Ψάχνουν για ακόμη εννέα Μαντέληδες

Εναν τροφοδότη λογαριασμό και… εννιά «μαντέληδες» αναζητεί η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, στο πλαίσιο της γενικευμένης έρευνας για το σκάνδαλο της Siemens, που μπορεί να γίνει θρυαλλίδα στα θεμέλια του πολιτικού συστήματος μετά την ωμή παραδοχή του πρώην υπουργού Τάσου Μαντέλη ότι χρηματίστηκε από τον γερμανικό κολοσσό.

Πληροφορίες από έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι οι έρευνες της Εξεταστικής Επιτροπής κατευθύνονται πλέον προς έναν τροφοδότη λογαριασμό από τον οποίο έφευγαν, τουλάχιστον ώς το 2006, οι μίζες προς διάφορους λογαριασμούς «δικαιούχων» σε τράπεζες της Ελβετίας (κατά κύριο λόγο) και της Γερμανίας. Ο εντοπισμός άλλωστε του συγκεκριμένου λογαριασμού ήταν το αντικείμενο της αιφνιδιαστικής έρευνας που πραγματοποίησε- κατ΄ εντολήν της Εξεταστικής- κλιμάκιο της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων στα κεντρικά γραφεία της Siemens χθες. Η Εξεταστική Επιτροπή έχει την υπόνοια ότι πίσω από έναν συγκεκριμένο κωδικό της εταιρείας, στον οποίο χρεώνονταν τα πάσης φύσεως δώρα που στέλνονταν σε πολιτικά πρόσωπα, κρύβεται ο τροφοδότης λογαριασμός από τον οποίο οι μίζες πήγαιναν κατευθείαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των αποδεκτών τους. Στέλεχος της επιτροπής εξέφρασε, μιλώντας στα «ΝΕΑ», την (έστω και συγκρατημένη) αισιοδοξία ότι «πιθανότατα να βρισκόμαστε κοντά στο να βρεθεί το κλειδί που θα ξεκλειδώσει τις βαριές πόρτες που κρύβουν τις πραγματικές διαστάσεις του σκανδάλου». Ενισχυτική των προσδοκιών που εκφράζονται για το τι θα αποφέρει ο πιθανός εντοπισμός του τροφοδότη λογαριασμού είναι η χθεσινή δήλωση του προέδρου της Εξεταστικής Επιτροπής Σήφη Βαλυράκη, ο οποίος, μιλώντας στον Βήμα FΜ 99,5, έκανε λόγο για 10 πολιτικά πρόσωπα που φαίνεται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο της Siemens, συμπεριλαμβανομένου του Τ. Μαντέλη. Οι δηλώσεις του κ. Βαλυράκη δημιουργούν την αίσθηση ότι οι επόμενες ημέρες θα είναι πολύ κρίσιμες για το σύνολο του πολιτικού κόσμου της χώρας, καθώς οι αναμενόμενες αποκαλύψεις, κατά τα φαινόμενα, δύσκολα θα αφήσουν ανέγγιχτο κάποιον πολιτικό χώρο.

Η αντίδραση
Με εντολή του κ. Παπανδρέου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής προχώρησε χθες στη «σαφή» και «αυτονόητη» καταδίκη και απαξίωση και του Τ. Μαντέλη «και οποιουδήποτε πολιτικού προσώπου που συμπεριφέρθηκε με ανάλογο τρόπο». Και πρόσθεσε: «Θέλουμε να έλθουν τα πάντα στο φως, επιθυμούμε την πλήρη διαλεύκανση των υποθέσεων που πλήγωσαν τη δημόσια ζωή της χώρας, αδιαφορώντας αν και εμείς θα ματώσουμε, αρκεί οι πολίτες να αντιληφθούν ότι η ατιμωρησία και η ανευθυνότητα ανήκουν οριστικά στο παρελθόν». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε κατηγορηματικά ότι στο ταμείο του ΠΑΣΟΚ εισέρευσε μαύρο χρήμα και χαρακτήρισε γενναία και αποφασιστική πράξη του ΠΑΣΟΚ τη διαγραφή των Τ. Μαντέλη και Θ. Τσουκάτου, το 2008, σε αντιδιαστολή «με άλλα κόμματα (που αντιμετωπίζουν το σκάνδαλο) με τρόπο που δεν συνάδει με τη δημοκρατία (και) αρνούνται να δεχτούν έλεγχο στα οικονομικά τους». Απαντώντας σε ερώτηση για το αν, παρά τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, θα τιμωρηθεί ο Τ. Μαντέλης, ο κ. Πεταλωτής δήλωσε ότι «δεν κάνουμε πίσω και ανοίγουμε τις διαδικασίες ώστε να υπάρχει αποτύπωση των πολιτικών ευθυνών και ενδεχομένως των ποινικών».

Στο πλαίσιο αυτό, η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου δήλωσε ότι «η ηθική χρεοκοπία είναι χειρότερη από τη δημοσιονομική κρίση. Γι΄ αυτό και υπάρχει άμεση ανάγκη όχι απλώς να έρθουν όλα στο φως, όχι απλώς να ματώσουμε όλοι, αλλά να τιμωρηθούν όλοι, και όταν λέμε όλοι, εννοούμε όλοι».

ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ
Στα βιβλία της Siemens αναζητείται ο κωδικός στον οποίο χρεώνονταν τα «δώρα»

Συναγερμός χθες στο Μαξίμου

ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ συγκροτήθηκε σύσκεψη υπό τον Γιώργο Παπανδρέου. Επισήμως η σύσκεψη, στην οποία μετείχαν οι υπουργοί Χ. Καστανίδης, Μ. Χρυσοχοΐδης, Χ. Παμπούκης, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γ. Πεταλωτής, ο Ν. Αθανασάκης κ.ά., αφορούσε την προώθηση μέτρων «για την ευνομία στη δημόσια ζωή». Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό, συζητήθηκε ευρύτατα το θέμα Μαντέλη, και ειδικότερα το τι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση ώστε να επανακτήσει το ηθικό πλεονέκτημα που διέθετε έναντι της Νέας Δημοκρατίας. Η κυβέρνηση, που έδειξε να αιφνιδιάζεται από την κυνική ομολογία του Τ. Μαντέλη, πρέπει να σημειωθεί ότι πέρασε ένα μικρό σοκ χθες το πρωί, όταν κυκλοφόρησαν οι φήμες πως ο πρώην υπουργός είχε διαφύγει στο εξωτερικό. Χρειάστηκε η συνδρομή της ΕΥΠ για να διαπιστωθεί με «τεχνικά μέσα» ότι ο Τ. Μαντέλης βρισκόταν στην Αθήνα. Κυβερνητικές πηγές δεν απέκλειαν χθες το βράδυ, μετά την επιβολή στον Τ. Μαντέλη της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, να εκδοθεί και ένταλμα σύλληψής του με βάση τις κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος που του απήγγειλε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών.

Παράλληλα ζητήθηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδη να επιταχύνει την κατάθεση του νομοσχεδίου για την τροποποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ώστε να μην υπάρχουν σκανδαλώδεις παραγραφές σε ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων.

Σε κάθε περίπτωση, τόσο κατά τη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και σε κατ΄ ιδίαν συνομιλίες υπουργών, επισημάνθηκε η αμήχανη αντίδραση της κυβέρνησης μπροστά στο κολοσσιαίο πολιτικό ζήτημα που δημιουργήθηκε, και ειδικότερα οι σκιές που άφησε στην απολογία του ο πρώην υπουργός για μίζα 10 εκατομμυρίων ευρώ, και τονίστηκε ότι θα πρέπει άμεσα η κυβέρνηση να πάρει συγκεκριμένα μέτρα που θα δείξουν στους πολίτες πως δεν έχει να φοβηθεί τίποτε η κυβέρνηση από τις αποκαλύψεις. Ο Γιώργος Παπανδρέου που φέρεται να τόνισε στη σύσκεψη ότι «πρέπει να εκλείψει το αίσθημα ατιμωρησίας και να υπάρξουν τιμωρίες για τα σκάνδαλα, χωρίς όμως ανθρωποθυσίες και ρεβανσισμούς», αναμένεται να τοποθετηθεί σήμερα δημόσια στην Κομοτηνή, την οποία επρόκειτο να επισκεφθεί το πρωί.

Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος
(Αναδημοσίευση από τα ΝΕΑ)

Comments are closed.