Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα – Πραγματοποιεί έκτακτη τηλεδιάσκεψη με 50 από τις σημαντικότερες ευρωπαϊκές τράπεζες
Έκτακτη τηλεδιάσκεψη με τις μεγαλύτερες εμπορικές τράπεζες της Ευρωζώνης πραγματοποιεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Εξετάζονται οι αποφάσεις της ΕΚΤ για την αλλαγή των κανόνων αποδοχής ελληνικών ομολόγων ως εγγυήσεων, η πορεία του ευρώ και οι διακυμάνσεις στην χρηματαγορές.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Dow Jones Newswires, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διενεργεί τη τηλεδιάσκεψη στο πλαίσιο του Money Market Contact Group, στο οποίο συμμετέχουν 50 από τις πιο σημαντικές τράπεζες της Ευρώπης, αλλά όχι ελληνικές τράπεζες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην διάσκεψη θα εξετασθούν η πρόσφατη απόφαση της ΕΚΤ να μην λαμβάνει υπόψιν της τις αξιολογήσεις των διεθνών οίκων για την παροχή εγγυήσεων έναντι ελληνικών ομολόγων, οι πιέσεις στις αγορές ομολόγων της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, θέματα σχετικά με τις κεφαλαιακές απαιτήσεις της Διεθνούς Συνθήκης Βασιλείας ΙΙΙ και οι πιέσεις στο ευρώ.
Σημειώνεται πως χθες ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζάν Κλόντ Τρισέ δήλωσε πως το ευρώ αποτελεί καλό μέσο αποθηκεύσεως αξίας και πως η ΕΚΤ διατηρεί την σταθερότητα τιμών με παραδειγματικό τρόπο.
Την ίδια στιγμή, την πρώτη θέση στην κατάταξη της CMA Datavision με τις χώρες που συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες για χρεοκοπία καταλαμβάνει και πάλι η Ελλάδα, ενώ ψιλά στην λίστα βρίσκεται και η Πορτογαλία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της CMA, η Ελλάδα καταλαμβάνει την πρώτη θέση με ποσοστό 55,19%, ενώ η Πορτογαλία είναι στην πέμπτη θέση με ποσοστό 35,12%. Στην δεύτερη θέση έρχεται η Βενεζουέλα με ποσοστό 52,35%, στην τρίτη η Αργεντινή με 49,80% και στην τέταρτη το Πακιστάν με 38,73%.
Όλι Ρεν: Η χρεοκοπία της Ελλάδας θα παρέλυε ολόκληρο τον κόσμο
Εξάλλου, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας ο Ευρωπαίος Επίτροπος κ. Όλι Ρέν δήλωσε πως η χρεοκοπία της Ελλάδας θα παρέλυε το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα και θα προκαλούσε μια παγκόσμια ύφεση. Σε άρθρο του στο φινλανδικό εβδομαδιαίο περιοδικό Suomen Kuvalehti, το οποίο δημοσιεύεται σήμερα, ο κ. Ρεν υπογραμμίζει ότι οι αμερικανικές αρχές δεν γνώριζαν τον Σεπτέμβριο του 2008 σε τι θα οδηγούσε η χρεοκοπία της επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers.
«Η συνέπεια ήταν ότι το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα παρέλυσε με τέτοιο τρόπο που οδήγησε στην μεγαλύτερη παγκόσμια ύφεση από την δεκαετία του 1930. Οι συνέπειες από μια χρεοκοπία της Ελλάδας θα ήταν παρόμοιες, αν όχι χειρότερες», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Βόλφαγκ Σόιμπλε μιλώντας σήμερα, Παρασκευή στην γερμανική Κάτω Βουλή, τόνισε πως όλοι οι ηγέτες συμφωνούν ότι θα ήταν «καταστροφικό να αφεθεί η Ελλάδα να χρεοκοπήσει».
Ο ίδιος τόνισε πως οποιαδήποτε εναλλακτική λύση για το πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα θα ήταν πιο ακριβό για τους γερμανούς φορολογούμενους.
(Αναδημοσίευση από ΒΗΜΑonline)