Αρχίζει σήμερα ο ενδιάμεσος έλεγχος της Ελλάδας -Στο μικροσκόπιο τα έσοδα και οι δαπάνες, οι διαρθρωτικές αλλαγές και το σύστημα υγείας και ασφάλισης

Σε ενδιάμεση αξιολόγηση του προγράμματος οικονομικής πολιτικής που έχει συνομολογήσει η Ελλάδα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα προχωρήσουν από σήμερα μέχρι και την Παρασκευή οι ελεγκτές των διεθνών οργανισμών.

Το κλιμάκιο στελεχών της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ θα εξετάσει την πορεία των εσόδων και των δαπανών, την εξέλιξη του προγράμματος διαρθρωτικών αλλαγών και τις κυβερνητικές παρεμβάσεις στο σύστημα υγείας και ασφάλισης. Βάσει των διαπιστώσεων που θα προκύψουν, θα συστήσει στην ελληνική Κυβέρνηση αντίστοιχες προσαρμογές. Οι παρατηρήσεις των ελεγκτών θα πρέπει να εφαρμοσθούν άμεσα, ώστε στην επίσημη αξιολόγηση του Ιουλίου, όλα να κινούνται βάσει του προγράμματος. Στο επίκεντρο των ελέγχων του κλιμακίου θα βρεθούν :

-Τα στοιχεία πενταμήνου για την πορεία του ελλείμματος της Γενικής Κυβερνήσεως, αλλά και τα στοιχεία για το ταμειακό έλλειμμα.

-Το σχέδιο εξυγιάνσης του κλάδου των σιδηροδρόμων με γνώμονα την αποκατάσταση της κερδοφορίας του επιχειρησιακού τους σκέλους.

-Η εφαρμογή των μέτρων για την επίτευξη των δεσμευτικών στόχων του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ)

-Η διαμόρφωση προτεραιοτήτων στις δημόσιες επενδύσεις, ώστε αυτές να κατευθύνονται προς σχέδια που ωφελούνται από κεφάλαια της Ε.Ε.

-Η υιοθέτηση του σχεδίου «Καλλικράτης» για την μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης σε τοπικό επίπεδο.

– Η αναθεώρηση των διαπραγματεύσεων των μισθών στον ιδιωτικό τομέα και των συμβατικών ρυθμίσεων.

– Η παροχή ενδεικτικής πληροφορήσεως για τα μηνιαία έσοδα του προϋπολογισμού ανά κατηγορία και τις δαπάνες ανά υπουργείο.

Το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής θέτει συγκεκριμένα όρια δαπανών, τα οποία δεν πρέπει να υπερβεί η Ελλάδα, ανά τρίμηνο, ενώ δεν θέτει αντίστοιχα όρια για τα έσοδα.

Μέχρι τέλος του Ιουνίου 2010, οι δαπάνες του προϋπολογισμού δεν πρέπει να υπερβούν το ποσό των 34 δισ. ευρώ, ενώ στο 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου, το συνολικό ύψος των δαπανών δεν πρέπει να υπερβεί το ποσό των 50 δισ. ευρώ. Στο πεντάμηνο οι δαπάνες ανήλθαν σε 25,8 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το σκέλος των εσόδων, η υστέρηση που παρατηρήθηκε στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου δεν ανησυχεί το υπουργείο Οικονομικών, καθώς θεωρεί ότι με την πλήρη ανάπτυξη των φορολογικών μέτρων, που έχουν ληφθεί, και με την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ από την 1η Ιουλίου, οι εισπράξεις θα επανέλθουν εντός των στόχων.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα το πρωτογενές έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης δεν πρέπει να υπερβεί το 5% τον Ιούνιο, το 4% το Σεπτέμβριο και το 5,7% στο σύνολο του 2010, ενώ το συνολικό ύψος του δημόσιου χρέους, στο τέλος του 2010, δεν μπορεί να υπερβεί το ποσό των 342 δισ. ευρώ, από 310,38 δισ. ευρώ, που διαμορφώθηκε στις 31 Μαρτίου 2010.
(Αναδημοσίευση από ΒΗΜΑonline)

Comments are closed.