Σύνοδος των G20 – Αποφάσισαν περιορισμό των ελλειμμάτων στο μισό μέχρι το 2013
Την υπόσχεσή τους για περιορισμό των δημοσιονομικών τους ελλειμμάτων στο μισό μέχρι το 2013 εξέφρασαν οι ηγέτες των χωρών της G20, αναφέρει προσχέδιο συμφωνίας. Πολλές χώρες είχαν εκφράσει την ανησυχία τους ότι μείωση των δαπανών θα μπορούσε να βλάψει την οικονομική ανάκαμψη.
Όπως δήλωσε ο Στήβεν Χάρπερ, πρωθυπουργός του Καναδά, όπου φιλοξενείται η σύνοδος κορυφής, «είναι βασικό να βάλουμε τα δημοσιονομικά μας σε τάξη».
Σύμφωνα με προσχέδιο συμφωνίας, οι 20 πιο ανεπτυγμένες και αναδυόμενες οικονομίες υποσχέθηκαν να μειώσουν στο μισό το δημοσιονομικό τους έλλειμμα και να σταθεροποιήσουν ή να μειώσουν μέχρι το 2016 το ποσοστό του ελλείμματος επί του ΑΕΠ.
Το προσχέδιο αναφέρει ότι τα σχέδια για τη μείωση των ελλειμμάτων θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένα στις ιδιαίτερες συνθήκες κάθε χώρας.
«Για να είναι βιώσιμη η ανάκαμψη, οφείλουμε να συνεχίσουμε τα υπάρχοντα προγράμματα για την ανάκαμψη και να εργαζόμαστε ταυτοχρόνως για να δημιουργήσουμε τις συνθήκες μιας σταθερής ιδιωτικής ζήτησης» επισημαίνεται στο σχέδιο της τελικής ανακοίνωσης, όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.
«Ταυτοχρόνως τα πρόσφατα γεγονότα υπογραμμίζουν τη σημασία των βιώσιμων δημοσιονομικών και την ανάγκη για τις χώρες μας να φτιάξουν αξιόπιστα προγράμματα δημοσιονομικής βιωσιμότητας, που θα είναι κατάλληλα κατανεμημένα και υπέρ της ανάπτυξης, που θα είναι διαφοροποιημένα και προσαρμοσμένα στις εθνικές καταστάσεις» επισημαίνεται στο κείμενο.
Παράλληλα, αναφέρεται ότι οι αναδυόμενες οικονομίες με πλεόνασμα θα προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις προκειμένου να ενισχύσουν την κοινωνική προστασία, να αυξήσουν τις επενδύσεις στην υποδομή και να βελτιώσουν την ευελιξία της ισοτιμίας τους.
Η συμφωνία έρχεται παρά την επιθυμία των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας να αυξηθούν οι δαπάνες ώστε να υποστηριχθεί η οικονομική ανάκαμψη που παραμένει εύθραυστη.
Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι οι ηγέτες των χωρών της G20 πέτυχαν το στόχο τους για τη σταθεροποίηση της παγκόσμιας οικονομίας μετά την παγκόσμια ύφεση.
Ωστόσο, σημείωσε ότι οι κυβερνήσεις έχουν ακόμη μπροστά τους πολύ δρόμο για να διατηρηθεί η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.
Νωρίτερα, ο Κινέζος πρόεδρος Χου Τζιντάο είχε δηλώσει ότι οι ανεπτυγμένες οικονομίες θα πρέπει να ενεργήσουν προσεκτικά σχετικά με το χρονοδιάγραμμα, το ρυθμό και την ένταση της διακοπής των μέτρων ανάκαμψης. «Οφείλουμε να πάρουμε συγκεκριμένα μέτρα για να απορρίψουμε οποιαδήποτε μορφή προστατευτισμού και να αγωνιστούμε και να υποστηρίξουμε χωρίς αμφιβολίες τις ελεύθερες συναλλαγές» πρόσθεσε.
(Πηγή ΒΗΜΑonline)