Ποια ζευγάρια βλέπουν οι ξένοι οίκοι – Τα προξενιά των ελληνικών τραπεζών
«Φουντώνουν» τα σενάρια για την επόμενη ημέρα στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα λίγες ώρες πριν από τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των ευρωπαϊκών «τεστ αντοχής» (stress tests) για τις τράπεζες, από τα οποία θα διαφανεί ποιοι είναι οι αδύναμοι «κρίκοι» που θα χρειαστούν άμεσα κεφαλαιακή ενίσχυση.
Η Credit Suisse σε έκθεσή της με ημερομηνία 20 Ιουλίου τονίζει ότι, αν η συνδυασμένη προσφορά της Πειραιώς γίνει δεκτή, θα δημιουργηθεί ο δεύτερος μεγαλύτερος τραπεζικός όμιλος μετά την Εθνική και η πρώτη τράπεζα σε δάνεια στην Ελλάδα. Ωστόσο οι αναλυτές της θέτουν διάφορα ερωτήματα σχετικά με τη δυνατότητα της Πειραιώς να αποκτήσει το 33% του ΤΤ, την αποτίμηση των κρατικών ομολόγων που θα έχει το νέο πιστωτικό ίδρυμα στην κατοχή του, καθώς και ζητήματα αντιμονοπωλιακής πολιτικής που θα εγερθούν. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, η νέα τράπεζα που θα προκύψει από τη συγχώνευση της Πειραιώς, του ΤΤ και της ΑΤΕ θα έχει το 2012 δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Τier 1 χαμηλότερο του 7%, ενώ στο ενεργητικό της η συμμετοχή σε τίτλους του ελληνικού Δημοσίου θα διαμορφωθεί στο υψηλό επίπεδο των 16,9 δισ. ευρώ. Οι ίδιοι συμπληρώνουν ότι με μια έκπτωση της τάξεως του 10% στην ονομαστική τους αξία θα υπάρξει μείωση των κεφαλαίων του σχήματος κατά 890 εκατ. ευρώ.
Σε σχέση με τις κινήσεις των υπολοίπων «παικτών» της ελληνικής αγοράς η Credit Suisse αναρωτιέται αν θα υπάρξουν άλλες προσφορές για τις συμμετοχές του Δημοσίου στις τράπεζες, επισημαίνοντας ότι θέση στο ΤΤ έχουν τόσο η Εθνική Τράπεζα όσο και η Εurobank ΕFG.
Η έκθεση μάλιστα επικαλείται το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του «Βήματος» της περασμένης Κυριακής στο οποίο αναφέρεται ότι η Εθνική «φλερτάρει» με την Αlpha Βank και τη Εurobank.
Σύμφωνα με την Credit Suisse, η συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με οποιαδήποτε άλλη στην Ελλάδα θα οδηγούσε στον σχηματισμό ενός ομίλου με πολύ μεγάλο μερίδιο ειδικά στη στεγαστική πίστη. Συγκεκριμένα στην περίπτωση της συνένωσης με τη Εurobank θα υπάρξει υπερβολικά μεγάλη επικάλυψη στην καταναλωτική πίστη, ενώ το μερίδιο στα στεγαστικά δάνεια θα διαμορφωθεί στο 39%. Αν προκύψει «προξενιό» με την Αlpha Βank, το μερίδιο στη στεγαστική πίστη θα φτάσει το 39%, ενώ το νέο σχήμα θα διαθέτει το 30% επί του συνόλου των τραπεζικών καταστημάτων στην Ελλάδα. Παράλληλα τονίζεται ότι δεν μπορεί
η ίδια να αποτελέσει στόχο εξαγοράς λόγω του μεγάλου
μεγέθους της.
Καταλύτη για την επιτάχυνση των εξελίξεων θεωρεί ο ξένος οίκος τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων εξαμήνου των ελληνικών τραπεζών την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου, στα οποία αναμένεται να αποτυπωθούν η πτώση των επιτοκιακών περιθωρίων και η άνοδος των επισφαλειών που θα επηρεάσουν αρνητικά την κερδοφορία τους. Πίεση στα αποτελέσματά τους αναμένεται να ασκήσει και η υποχώρηση των τιμών των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, οι αποδόσεις των οποίων παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, παρά την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης ΕΕ- ΔΝΤ.
(Αναδημοσίευση από ΒΗΜΑ)