Προανακριτική για τη Siemens προαναγγέλλει το ΠαΣοΚ
Προανάκρουσμα πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που διερευνά το σκάνδαλο της Siemens και προαναγγελία παραπομπής πολιτικών προσώπων σε «προανακριτική επιτροπή» αποτελεί, σύμφωνα με κοινοβουλευτικές εκτιμήσεις, το έγγραφο που απέστειλε ο πρόεδρός της κ. Σ. Βαλυράκης προς τον υπουργό Δικαιοσύνης και Διαφάνειας κ. Χ. Καστανίδη , στο οποίο διαπιστώνει ότι 50 εκατ. ευρώ από τα «μαύρα ταμεία» του γερμανικού κολοσσού χρησιμοποιήθηκαν για τον χρηματισμό προσώπων- πολιτικών και υπηρεσιακών – ώστε η εταιρεία να αναλάβει δημόσιες προμήθειες και έργα στην Ελλάδα. Με τον τρόπο αυτό, όπως σχολίαζαν κοινοβουλευτικές πηγές, επιχειρείται η «τόνωση» της διαδικασίας διερεύνησης η οποία δεν έχει επιδείξει ως τώρα σημαντικά αποτελέσματα, όπως άλλωστε φάνηκε και από το νέο αίτημα παράτασης των εργασιών της Επιτροπής έως τις
30 Ιουνίου 2010.
Στην επιστολή του κ. Βαλυράκη προς τον υπουργό επισημαίνεται χαρακτηριστικά ότι από την έρευνα της Επιτροπής έχει διαπιστωθεί ότι 50 εκατ. ευρώ από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens «έχουν δεσμευθεί σε συγκεκριμένους ελβετικούς λογαριασμούς» και πως η γερμανική εταιρεία επιβάρυνε το τίμημα των προμηθειών και έργων που αναλάμβανε με εντολέα το ελληνικό Δημόσιο κατά 10% από το οποίο το 8% προοριζόταν για χρηματισμό υπηρεσιακών παραγόντων και το 2% για χρηματισμό πολιτικών προσώπων. Ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής ζητεί από τον κ. Καστανίδη να αξιολογήσει τα δεδομένα αυτά και να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να διεκδικηθούν οι ανάλογες αποζημιώσεις υπέρ του ελληνικού Δημοσίου.
Την ίδια στιγμή, καταθέτοντας χθες στην Εξεταστική Επιτροπή, ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Γ. Βουλγαράκης σχετικά με το σκέλος της υπόθεσης που αφορά την παραλαβή του συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων C4Ι ανέφερε ότι είχε «τουλάχιστον μία ή δύο επαφές με τον Χριστοφοράκο» κατά την επίμαχη περίοδο με το να δοθούν στην εταιρεία του τα χρήματα που όφειλε το Δημόσιο από τη χρήση του υποσυστήματος ΤΕΤRΑ, πράγμα που εκείνος, όπως κατέθεσε, αρνήθηκε αφού θα έπρεπε να αλλάξει η σύμβαση έπειτα από απόφαση του ΚΥΣΕΑ. Ωστόσο η βουλευτής του ΠαΣοΚ κυρία Βασιλική Τσόνογλου σημείωσε ότι στο ημερολόγιο του Μ. Χριστοφοράκου υπάρχουν τουλάχιστον 40 αναφορές με το όνομα του κ. Βουλγαράκη, ο οποίος, κατά τα λοιπά, αποκάλυψε ότι του ασκήθηκαν πιέσεις από την αμερικανική και βρετανική πλευρά προ Ολυμπιακών Αγώνων ώστε να υποβάλει η Ελλάδα αίτημα παρουσίας στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην Αθήνα.
Μάλιστα αναφέρθηκε σε ανεπίσημο έγγραφο που του επέδωσε ο τότε αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα κ. Τόμας Μίλερ, στο οποίο «ούτε λίγο ούτε πολύ λέει ότι για να γίνουν Ολυμπιακοί Αγώνες πρέπει να έρθουν στην Ελλάδα ειδικά τμήματα των αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων, βατραχάνθρωποι, άνθρωποι της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, να εγκατασταθούν σε συγκεκριμένα μέρη και να εγγυηθούν τους Ολυμπιακούς Αγώνες».
Πιέσεις ασκούνταν και από την Ολυμπιακή Συμβουλευτική Ομάδα, η οποία, όπως κατέθεσε, «ήταν ένα είδος διεθνούς διευθυντηρίου, κάτι σαν επιτήρηση που λέμε,την οποία είχε αποδεχθεί η προηγούμενη κυβέρνηση» και αποτελούνταν από τους πρεσβευτές των επτά σημαντικότερων χωρών εκείνης της περιόδου και τους διαπιστευμένους συμβούλους ασφαλείας, «δηλαδή,πρακτικά,τους επίσημους διαπιστευμένους πράκτορες» όπως είπε.
Τη γνωστή ρήση που εισήγαγε ο κ. Βουλγαράκης στην πολιτική ορολογία «ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό» θύμισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δ. Παπαδημούλης. «Συνεχίζετε να το πιστεύετε και να το υποστηρίζετε;» ρώτησε τον πρώην υπουργό και εκείνος του απάντησε: «Το τι είναι ηθικό είναι υποκειμενικό. Το τι είναι νόμιμο, όμως, είναι αντικειμενικό».
(Αναδημοσίευση από ΒΗΜΑ)