Θετικό το πρώτο τεστ της οικονομίας
Θετικό είναι το πρώτο τεστ για την ελληνική οικονομία καθώς το έλλειμμα του προϋπολογισμού μειώθηκε κατά 5,1 δισ. ευρώ το πεντάμηνο Ιανουαρίου- Μαΐου σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες από την Τράπεζα της Ελλάδος που κρατάει το «ταμείο» του κράτους οι προσπάθειες για τον περιορισμό των δαπανών έπιασαν τόπο ενώ με το κυνήγι των αποδείξεων και τα φορολογικά μέτρα ανέκαμψαν και τα έσοδα του Δημοσίου.
Ετσι το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού περιορίστηκε στα 9,54 δισ. ευρώ έναντι 14,62 δισ. ευρώ που είχε εκτιναχθεί την αντίστοιχη περίοδο του 2009. Δηλαδή μειώθηκε κατά 35%! Τα στοιχεία αυτά αφορούν την ταμειακή εικόνα που έχει η Τράπεζα της Ελλάδος και όχι τα αναλυτικά στοιχεία που δίνει κάθε μήνα στη δημοσιότητα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, άρα η βελτίωση δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. Επίσης, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού με βάση τα δημοσιονομικά στοιχεία (τους εθνικούς λογαριασμούς) θα έχει καλύτερη εικόνα και το πεντάμηνο και θα είναι μειωμένο κατά περίπου 40%. Τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά 8,5% σε 19,89 δισ. ευρώ από 18,33 δισ. ευρώ που ήταν την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Η αύξηση οφείλεται αφενός στο «κίνημα» των αποδείξεων που οδήγησε κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να εκδίδουν αποδείξεις και να πληρώνουν αυξημένο ΦΠΑ όσο και στην αύξηση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στα καύσιμα, τα τσιγάρα και τα ποτά και το έντονο φοροκυνηγητό που έχει εξαπολύσει το ΣΔΟΕ.
Στις δαπάνες οι αριθμοί υποδηλώνουν ότι οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις του Δημοσίου έφεραν αποτελέσματα και μάλιστα σημαντικά. Το πεντάμηνο Ιανουαρίου- Μαΐου μειώθηκαν σε 25,25 δισ. ευρώ από 29,23 δισ. ευρώ που ήταν την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Δηλαδή παρουσιάζουν πτώση 13,6%.
Μείωση εμφανίζουν και οι τόκοι του Δημοσίου ενώ ελεύθερη πτώση σημειώνουν οι δαπάνες για δημόσιες επενδύσεις αφού μειώθηκαν το πεντάμηνο Ιανουαρίου- Μαΐου κατά 28,5%.
Χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου αναφερόμενος στην πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού- με βάση τα δημοσιονομικά στοιχείαανέφερε ότι η μείωση του ελλείμματος θα είναι πολύ κοντά στο 40% με τα έσοδα να καταγράφουν αύξηση λίγο πάνω από 8% και τις περικοπές στις δαπάνες να υπερβαίνουν ελαφρώς το 10%.
Παρά ταύτα, ο υπουργός επισήμανε ότι δεν υπάρχει εφησυχασμός. Παραδέχθηκε ότι ο Μάιος δεν είναι τόσο καλός μήνας όσο ο Απρίλιος στο «μέτωπο» της είσπραξης του ΦΠΑ. Εμφανίστηκε ωστόσο αισιόδοξος για τους επόμενους μήνες εφόσον στα μεγέθη του πενταμήνου δεν έχουν συμπεριληφθεί ακόμη οι μειώσεις των μισθών και των συντάξεων στο Δημόσιο, η νέα αύξηση του ΦΠΑ, η εισφορά στις υψηλές συντάξεις (ΛΑΦΚΑ) και οι αυξήσεις των ΕΦΚ.
Εν όψει του ελέγχου από την τρόικα, που φθάνει στην Αθήνα τη Δευτέρα, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει πάρει πολύ περισσότερα μέτρα από όσα χρειάζεται για να πετύχει τον στόχο της. Τα μέτρα αντιστοιχούν σε μείωση του ελλείμματος εννέα ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ ενώ η υποχρέωση που έχει αναλάβει η χώρα είναι η μείωση του ελλείμματος κατά πεντέμισι ποσοστιαίες μονάδες.
Ερχονται οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό
Σήμερα γίνονται οι τελικές διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα για τις αλλαγές στις συντάξεις. Για το Ασφαλιστικό ο κ. Παπακωνσταντίνου επισήμανε ότι «ήταν επιλογή της κυβέρνησης να έρθει πιο νωρίς» και ανέφερε ότι το νομοσχέδιο για την εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο (με ενσωμάτωση του ασφαλιστικού των δημοσίων υπαλλήλων και πρόβλεψη για τους ένστολους) θα κατατεθεί στη Βουλή μαζί με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τις γενικότερες αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα.
(Αναδημοσίευση από ΒΗΜΑ)