τα γεγονότα του Δεκεμβρίου του 2008, είτε ως νέο μόρφωμα, είτε (και αυτή ήταν η επικρατούσα άποψη) ως αποσχισθέν τμήμα του Επαναστατικού Αγώνα. Οι συντάκτες της προκήρυξης υπηρετούν την πρώτη εκδοχή, όταν γράφουν ότι έφτιαξαν τη Σέχτα πριν από ενάμιση χρόνο. Την ίδια στιγμή πάντως, παραδέχονται εμμέσως ότι ο βασικός πυρήνας της οργάνωσης είχε κινηθεί στις παρυφές της τρομοκρατίας και του κοινού εγκλήματος, όταν γράφουν:
«Δύο- τρία όπλα για αρχή, μερικά βιβλία και κάποιες παραβατικές γνώσεις από προηγούμενες εμπειρίες του παρελθόντος, συνδυάστηκαν με αρκετά “κιλά” αποφασιστικότητας και τη σιγουριά της συνείδησης που έλεγε: ή άνθρωπος ή γουρούνι, ή μαχητής ή υπόδουλος, ή επανάσταση ή συμβιβασμός με την παραίτηση».
Τα «καθαρά» όπλα
Σ΄ αυτή την προηγούμενη εμπειρία από το κοινό έγκλημα και τις επαφές που διατηρούνται με αυτό τον χώρο αποδίδει η Αστυνομία την ευκολία των μελών της Σέχτας να εξασφαλίζουν «καθαρά» όπλα. Ο συντάκτης της προκήρυξης επιβεβαιώνει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο την εκτίμηση που είχε εκφρασθεί από αναλυτές ότι τα γεγονότα που ακολούθησαν τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου αποτέλεσαν την απαρχή για τη στρατολόγηση δεκάδων νεαρών σε μορφώματα ένοπλης βίας(συλλογικότητες, όπως ονομάζονται), με τη Σέχτα Επαναστατών να διεκδικεί πλέον κυρίαρχο ρόλο στον συγκεκριμένο χώρο.
Το «αντάρτικο πόλεων»
Οι τρομοκράτες πάντως παραμένουν σταθεροί σ΄ αυτό που οι ίδιοι αντιλαμβάνονται ως «αντάρτικο πόλεων». Σ΄ αυτή τη λογική ουσιαστικά προαναγγέλλουν νέα χτυπήματα, αλλά με έναν επιπλέον σκοπό: να πληγεί η διεθνής εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό και μάλιστα επισημαίνουν ότι και η δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια και τρομοκρατικές ενέργειες έχουν διαμορφώσει αρνητική εικόνα στο εξωτερικό για την ασφάλεια της ελληνικής επικράτειας και χτυπούν την εθνική βιομηχανία του τουρισμού. Οι τρομοκράτες ομολογούν με απόλυτο κυνισμό: «Εχουμε πόλεμο με τη δημοκρατία σας. Οσον αφορά την οικονομική κρίση και το μοιρολόι της κοινωνίας για το δυσοίωνο μέλλον της, δεν δίνουμε δεκάρα τσακιστή». Υποστηρίζουν, μάλιστα, πως «μόνο μέσα από την ολοκληρωτική καταστροφή του κράτους και των σημερινών κοινωνικών δομών θα μπορέσει να ανατείλει μια νέα προοπτική ζωής».
Ο συντάκτης της προκήρυξης δεν κάνει καμία απόπειρα να «δικαιολογήσει» με ιδεολογικό στίγμα αυτό που αντιλαμβάνεται- ο ίδιος και τα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης- ως αντάρτικο πόλης.
Μια τέτοια απόπειρα είχε γίνει στην προηγούμενη προκήρυξη, όπου είχαν γίνει αναφορές σε άλλες ένοπλες οργανώσεις του εξωτερικού, αλλά και σε θεωρητικούς του αναρχισμού. Αντιθέτως, επιλέγουν να κάνουν επίδειξη δύναμης, τόσο με τη φωτογραφία του οπλισμού τους που συνόδευσε την προκήρυξη όσο και με διατυπώσεις όπως: «Η Σέχτα Επαναστατών δεν θα αφήσει ούτε ένα χιλιοστό ασφαλούς εδάφους στη ζωή σας. Τα όπλα μας είναι έτοιμα να “μιλήσουν”».
(Αναδημοσίευση από τα ΝΕΑonline)