Υπόθεση Siemens – Την παρέμβαση του πρωθυπουργού στο Βερολίνο θα ζητήσει η Εξεταστική Επιτροπή

Την παρέμβαση του πρωθυπουργού, ώστε να ζητηθεί με διάβημα από το Βερολίνο η συνεργασία της Siemens στην αποκάλυψη «δώρων» σε πολιτικά πρόσωπα, θα ζητήσει η Εξεταστική για τη Siemens.

Στην Εξεταστική προσήλθαν και κατέθεσαν ο πρώην υφυπουργός Δημόσιας Τάξης, Παναγιώτης Χηνοφώτης και ο πρώην υπουργός Πρ.Παυλόπουλος.

Κατατέθηκαν επίσης στην Επιτροπή δύο φάκελοι που κατασχέθηκαν από τη Δικαιοσύνη από το γραφείο της γραμματέως του Μιχάλη Χριστοφοράκου, με ονόματα πολιτικών και μη, προς τους οποίους εστάλησαν οικοσκευές από τη Siemens, ή συνεργαζόμενες με την ίδια εταιρείες.

Ο κ. Χηνοφώτης αναφέρθηκε στις τμηματικές παραλαβές του συστήματος C-4I, όπως προβλεπόταν από την πέμπτη τροποποιητική σύμβαση που είχε καταρτιστεί επί υπουργίας Βύρωνα Πολύδωρα.

Ο ίδιος κατέθεσε ότι διαφώνησε πλήρως το Νοέμβριο του 2008 -με σχετικές χειρόγραφες αναφορές- με την παραλαβή του 14ου υποσυστήματος του C-4I που αφορούσε την ασφάλεια των λιμένων.

Η διαφωνία του με την επιτροπή παραλαβής, η οποία τάχθηκε υπέρ της παραλαβής του υποσυστήματος με απομείωση της τιμής, προκύπτει απόλυτη, αφού καταθέτει ταυτόχρονα σημείωμα 14 ενστάσεων, ενώ κάνει λόγο για ουσιώδεις ελλείψεις-αποκλίσεις που επηρεάζουν τη διαλειτουργικότητα και αποτελεσματικότητα του υποσυστήματος, συστήνοντας να μη γίνει δεκτή καμία επιστροφή ή έκπτωση με βάση την παρούσα κατάσταση.

Περιορισμένες διαφωνίες είχε ο υφυπουργός και με την παραλαβή του ΤΕΤΡΑ. Όπως συγκεκριμένα σημειώνει με βάση τους συγκεκριμένους δείκτες αξιολόγησης προτείνει παραλαβή, αλλά με απομείωση της τιμής στο 10%, αντί του 3,51% που προτείνει η επιτροπή παραλαβής, 10% για τις παρεκκλίσεις στην παροχή υπηρεσιών και επιπλέον 3,51% λόγω των παρεκκλίσεων στην παροχή υπηρεσιών συντήρησης και υποστήριξης.

Ο βουλευτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Τζαβάρας πρότεινε στην Επιτροπή να κληθεί και να καταθέσει ο σημερινός υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Σπύρο Βούγιας για να ερωτηθεί για την καταγγελία της σύμβασης που κατέθεσε η σημερινή ηγεσία του υπουργείου.

Όσον αφορά στα στοιχεία για τις συσκευές, ηλεκτρικές ή υψηλής τεχνολογίας, που δόθηκαν, τα ονόματα είναι λίγο ως πολύ ήδη γνωστά και περιέχονται τμηματικά στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί και είχε σταλεί και σταδιακά στη Βουλή.

Μεταξύ των ονομάτων είναι του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι έχει εξοφλήσει ηλεκτρονικό εξοπλισμό αξίας 160.000 ευρώ.

«Δεν γνωρίζουμε αν υπάρχουν και άλλα τιμολόγια» δήλωσε ο πρόεδρος της Εξεταστικής Σήφης Βαλυράκης, ενώ αναμένεται να ενημερώσει την επιτροπή και ο γενικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Γιάννης Καπελέρης.

«Μπόχα της ξεφτίλας» χαρακτήρισε τα κατατεθέντα στοιχεία ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, κάνοντας λόγο για παιχνίδι αμοιβαίας επίρριψης ευθυνών και εντυπώσεις εκ μέρους των δύο μεγάλων κομμάτων με σκοπό τον αποπροσανατολισμό.

«Εταιρικά δώρα των 30 και 40 ευρώ είναι ξεφτίλα, όταν ζητούμενο είναι το πού πήγαν οι μίζες ύψους 100 εκατ. που συνδέονται με το χρόνο υπογραφής των συμβάσεων ΟΤΕ, ΟΣΕ και C-4I» σχολίασε ο βουλευτής της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης.

Απο την επιτροπή αποχώρησε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης, ο οποίος σε δήλωσή του αναφέρει ότι τα στοιχεία που απεστάλησαν για τα δώρα της Siemens, δεν οδηγούν στην αποκάλυψη των πραγματικών περιστατικών.
(Αναδημοσίευση από ΒΗΜΑonline)

Comments are closed.