Απαιτούν μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα
Ασφυκτικές πιέσεις για επέκταση των μέτρων και στον ιδιωτικό τομέα ασκεί πλέον το μεικτό κλιμάκιο της ΕΕ, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στους συναδέλφους του, η λεγόμενη τρόικα ζητεί, επίμονα, μέτρα ακόμη και μέσα στο 2010 αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι του Προγράμματος Σταθερότητας. Ο κ. Α. Λοβέρδος το επιβεβαίωσε: «Από την πρώτη στιγμή μάς ζητούν την περικοπή του 14ου μισθού, την κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσε- ων και την αναπροσαρμογή του καθεστώτος των απολύσεων». Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ακόμη ότι η τρόικα ζητεί τη ριζική αναθεώρηση του Προγράμματος Σταθερότητας για το 2011, το 2012 και το 2013. Ο κ. Λοβέρδος συμπλήρωσε ότι έχουν ζητήσει το νέο Ασφαλιστικό, το οποίο αποτελεί πρώτη προτεραιότητα του κλιμακίου, να μην εφαρμοστεί πλήρως από το 2018 αλλά τα μέτρα να έρθουν νωρίτερα. Ο υπουργός Εργασίας όμως εξήγησε στους συναδέλφους του ότι η έναρξη της μεταρρύθμισης δεν τοποθετήθηκε τυχαία στο 2018 καθώς ως τότε θα συγκεντρώνονται χρήματα που θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του συστήματος. Το ίδιο θα επαναλάβει και στη συνάντηση που θα έχει σήμερα με το κλιμάκιο. Ο κ. Παπακωνσταντίνου έκανε μια μακροσκελή, τεχνική και εξαντλητική ενημέρωση για το περιεχόμενο των συζητήσεων με την τρόικα. Ο Πρωθυπουργός κάποια στιγμή κουράστηκε: «Γιώργο, τα ξέρουμε αυτά. Ας μπούμε στην ουσία» του είπε.
Το κλίμα στη συνεδρίαση ήταν βαρύ από την πρώτη ώρα. Μολονότι κανένας υπουργός δεν τάχθηκε υπέρ της λήψης μέτρων στον ιδιωτικό τομέα, πολλοί αναρωτήθηκαν σιωπηλά αν η ατμόσφαιρα που διαμορφώνεται θα αφήσει ανεπηρέαστους τους εργοδότες. Ο κ. Λοβέρδος είπε «δεν μπορούμε ούτεσε συζήτηση να μπούμε για τον 14ο μισθό», ενώ ο κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης προέβλεψε κοινωνικές εκρήξεις. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο κ. Ευ. Βενιζέλος και η κυρία Κατερίνα Μπατζελή επισήμαναν ότι δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει η κυβέρνηση σε τόσο βίαιη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. «Αν τους αφήσουμε αυτούς, θα μας πάρουν και τα παντελόνια!» ακούστηκε να λέει ένας υπουργός όταν ξεκίνησε η συζήτηση για τις απολύσεις και την αύξηση της ανεργίας. Η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου πρότεινε στον κ. Παπανδρέου να προκαλέσει δημόσια αντιπαράθεση με τη ΝΔ και με τα υπόλοιπα κόμματα ώστε να γίνει φανερό ότι δεν υπάρχουν άλλες προτάσεις.
Κάποια στιγμή ο κ. Χ. Καστανίδης αναρωτήθηκε αν η κυβέρνηση έχει χαράξει κόκκινες γραμμές. «Τι νόημα έχει αυτή την ώρα να συζητάμε για κόκκινες γραμμές…» του απάντησε ο κ. Παπανδρέου. Την ίδια ώρα παρεισέφρησε στη συζήτηση το σχόλιο άλλου υπουργού, ο οποίος αναρωτήθηκε «είμαστε άραγε σε θέση να διαπραγματευόμαστε;» , ερώτημα που όπως παραδέχθηκαν πολλοί υπουργοί υπήρχε στο μυαλό τους σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης.
«Να πάμε τώρα στον μηχανισμό» λένε υπουργοί
Η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου πήρε δραματικές διαστάσεις όταν μια ομάδα υπουργών προέτρεψε τον κ. Παπανδρέου να αποφασίσει την άμεση προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης ώστε «να μη σέρνεται η κυβέρνηση πίσω από τις εξελίξεις». Η κυρία Λούκα Κατσέλη είπε ευθέως ότι η γνώμη της είναι «άμεση προσφυγή» . Οι κκ. Θ. Πάγκαλος, Ευ. Βενιζέλος, Α. Λοβέρδος , Μιχ. Χρυσοχοΐδης, Π. Μπεγλίτης, Ι. Ραγκούσης και οι κυρίες Αννα Διαμαντοπούλου και Κατερίνα Μπατζελή υποστήριξαν ότι η κυβέρνηση πρέπει να καταθέσει το αίτημά της για ενεργοποίηση του μηχανισμού μόλις ολοκληρωθεί η τεχνική επεξεργασία του. «Πρέπει να ξέρουμε ότι θα υπάρξει ανταπόκριση στο αίτημά μας για δανεισμό. Δεν θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε αρνητικές εκπλήξεις» είπαν. Ο κ. Βενιζέλος επέμεινε ότι όταν συμβεί αυτό, η κυβέρνηση θα πρέπει να εξηγήσει πολύ καθαρά στον κόσμο τι πάει να κάνει και ότι οι πρωτοβουλίες της στοχεύουν να θέσουν τη χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά, ώστε να περιοριστεί η δυσπιστία. Ο κ. Λοβέρδος επισήμανε ότι στον μηχανισμό η κυβέρνηση θα πρέπει να προσφύγει αποφασιστικά και όχι με αμφιθυμία. Ο Πρωθυπουργός άκουσε όλους τους υπουργούς του, είπε όμως ότι ο ίδιος προτιμά να γίνει η προσφυγή έπειτα από τις 9 Μαΐου που είναι η ημερομηνία διεξαγωγής των γερμανικών εκλογών.
(Αναδημοσίευση από ΒΗΜΑ)