Στις 17:30 αρχίζει η κρίσιμη Σύνοδος Εντονες διαβουλεύσεις σε όλη την Ευρώπη με επίκεντρο το ελληνικό ζήτημα

Σπιθαμή προς σπιθαμή προχωρούν οι συνομιλίες στις Βρυξέλλες αναφορικά με το σχέδιο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας, ενώ η ενδεχόμενη έκτακτη σύγκληση του Eurogoup έχει μετατεθεί για μετά το τέλος των εργασιών της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής, το βράδυ της Πέμπτης. Οι εντατικές διαβουλεύσεις του Έλληνα πρωθυπουργού βρίσκονται σε εξέλιξη και ήδη είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, ενώ στην ευρωπαϊκή λύση με τη συμμετοχή του ΔΝΤ επιμένει η Ανγκελα Μέρκελ.

Η πρώτη σύνοδος εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έχει προγραμματιστεί να αρχίσει στις 5:30 μ.μ. και το κρίσιμο δείπνο εργασίας των ηγετών θα γίνει στις 8:15 μ.μ. Θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου του προέδρου της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι στις 10:30 μ.μ. Η δεύτερη μέρα των εργασιών, την Παρασκευή, ξεκινά στις 10:00 π.μ. και το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί συνέντευξη Τύπου.

Μαραθώνιος διαβουλεύσεων

Πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε από το βήμα του Κοινοβουλίου πως είναι δεσμευμένη «σθεναρά» απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους για ένα σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα, το οποίο όμως θα συνδιάζει διμερείς βοήθειες και τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, καθώς και αυστηρή εφαρμογή των ευρωπαϊκών συνθηκών.

«Είμαι σθεναρά δεσμευμένη για την επιτυχία μίας τέτοιας λύσης στην οποία θα εμπλέκονται το ΔΝΤ και διμερείς βοήθειες» είπε η κ. Μέρκελ, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα σε άλλες χώρες της ευρωζώνης ότι η Γερμανία δεν θα ανεχθεί «εσκεμμένη υπεκφυγή» από τις πρόνοιες του Συμφώνου Σταθερότητας.

Όπως χαρακτηριστικά είπε, το Σύμφωνο Σταθερότητας, η βάση για το ενιαίο νόμισμα, δεν έγινε για να καταπατάται. Τα κράτη-μέλη δεν πρέπει να «παίζουν» με το ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας, σημείωσε, ζητώντας από όλες τις χώρες της ευρωζώνης να προσαρμόσουν τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα με τα ανώτατα όρια που προβλέπει το Σύμφωνο.

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ήδη ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Θαπατέρο, ο οποίος δήλωσε ότι «η ΕΕ εργάζεται για μία ευρωπαϊκή λύση στο πρόβλημα της Ελλάδας».

Στην ευρωπαϊκή λύση επικεντρώνονται, άλλωστε, όλες οι διαβουλεύσεις του Έλληνα πρωθυπουργού. Ήδη το βράδυ της Τετάρτης, ο Γιώργος Παπανδρέου είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο.

Νωρίτερα, ο κ. Μπαρόζο είχε απευθύνει έκκληση στις χώρες της ευρωζώνης να δημιουργήσουν ένα δίχτυ ασφαλείας για την Ελλάδα, σε περίπτωση που αυτή χρειαστεί οικονομική βοήθεια.

Σημείο κλειδί το Eurogroup

Ευρωπαίοι διπλωμάτες ανέφεραν μετά τη συνάντηση Παπανδρέου-Μπαρόζο ότι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης «προχωρούν σπιθαμή προς σπιθαμή» στις συνομιλίες σχετικά με την οικονομική κρίση στην Ελλάδα και πως το ενδεχόμενο έκτακτης σύγκλησης του Eurogroup δεν έχει αποκλειστεί πλήρως, καθώς είναι πιθανό οι ηγέτες της ευρωζώνης να συνεδριάσουν μετά το τέλος των εργασιών της πρώτης ημέρας της Συνόδου.

Οι διαπραγματεύσεις, για τη σύγκληση του Eurogroup κορυφής πριν την έναρξη της Συνόδου, ναυάγησαν καθώς προς το παρόν δεν υπάρχει συμφωνία για τον μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας και τον βαθμό εμπλοκής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Με δεδομένη ώς τώρα την αδυναμία συμφωνίας, ένα ναυάγιο στις συνομιλίες σε επίπεδο Eurogroup ίσως οδηγούσε σε αποτυχία της Συνόδου Κορυφής.

«Η Γερμανία δεν επιθυμεί συνάντηση των ηγετών της ευρωζώνης, εκτός εάν υπάρχει σαφής ευκαιρία για μία συμφωνία» μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο Ευρωπαίο διπλωμάτη.

Μία τέτοια συμφωνία θα σήμαινε ότι οι ηγέτες της ευρωζώνης θα ζητήσουν από την Κομισιόν να φέρει πρόταση για το πώς μπορεί να διοργανωθεί η παροχή βοήθειας σε ένα μέλος της ζώνης του ευρώ, ώστε να διασφαλιστεί η σταθερότητα στην ευρωζώνη. Η Κομισιόν έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμη να παρουσιάσει ένα τέτοιο σχέδιο, του οποίου οι τεχνικές παράμετροι έχουν ήδη συμφωνηθεί από τους υπουργούς οικονομικών του Eurogroup στα μέσα Μαρτίου.

Ωστόσο, οικονομικοί αναλυτές προειδοποιούν ότι η μη σύγκληση του Eurogroup θα στείλει το αρνητικό μήνυμα στις αγορές ότι η Ευρώπη αδυνατεί να καταλήξει σε συμφωνία για την Ελλάδα. Τον κώδωνα του κινδύνου για τη σταθερότητα του ευρώ έκρουσε την Τετάρτη και ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν, υπογραμμίζοντας ότι θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στο κοινό ευρώ νόμισμα, εάν δεν υπάρξει απόφαση της ΕΕ.

Οι επιπτώσεις στο ευρώ, άλλωστε, είναι ήδη εμφανείς, αφού την Πέμπτη η αξία του έναντι του δολαρίου υποχώρησε κάτω από το 1,33 δολάρια.

Λύση εντός ΕΕ θέλει η Αθήνα

Ο πρωθυπουργός μετέβη στις Βρυξέλλες με στόχο να πιέσει τους Ευρωπαίους ομολόγους του να καταλήξουν σε συμφωνία.

«Είναι πλέον η ώρα της Ευρώπης να μιλήσει για το μέλλον της ευρωζώνης, να ξαναδώσει την αρχή της κοινοτικής αλληλεγγύης με τον καταλληλότερο τρόπο» δήλωσε την Τετάρτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο εμπλοκής του ΔΝΤ, ο κ. Πεταλωτής επισήμανε ότι η στήριξη πρέπει να είναι ευρωπαϊκή και πως τα ευρωπαϊκά όργανα θα αποφασίσουν τους τρόπους εξεύρεσης λύσης.

Οι τελευταίες πληροφορίες για τη στάση που κρατήσει ο πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι ο κ. Παπανδρέου θα επιχειρήσει να καταστήσει σαφές ότι αυτό που επιζητεί η Ελλάδα είναι να μπορέσει να δανειστεί από τις αγορές με όρους λογικούς και μόνο σε περίπτωση αδυναμίας θα χρησιμοποιήσει τον μηχανισμό στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ελληνική κυβέρνηση κρίνει απαραίτητη τη συμφωνία στους κόλπους της ΕΕ, θεωρώντας ότι έτσι οι αγορές θα αποκλιμακώσουν την πίεση στα ελληνικά ομόλογα.
(Αναδημοσίευση από ΒΗΜΑonline)

Comments are closed.