Ήττα για την Α.Μέρκελ δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα των εκλογών στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία

Πικρά για τον κυβερνητικό συνασπισμό των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Μέρκελ και των Φιλελεύθερων (FDP) είναι τα πρώτα αποτελέσματα στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, καθώς ο σχηματισμός φαίνεται ότι χάνει την εξουσία στο κρατίδιο.
Τα πρώτα αποτελέσματα τοποθετούν τα ποσοστά του CDU κοντά στο 34,2% (έναντι 44,8% το 2005) και του FDP στο 6,5% (έναντι 6,2% το 2005). Με τέτοια αποτελέσματα, τα δύο κόμματα δεν μπορούν να σχηματίσουν εκ νέου κυβέρνηση συνασπισμού στο κρατίδιο μόνο με τις δικές τους δυνάμεις.
Το ποσοστό των των Σοσιαλδημοκρατών κυμαίνεται στο 34,5%
και των Πρασίνων στο 12,5% -ποσοστά επίσης ανεπαρκή για σχηματισμό κυβέρνησης με τη συνεργασία μόνο των δύο κομμάτων. Το κόμμα της Αριστεράς (Linke) φαίνεται να συγκεντρώνει 6%. To αποτέλεσμα πλήττει σημαντικά την
εικόνα της Γερμανίδας καγκελαρίου, λίγους μήνες μετά την επανεκλογή της.
Εάν τα ποσοστά (που επιβεβαιώνουν τις δημοσκοπήσεις) επαληθευτούν, η νέα κυβέρνηση τριών κομμάτων του κρατιδίου αναγκαστικά θα επιφέρει αλλαγές στη σύνθεση της Ομοσπονδιακής Ανω Βουλής (Mπούντεσρατ) -κάτι που καταστήσει παρελθόν την κυριαρχία των Χριστιανοδημοκρατών στο Σώμα και πλέον η Α.Μέρκελ θα χρειάζεται τη συναίνεση της αντιπολίτευσης στην ψήφιση των αλλαγών που σχεδιάζει.
Ενδεικτικό είναι ότι τα δύο μεγαλύτερα κόμματα βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο (34,5%) ενώ το 2005 η διαφορά τους στο κρατίδιο ήταν στις 7 μονάδες. Στις ομοσπονδιακές εκλογές του τέλους του 2009, το CDU είχε ξεπέρασει το SPD κατά περίπου 10 μονάδες σε ολόκληρη τη γερμανική επικράτεια (και στη Β.Ρηνανία-Βεστφαλία, το προβάδισμά του έναντι του SPD βρισκόταν στις 4,5 μονάδες).
Η οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα φαίνεται ότι συνέβαλε στο αποτέλεσμα, καθώς ο προεκλογικός λόγος της αντιπολίτευσης, και ιδιαίτερα του SPD (Σοσιαλδημοκράτες), είχε επικεντρωθεί στην αντίθεση στην οικονομική στήριξη στην Ελλάδα. Η αντιπολίτευση είχε φτάσει να παρουσιάζει μάλιστα τις εκλογές περίπου ως «δημοψήφισμα» για την στήριξη στην Ελλάδα.
Τα δύο νομοθετικά Σώματα της Γερμανίας υπερψήφισαν πάντως την Παρασκευή οριστικά τη συμμετοχή της χώρας στο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα, και η αλλαγή στη σύνθεση της Μπούντεσρατ δεν θα επηρεάσει την απόφαση.
Η αποχή κυμάνθηκε σε υψηλά επίπεδα: μέχρι τις 16:00 (τοπική ώρα) μόλις το 53% είχε προσέλθει στις κάλπες. Στις προηγούμενες εκλογές του 2005, η εκλογική συμμετοχή είχε ανέλθει στο 63%.

Ανοικτά όλα τα σενάρια για το κρατίδιο
Μετά τις εκλογές ξεκινούν οι συνομιλίες για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Τόσο το CDU όσο και το SPD (που φαίνεται να κυμαίνονται σχεδόν στα ίδια επίπεδα) μπορούν θεωρητικά να ηγούνται της επόμενης κυβέρνησης της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, αλλά το ζήτημα είναι ποιος θα συνεργαστεί με ποιον.
Δεν αποκλείεται η δημιουργία «μεγάλου συνασπισμού» (CDU και SPD), κάτι που θα ενίσχυε τους Σοσιαλδημοκράτες και σε ομοσπονδιακό επίπεδο (λόγω Μπούντεσρατ). Εάν μάλιστα το SPD συγκεντρώσει μεγαλύτερο ποσοστό από το CDU, ενδεχομένως να δώσει τον πρωθυπουργό του κρατιδίου και οι Χριστιανοδημοκράτες να καταλήξουν εταίροι.
Στην περίπτωση που τελικά SPD και Πράσινοι συγκεντρώσουν ποσοστά που φτάνουν το 50%, ένας δικομματικός συνασπισμός υπό την ηγεσία του SPD θα αποτελέσει επιπλέον σημαντική «ψυχολογική» νίκη για το κόμμα, που είχε μπει σε «φάση αναζήτησης ταυτότητας» μετά τις εκλογές του 2009.
Τριπλή συμμαχία SPD, Πράσινων και Αριστεράς (Linke) θα έθετε προηγούμενο για δυτικό κρατίδιο της Γερμανίας. Αρκετά μέλη των Σοσιαλδημοκρατών δεν βλέπουν με καθόλου καλό μάτι συνεργασία με την Linke, η οποία έχει δεχτεί στις τάξεις της πολλά μέλη που αποσχίστηκαν από το SPD.
Πιθανή θεωρείται επίσης συνεργασία CDU και Πρασίνων, που θα μπορούσε επίσης να λειτουργήσει ως μοντέλο για μελλοντικούς σχηματισμούς σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Αρκετά συντηρητικά μέλη των Χριστιανοδημοκρατών διαφωνούν όμως με τους Πράσινους, ενώ το ζήτημα των πυρηνικών μονάδων παραγωγής ενέργειας (τη λειτουργία των οποίων έχει δεσμευτεί να μην διακόψει η Α.Μέρκελ) θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα.

«Προειδοποιητική βολή» εναντίον του Βερολίνου
Ο μέχρι σήμερα πρωθυπουργός του κρατιδίου Γιούργκεν Ρούτγκερς από το CDU ανέφερε ότι «το απόγευμα της Δευτέρας ήταν πικρό και για το κόμμα και για εμένα προσωπικά».
Οι εκλογές στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία αποτέλεσαν «προειδοποιητική βολή εναντίον του (ομοσπονδιακού) κυβερνητικού συνασπισμού» δήλωσε μετά τα exit poll ο ηγέτης του FDP Γκουίντο Βέστερβέλλε, αντικαγκελάριος της Γερμανίας και υπουργός Εξωτερικών.
Αν και το κόμμα του είδε τα ποσοστά του να ενισχύονται ελαφρώς στο κρατίδιο, ο ίδιος χαρακτήρισε το αποτέλεσμα «απογοητευτικό από κάθε άποψη».
Σε θριαμβευτικούς τόνους η υποδοχή των αποτελεσμάτων από τους Σοσιαλδημοκράτες υποψήφιους: «Ένα μήνυμα ξεκινά από τη Βόρεια Ρηνανία και επεκτείνεται σε όλη τη χώρα – το SPD επέστρεψε» δήλωσε η επικεφαλής του ψηφοδελτίου του κόμματος στο κρατίδιο Χανελόρε Κράφτ.
Κάπως πιο ήπιες οι δηλώσεις του αρχηγού του κόμματος Ζιγκμαρ Γκάμπριελ από το Βερολίνο, ο οποίος ανέφερε ότι «είναι μία καλή ημέρα για τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία». «Θεαματικά καλό το εκλογικό αποτέλεσμα» ανέφερε ο ηγέτης των Πρασίνων Τζεμ Οζντεμίρ. (Αναδημοσίευση από ΒΗΜΑonline)

Comments are closed.