Βλέπουν έκρηξη ανεργίας στο 20%
Για κοινωνική έκρηξη και άλμα των απολύσεων προειδοποιούν τα συνδικάτα μετά τη δημοσιοποίηση του Προεδρικού Διατάγματος για τα εργασιακά από τον κ. Α. Λοβέρδο- τη στιγμή που η ανεργία έχει ήδη εκτοξευτεί στο 11,7% στο πρώτο τρίμηνο του 2010 (έναντι 9,3% στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2009) φτάνοντας σε υψηλό δεκαετίας.
Το Διάταγμα καθιστά ευκολότερες και φθηνότερες τις απολύσεις, περιορίζοντας ουσιαστικά στο μισό τις προβλεπόμενες αποζημιώσεις, μέσω της μεγάλης μείωσης του χρόνου προειδοποίησης του εργαζομένου από τον εργοδότη.
Οι εκτιμήσεις των εργατικών συνδικάτων αναφέρουν ότι με τις σχεδιαζόμενες ανατροπές:
1 Θα επέλθει έκρηξη της πραγματικής ανεργίας στο 20%.
2 Θα υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις και στα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς οι μειώσεις στις αποδοχές των νέων όπως και η μικρότερη αμοιβή σημαίνουν λιγότερες εισφορές για τα ασφαλιστικά ταμεία.
3 Θα δημιουργήσουν τη γενιά των 500-600 ευρώ, αφού λόγω της υψηλής ανεργίας οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να προσλαμβάνουν νέους έως 21 ετών με μισθό που θα αντιστοιχεί στο 80% του κατώτατου μισθού και από 21 έως 25 ετών στο 85% (σ.σ.: τα υπόλοιπα χρήματα προβλέπεται ότι θα καταβάλλονται από τον ελλειμματικό ΟΑΕΔ).
Πώς μειώνονται οι αποζημιώσεις
Με τα μέτρα Λοβέρδου, η εφαρμογή των οποίων θα γίνει με τη δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος στο Φύλλο της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως: 1 Μειώνεται δραστικά ο απαιτούμενος χρόνος προειδοποίησης των απολύσεων. Το ποσό της αποζημίωσης, εφόσον υπάρχει προειδοποίηση, είναι το μισό από αυτό που θα ήταν εάν ο εργοδότης προχωρούσε σε καταγγελία της σύμβασης χωρίς προειδοποίηση. Πρακτικά, δίνει τη δυνατότητα ευκολότερων απολύσεων, με μειωμένες αποζημιώσεις, εφόσον θα γίνεται προειδοποίηση το πολύ μέχρι 4 μήνες πριν από την απόλυση, στην περίπτωση 20 και πλέον ετών υπηρεσίας στην ίδια επιχείρηση. Με το παλαιότερο σύστημα, η αποζημίωση στα 20 χρόνια ήταν 16 μισθοί, και στην περίπτωση προειδοποίησης 16 μήνες νωρίτερα, 8 μισθοί. Τώρα, με 4 μήνες προειδοποίηση, η αποζημίωση από 16 μισθούς πέφτει σε 8. 2 Και 6 εργαζομένους ανά μήνα θα μπορούν να απολύουν μετά (δημοσίευση σχετικού Προεδρικού Διατάγματος σε ΦΕΚ) οι επιχειρήσεις που απασχολούν από 20 έως και 150 εργαζομένους. Παράλληλα, αυξάνεται σε 5% κι έως 20 άτομα το όριο των ομαδικών απολύσεων για τις επιχειρήσεις με προσωπικό πάνω από 150 εργαζομένους. Κατάργηση κλαδικών συμβάσεων 3 Εμμεση κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων και της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, αφού προβλέπεται η αμοιβή νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας ηλικίας κάτω των 25 ετών να κινείται στο 80% του κατώτατου ορίου μισθού ή ημερομισθίου της οικείας συλλογικής ρύθμισης και σε περίπτωση που δεν υφίσταται τέτοια, της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ).
4 Εμμεση κατάργηση της Διαιτησίας. Η δυνατότητα προσφυγής στον ΟΜΕΔ (Οργανισμός Μεσολάβησης-Διαιτησίας) παραμένει, περιορίζεται όμως ουσιαστικά στη μεσολάβηση. Για να υπάρξει διαιτησία απαιτείται ή η σύμφωνη γνώμη των δύο μερών ή η μονομερής προσφυγή ενός μέρους (εργαζόμενοι ή εργοδότης) εφόσον το άλλο έχει αρνηθεί τη μεσολάβηση.
ΣΕ ΥΨΗΛΟ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ
Η ανεργία εκτοξεύτηκε στο 11,3%, στο πρώτο τρίμηνο του 2010, (έναντι 9,3% στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2009) φτάνοντας σε υψηλό δεκαετίας
Πάνω από ένα εκατ. οι «ευέλικτα απασχολούμενοι»
Η ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΗ εργασία και η εργασιακή ανασφάλεια «σημαδεύουν» σήμερα την αγορά εργασίας που θυμίζει ζούγκλα με μισθούς πείνας, ευέλικτες μορφές απασχόλησης, περικοπές εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Εκτός από τις κατάφωρες παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας (ρεπό, άδειες, υπερωρίες κ.ά), η οικονομική κρίση ωθεί νέους και ανέργους σε «συμβιβασμό» για μια φθηνή θέση εργασίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι «ευέλικτα απασχολούμενοι» ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο. Με βάση την καταγραφή που έχει γίνει με πρωτοβουλία ομάδας πανεπιστημιακών (ανάμεσά τους, οι Σ. Ρομπόλης, Α. Δεδουσόπουλος, Κ. Δημουλάς, Ι. Κουζής, Ι. Μηλιός, Ν. Πετραλιάς, Δ. ΤραυλόςΤζανετάτος κ.ά.):
350.000 είναι οι προσωρινά απασχολούμενοι.
270.000 εργάζονται με καθεστώς μερικής απασχόλησης.
30.000 «ενοικιάζονται», μέσω των γραφείων διαμεσολάβησης, για να εργαστούν.
70.000 είναι σε καθεστώς εργολαβίας.
30.000 απασχολούνται με τα προγράμματα Stage (χωρίς ασφάλιση και με χαμηλό μισθό). 270.000 είναι οι εργαζόμενοι με «μπλοκάκι».
(Αναδημοσίευση από τα ΝΕΑ)